Genetikai kapcsolat a rák és a skizofrénia között

Genetikai kapcsolat a rák és a skizofrénia között

Az Amerikai Neuropszichofarmakológus Társaság éves kongresszusán több előadás is elhangzott, mely alátámasztja a genetikai kapcsolatot a skizofrénia és rák között. Ez magyarázatot adhat arra, hogy miért fordul elő ritkábban a rákbetegség a skizofréniás betegek és szüleik körében, annak ellenére is, hogy egészségtelenül étkeznek, és sokan közülük dohányoznak.

Az Országos Mentális Egészségügyi Intézet (NIMH) kutatói hangsúlyozták, hogy számos rákkal összefüggő gén (NRG1, AKT1, PIK3, COMT, PRODH és ErbB4) a skizofrénia kialakulásában is szerepet játszik, csak a két különböző betegségben ezek a gének ellentétes módon viselkednek.

A rákos sejtekben ezek a gének az anyagcsere felgyorsulását és a sejt gyors szaporodását idézik elő, míg skizofrénia esetén lelassítják a sejteket. A kutatás vezetője, Dr. Daniel Weinerger szerint arra nem használhatók a gének, hogy megjósoljuk, ki melyik betegségben fog szenvedni, ám a rizikó felmérhető a segítségükkel.

A NIMH egyik csoportjának vezetője, Dr. Amanda Law az Oxfordi Egyetemről specifikus genetikai útvonalakat tárt fel, melyek meghatározzák a sejtek "döntéseit" életükről és sorsukról. Véleménye szerint a két betegség furcsa páros, melyek között sok a hasonlóság molekuláris szinten. Másképp válaszolnak a külső hatásokra: rákban a sejtek felgyorsulnak, míg skizofréniában épp ellenkező molekuláris mechanizmus indul be. A kutatónő reméli, hogy ezen útvonalak megismerése lehetséges támadáspontot jelenthet a skizofréniaellenes célzott terápiák fejlesztésében.

"Nagyon érdekes, hogy egy viselkedészavarokban megnyilvánuló mentális betegség összefüggésben áll a rákkal, ami a legkevésbé sem magatartásbeli probléma. Talán a rákkal kapcsolatban is felmerülhetnek újabb elméletek, most, hogy kiderült ez a jin-jang kapcsolat" - fejtegette Dr. Weinberger.

A cél mostantól e folyamatok visszafordítása nemcsak a skizofrénia, hanem a rák gyógyításának érdekében is. Amerikában kétmillióra becsülik a skizofréniában szenvedő betegek számát, nemrég az Egészségügyi Világszervezet pedig felvette a tíz legelgyengítőbb betegség listájára.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek