Génjeink döntenek helyettünk

Génjeink döntenek helyettünk

A szüleinktől örökölt génkészlet is szerepet játszhat abban, hogy felnőttkorunkban melyik politikai párttal szimpatizálunk majd.

A Politikai Párt Azonosítás, azaz a PID (Political Party Identification) a modern politológia és a társadalomtudományok egyik leginkább vizsgált területe. Eddig a szakma képviselői azt gondolták, hogy a folyamatban csak az egyes egyének szociológiai fejélődése játszik szerepet, amelyet természetesen a szülők befolyásolnak leginkább.

Nemrég azonban megjelent egy cikk a Nyugati Politológiai Tudományos Társaság lapjában a Political Research Quarterly-ben, amely felveti a lehetőségét annak, hogy a genetika is szerepet játszhat a politikai szimpátia kialakításában.

A cikket író kutatók Peter K. Hatemi, John R. Alford, John R. Hibbing, Nicholas G. Martin és Lindon J. Eaves kvantitatív genetikai eszközöket hívtak segítségül ahhoz, hogy megvizsgálják vajon a gének milyen szerepet játszanak a pártpreferenciák kialakításában.

Génjeink döntenek helyettünk

Az eredmények jól kiegészítik az eddigi tudásanyagot, amelyet a kutatók a politikai attitűdökről, a szavazat megválasztásának folyamatáról, tudtak, és a kép a feltételezettnél sokkal bonyolultabb, főleg ami a párthűség kialakulását, illetve az úgynevezett politikai fenotípust illeti.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek