Fúró nélkül kezelik a fogat

Fúró nélkül kezelik a fogat

A rettegett fogászati fúró nemsokára a múltba veszhet, mivel a Sydney Egyetem kutatói olyan lézeres vizsgálatot fejlesztettek ki, amellyel ki lehet mutatni a fogzománc gyengeségeit.

Jelenleg röntgennel és fémszondával ellenőrzik a lyukakat, ezekkel azonban nem lehet kimutatni a fogzománc gyengeségeit, hogy időben ki lehessen javítani a felületet.

David Wang, a kutatás vezetője azt akarta meghatározni, hogy a hanghullámok terjedése a zománcon keresztül használható-e korai figyelmeztetésre. A vizsgálat azt mutatta, hogy a lézerberendezésből származó rövid, kis energiájú pulzálások hanghullámok gyenge kitöréseit generálják a fogzománc felszínén. Kihúzott fogakon végzett kísérletek során Wang úgy mutatta ki ezeket a vibrálásokat, hogy összegyűjtötte a fog felszínéről visszaverődő infravörös lézerfényt. Arra az eredményre jutott, hogy a fogzománc mineralizációjában beálló változások, amelyek a szuvasodás megjelenését jelzik, jellegzetes változásokat okoznak a hanghullámok mintáiban.

Wang most egy kompaktabb rendszer kifejlesztésén dolgozik. "A végső cél az, hogy egy gyors, hatékony, költséghatékony és nem destruktív módszert fejlesszünk ki az ásványosodás kiértékelésére" - nyilatkozta a New Scientist magazinnak.  A kutatás eredményei az Optics Express folyóiratban olvashatók.

Forrás: New Scientist

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek