Friss hírek a márciusi hóviharról! (Folyamatosan frissül)

Friss hírek a márciusi hóviharról! (Folyamatosan frissül)

Folyamatosan frissülő hírösszeállításunk a márciusi hóviharról

20:36 Egy település még el van zárva a külvilágtól Veszprém megyében

Egy település még el van zárva Veszprém megyében, a 82-es főutat pedig ismét le kellett zárni - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján szombaton este.

Közlésük szerint a 82-es főút 25-ös kilométerénél egy korábban árokba csúszott kamion mentését megkezdték, ennek idején teljes zárás van érvényben a zirci Tesco és a bakonyszentkirályi elágazó között.
Ezenkívül Veszprém megyében nincs lezárt út, és már csak egyetlen település, Páliháláspuszta van elzárva a külvilágtól, a mentésen folyamatosan dolgoznak - tették hozzá.
A közút kezelőjének tájékoztatása szerint már csak hat alsóbbrendű bekötő-, illetve összekötő úton van korlátozás.

2013.03.1620:31 Útinform: az M1 Hegyeshalom felé vezető oldalának nagy része továbbra is zárva

Továbbra is komoly gondok vannak a közlekedésben az M1-es autópályán.

Az Útinform honlapján szombat este fél nyolckor közzétett tájékoztatás szerint a sztrádán Budapest felé már végig lehet közlekedni, a korábbi lezárásokat feloldották, de az óriási torlódás miatt csak lépésben lehet haladni.
Azonban az autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán sokkal rosszabb a helyzet, az M0-s autóúti csomóponttól az M19-es győri csomópontig továbbra is zárva van a sztráda, a forgalmat átterelik az 1-es főútra, de azon is lépésben araszol a forgalom.
Óriási a torlódás az M0-s autóúton az M1-es autópálya, illetve az 1-es főút felé vezető oldalon is. Több kilométeres a kocsisor, az M1-esre Hegyeshalom felé továbbra sem lehet felhajtani. Az M0-M1-csomópontban a kamionokat visszaforgatják az M7-es felé - olvasható az Útinform oldalán.
A csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat - közte autópályát is - járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, több vonalon megbénult a vasúti közlekedés, valamint számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.

14:50 Győr megyében 37 elzárt település van

Győr-Moson-Sopron megyében jelenleg 37 település van elzárva a külvilágtól - tájékoztatta a katasztrófavédelem megyei szóvivője péntek délután az MTI-t.

Dobos Viktória közölte: a megyében megszűnt a havazás, de továbbra is erős, óránkénti 55-75 kilométeres sebességű szél fúj, és várhatóan egész nap viharos marad a szél. 
Az MTI érdeklődésére a szóvivő hozzátette: a korábbi 22 mellett két újabb melegedőhelyet nyitottak a megyében azoknak, akik a rendkívüli hóhelyzet miatt nem tudják folytatni útjukat. Ezeket óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, sportcsarnokokban, vasúti és buszpályaudvarokon rendezték be.
A szóvivő tájékoztatása szerint továbbra sem engedi a rendőrség Csornánál a 86-os útra a kamionforgalmat, ahogy az M1-es autópálya felhajtóinál sem engedik a sztrádára a gépjárműveket.

14:48 Megnyitották az M7-est Budapest irányába

A rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M7-es autópálya országhatártól Budapest irányába tartó teljes szakaszát - közölte a rendőrség a honlapján.

Közölték továbbá, hogy a másik irányba - Budapesttől az országhatár felé - egyelőre a Balatonvilágos és Letenye közötti szakaszt nyitották meg kora délután.

11:09 Pintér Sándor riadót rendelt el

A rendkívüli időjárási körülmények miatt az országban katasztrófahelyzet alakult ki, emiatt Pintér Sándor belügyminiszter péntek délelőtt riadót rendelt el.

11:01 Több mint egyméteres hótorlaszok Bács-Kiskun megyében, nincs elzárt település

Egy méternél magasabb hótorlaszok alakultak ki, ezért teljesen lezárták Bács-Kiskun megyében az 5205-es utat Szabadszállás és Kunszentmiklós, valamint az 5203-as utat Tass és Kunszentmiklós között, a települések azonban nincsenek elzárva, mert a másik irányból megközelíthetőek - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Mihályné Bornemisza Eleonóra közölte: az 55-ös úton Baja és Felsőszentiván között egy-két kilométer hosszan helyenként csak egy-egy sáv járható a hóátfúvások miatt, de az utat folyamatosan takarítják. Hasonló a helyzet az 5308-as úton Kalocsánál és az 5412-es úton Kiskunhalas és Jánoshalma között is.
A megyében a folyamatos havazás és erős szél miatt több úton nehéz a közlekedés - tette hozzá.

10:48 Magyar Honvédség T-72-es harckocsikat indított a hóborította utakra

A Magyar Honvédség T-72-es harckocsikat indított útnak a rendkívüli időjárás miatt bajbajutottak segítésére - közölte a Magyar Honvédség a Facebook-oldalán.

Atabiné Darabos Anna őrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának (MH ÖHP) kommunikációs tisztjét idézve azt írták: a katasztrófavédelmi operatív törzs lánctalpas technikai eszközök bevetését rendelte el. A T-72-es harckocsik segítenek az elakadt járművek mentésében, míg a PTSZ harcjárművek főként a hóban ragadt emberek szállítására alkalmasak - idézték az ÖHP kommunikációs tisztjét.
Az operatív törzs felkérésére egy órán belül összesen hat lánctalpas indul útnak Győr-Moson-Sopron, Veszprém, illetve Komárom-Esztergom megyében - olvasható a Facebook-oldalon.

10:46 Zalában több száz fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás

Zalaegerszegen és Rédicsen csaknem 600 fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás az időjárási körülmények miatt - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken az MTI-vel.

Zalaegerszeg bazitai városrészében és Babosdöbrétén 294 fogyasztó maradt áram nélkül nem sokkal 9 óra előtt, Rédicsen pedig 274 fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás reggel 8 órától.
A katasztrófavédelem közölte azt is: éjszaka is több helyen voltak hosszabb-röviden áramkimaradások, amelyeket a szolgáltató mindenütt kijavított, és megkezdte a mostani hibák megszüntetését is.

10:37 MÁV: nagy a gond a vasúti közlekedésben

A havazás és a viharos erejű szél nagy gondokat okoz a vasúti közlekedésben, a Mávinform ezért arra kéri az embereket, hogy aki teheti, ne üljön vonatra. Szinte valamennyi vonalon késnek a vonatok, vannak olyan szerelvények is, amelyek csütörtök este óta még nem tudtak eljutni a célállomásukra.

Both Ferenc sajtóügyeletes az MTI-hez péntek délelőtt eljuttatott közleményében azt írta: az északkeleti, keleti országrészben a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Záhony, a Miskolc-Nyíregyháza és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon szinte alig tudnak közlekedni a vonatok, és számos vonalon a csütörtök esti vonatok sem érkeztek még meg a célállomásra. 
A Kaposvár-Kiskorpád vonalon a katasztrófavédelemmel közösen szabadítottak ki egy vonatot a hó fogságából, de több dunántúli vonalon is vannak fennakadások. A viharos szél miatt sok helyen a vasúti pályát nem tudják megtisztítani, és a szél - főleg a keleti országrészben - leszakítja a felsővezetékeket.
A sajtóügyeletese közölte: a Budapest-Komárom-Győr vonalon Komárom és Győr között a hóátfúvások miatt le kellett zárni az egyik vágányt.

10:08 Újabb településeket zárt el a hó és a szél Veszprém megyében

Tizenötre emelkedett a hófúvások miatt elzárt települések száma pénteken Veszprém megyében; Veszprém, Pápa és Veszprém megye kivezető útjait lezárták - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján.

Veszprém megye területén a 7,5 tonnás járművek előtt továbbra is le van zárva a 83-as és a 82-es út,a megyéből továbbra sem lehet felhajtani az M7-es autópályára (Balatonvilágosnál), ott ugyanis a balesetek miatt teljesen megállt a forgalom - közölték.
Tájékoztatásuk szerint a Tapolca és Zalahaláp közötti utat hóátfúvás miatt lezárták; zárva van a Tapolca és Gyulakeszi közötti út, a 7301-es út teljes hosszában, a 710-es út, a Sümeg-Bazsi közötti 7327-es út, a Sümeg és Sümegprága közötti 73159-es út, Sümeg belterületén a 7327-es út, a Sümeg és Devecser közötti 7324-es út, a Sümeg és Tapolca közötti 7319-es út, a Balatonfüred és Balatonszőlős közötti 7338-as út.
Balatonfüred Aszófő és Pécsely felől megközelíthetetlen, le kellett zárni minden Pápáról, Veszprémből és Veszprém megyéből kivezető utat, valamint a 8-as utat Devecsernél Vas megye irányába - áll a közleményben.
Tizenötre emelkedett az elzárt települések száma a megyében. Nagyesztergár, Tés, Jásd, Sáska, Zalahaláp, Taliándörögd, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Káptalantóti, Csetény, Lókút, Bakonynána, Szápár, Dudar, Felsőpere el van vágva a külvilágtól.

09:43 Két megyében másodfokúra mérsékelték a hófúvás miatt kiadott riasztást

Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyére vonatkozóan másodfokúra mérsékelte az erős hófúvás miatt kiadott riasztást a meteorológiai szolgálat péntek délelőtt, hat másik megyében viszont továbbra is piros riasztás van érvényben.

Továbbra is a legmagasabb fokú, piros riasztás van érvényben Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Somogy, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Emellett a hófúvás, valamint a viharos szél miatt szinte az egész országban van érvényben valamilyen fokozatú riasztás. Így mindenhol készülni kell arra, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez péntek délelőtt eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a sokfelé viharos északnyugati szél északkeleten a déli óráktól, a Dunántúlon csak a délután második felétől kezd jelentősen mérséklődni. A legerősebb széllökések általában óránkénti 60-90 kilométeres erősségűek lehetnek, a Bakony és a Balaton térségében azonban reggel és délelőtt továbbra is számítani kell az óránkénti 100-110 kilométeres erősségű széllökésekre is. 
A Tiszántúlon újabb 5-10, a Duna-Tisza-közén és a Dunántúl keleti felén nagyjából 5 centiméternyi friss hó hullhat. Késő délutántól mindenütt megszűnik a csapadék. Erős hófúvás továbbra is a Dunántúl középső sávjában és az északkeleti megyékben várható - tették hozzá.

09:34 Pályazár, korlátbontás Győrnél az M1-esen

Pályazár van érvényben az M1-es autópálya főváros felé vezető oldalán, Győrnél, több ponton a szalagkorlát elbontásával próbálják elterelni a forgalmat – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pénteken a honlapján.

Győr-Moson-Sopronban az M1-es és az M19-es csomópontjától délre, a 105-ös kilométernél az országhatár felé műszaki mentés miatt alakult ki több kilométeres torlódás, a főváros felé vezető oldalon valamivel nyugatabbra, a 115-ös kilométernél pályazár lépett életbe - írták.
A tájékoztatás szerint Komárom-Esztergom megyében a 79-es, Győr-Moson-Sopronban a 111-es kilométernél elbontották a műszaki átjárót; a Hegyeshalom felé haladókat visszafordítják a főváros felé.

09:24 Nincs fennakadás a Liszt Ferenc-repülőtéren

A havazás ellenére normál üzemmódban tudják fogadni és indítani a járatokat a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren - közölte a Budapest Airport szóvivőhelyettese péntek délelőtt az MTI-vel.

Kurucz László elmondta: a havazás miatt csak egyetlen járat, a Lufthansa Münchenből érkező repülőgépe volt kénytelen Bécsben leszállni, mert a budapesti repülőtéren nem tudták fogadni. Az utasok továbbszállításáról a légitársaság gondoskodik - tette hozzá.
A kifutópályákat folyamatosan takarítják. A kora reggeli órákban több gép is a levegőben várakozott, amíg teljesen letakarították a 2-es pályát, ezután mindegyik rendben le tudott szállni.
Reggel óta folyamatosan dolgoznak a repülőtér hószolgálatának munkatársai, zajlik a gépek jégtelenítése, a repülőtér közlekedésében nincs fennakadás - mondta Kurucz László.

09:21 Várpalotán rekedt több száz ingázó

Elmaradnak az ünnepi programok pénteken Várpalotán is. Több száz ingázó rekedt a városban, róluk gondoskodnak - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t.

Talabér Márta (Fidesz-KDNP) elmondta: csütörtökön több száz ingázó rekedt a városban a rendkívüli időjárási és közlekedési viszonyok miatt, közöttük gyerekek, idősek és krónikus betegek is. 
Mindenkit átmeneti szálláson, melegedőkben helyeztek el, a Tésről bejáró kisebb gyerekeket igyekeztek osztálytársakhoz, rokonokhoz elvinni, a többiekkel egy tanár maradt. A városban vendégeskedő sepsiszentgyörgyi színészek játékkal próbálták oldani a hangulatot - tette hozzá.
Az érintettek nagy része elfogadta a kialakult helyzetet, pánik nem volt, minden krónikus beteg gyógyszerét megszerezték. Egy idős asszony rosszul lett az átélt izgalmak miatt, őt kórházba szállították.
A városban rekedt több száz embernek meleg teát, ételt biztosítanak - mondta.
A polgármester kiemelte: mindenkiről gondoskodnak, aki a város közelében jutott bajba, kérik, hogy a Jó szerencsét művelődési házba térjenek be információért.

09:20 A székesfehérvári Auchan áruház egy részét megnyitották a bajbajutottaknak

A katasztrófavédelem kérésére az M7-es autópályán rekedt kamionosok és utasaik előtt megnyitották a székesfehérvári Auchan áruház egy részét. Bár az áruház a nemzeti ünnep miatt zárva tart a mai napon, egy részében tudják fogadni a bajba került sofőröket, a rendkívüli időjárásra való tekintettel. Az éjszaka nagy mennyiségben konzerveket adtak át a katasztrófavédelem munkatársainak, hogy ki tudják osztani az épületben melegedők között. A parkolóban jelenleg is rengeteg kamion áll, de további kamionokat is tudnak fogadni

09:16 Több ezren éjszakáztak az M1-esen Győr és Tata között

Több ezren éjszakáztak az M1-es autópályán rekedt járművükben Győr és Tata között - közölte a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei szóvivője pénteken az MTI-vel, továbbra is arra kérve mindenkit, hogy ne induljon útnak.

Dobos Viktória jelezte: nem is a havazás, hanem az óránkénti akár 100 kilométeres szél és kamionok keresztbe fordulása okozta a hatalmas torlódásokat. Több helyen a műszaki mentések ideje alatt álló forgalom miatt az autókat befújta a szél, ezért azok a jeges úton nem tudtak elindulni. 
Hozzátette: jelenleg is több megyei főút járhatatlan, a legrosszabb a helyzet Bősárkány és Jánossomorja között, a 86-oson. A közútkezelő 27 gépe folyamatosan dolgozik a megyében, de a szél szinte azonnal visszafújja a havat az utakra. 
Egész éjszaka folyt a mentés, és az úton rekedtek segítésére melegedőbuszok érkeztek az autópályára. Kritikus esemény az éjszaka nem történt – idézték a közleményben Széles Sándor kormánymegbízottat. 
Tájékoztatásuk szerint déltől várhatóan mérséklődnek a széllökések és a hófúvás megszűnésével a közlekedés feltételei normalizálódnak. A kormánymegbízott arra kéri a lakosságot, hogy lehetőleg senki ne induljon útnak az időjárási viszonyok és az úthelyzet rendeződéséig.
Dobos Viktória elmondta: az egyik kamiont a másik után mentették ki a megyében a hivatásos tűzoltók, akik 15 járművel, mintegy 60 emberrel egész éjszaka, sokszor a 80-100 kilométeres szélben álltak helyt. Munkájukat a műszaki mentések során 10 önkéntes tűzoltó-egyesület körülbelül 50 tagja segítette. Sok autó ennek ellenére nem tudott továbbmenni, mert a várakozás alatt kifogyott a benzinje; több jármű pedig nem a téli viszonyoknak megfelelő felszereltséggel indult útnak.

09:12 Sok a külföldi az autópályán rekedtek között Zalában

Sok a román, de több más ország állampolgárai is nagy számban vannak azok között, akik az M7-es autópálya vagy az M70-es autóút zalai szakaszán akadtak el a rendkívüli időjárási viszonyok miatt.

Halmi Béla, Letenye polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI érdeklődésére pénteken arról számolt be, hogy a település általános iskoláját éjjel nyitották meg ideiglenes melegedő helyként. Kora hajnalban szállították oda az autópályán rekedt járművek utasait, akik között nagy sok román van családdal, gyerekekkel.
Ételt, italt, takarókat adtak nekik, befűtötték az épületet, és az iskola tornatermében aludni is tudtak. A polgármesteri hivatal dolgozóin kívül az idősek otthonát működtető Kolping szervezet nyújt segítséget az ellátásban, élelmiszert, meleg teát szállítottak az iskolába - fejtette ki a polgármester.
Farkas Diána, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a letenyei iskolában péntekre virradó éjjel nyolcvan embert helyeztek el azok közül, akik az autópályán vagy az autóúton akadtak el az időjárási viszonyok miatt. Sok közöttük a külföldi, a román mellett spanyol, moldovai és más állampolgárok is vannak, köztük jó néhány gyerek.
A katasztrófavédelem további három helyszínt, egy-egy nagykanizsai, keszthelyi és sármelléki iskolát is kijelölt melegedőhelynek. Az éjszaka Sármelléken 150, Keszthelyen 24 embernek nyújtottak ideiglenes elhelyezést, a nagykanizsai iskolát nem kellett igénybe venni.

08: 56 Több megyében is akadozik az áramellátás, százezren vannak áram nélkül

Mintegy százezer ember van még mindig áram nélkül Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, de Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is vannak meghibásodások - tájékoztatta az E.ON Hungária Zrt. szóvivője péntek reggel az MTI-t.

Egyházi Nikoletta közölte: az áramellátási problémákat a viharos erejű szél, a jegesedés, fakidőlések okozzák. A hibaelhárítást nehezíti, hogy az utak rendkívül nehezen járhatók, az oszlopokon, vezetékeken vastag jégréteg rakódott le, és az erős szél miatt a közműcég szakemberei nehezen tudnak az oszlopokra mászni.
A tiszántúli régióban csütörtök éjjeltől szünetel vagy akadozik az áramellátás, és reggelre további üzemzavarok alakultak ki. Több száz szakember dolgozik a megyékben a hibák elhárításán - tette hozzá a szóvivő.

08:53 Három járásban van teljes gépjárműforgalmi tilalom Fejér megyében

Már csak három járásban van teljes gépjárműforgalmi tilalom Fejér megyében: a megyei rendőr-főkapitányság vezetője a székesfehérvári és a gárdonyi járásra kiadott csütörtök esti rendelkezést, az enyingi, a bicskei és a móri járásban azonban továbbra is érvényben van a tilalom – tájékoztatta a főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t.

Németh-Kész Mónika közölte: a három járásban a településeket összekötő utakon továbbra is tilos gépkocsival közlekedni.
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a Székesfehérváron és a környező utakon veszteglőket, hogy ha el szeretnék hagyni a várost, akkor ezt a 7-es úton Budapest irányába, illetve a 63-as úton tegyék meg. A megye többi útja továbbra is nehezen vagy egyáltalán nem járható, így azokon a közlekedés nem biztonságos.
Csütörtök este óta Fejér megyében kamionstop van az egy és két számjegyű főutakon.

08:50 GYSEV: késések, pótdíjmentesség, hótorlaszok

A GYSEV vonalain elsősorban a Győr-Moson-Sopron megyei szakaszokon kell késésekkel számolni a hóhelyzet miatt – közölte a vasúttársaság szóvivője péntek reggel az MTI-vel.

Rázó László elmondta: 10-50 perces csúszások előfordulhatnak. Jelezte, feláras vonataikra a pénteki üzemzárásig nem kell pótjegyet váltaniuk az utasoknak, és továbbra is érvényes a rendkívüli időjárás miatt bevezetett intézkedés, hogy elfogadják a Kisalföld Volán bérleteit is.
Éjszaka két felsővezeték-szakadás és egy sínre dőlt fa is nehezítette a közlekedést, a hajnali órákra pedig több helyen nagyobb hótorlaszok alakultak ki a hófúvás miatt. A hibák elhárításán folyamatosan dolgoznak a vasúttársaság szakemberei - tette hozzá.

08:46 Árokba csúszott autókat mentettek ki Borsod-Abaúj-Zemplénben

Árokba csúszott autókat mentettek ki Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, több járművet ideiglenes várakozóhelyekre szállítottak - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság péntek reggel az MTI-t. A megyében tizenkét településre nem lehet eljutni, és az erős szél miatt több tucat településén nincs áram.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság közölte: a 3-as és a 37-es úton teherautók nem közlekedhetnek. Az M3-as és az M30-s autópálya megyei szakaszain nem kell útdíjat fizetniük az autósoknak. 
Gaskó Bertalan megyei rendőrségi szóvivő elmondta: a 3-as út Emőd és Vatta közötti szakaszán péntekre virradóra négy autó is árokba csúszott, a rendőrök egy helyi traktoros segítségével kimentették a veszteglő járműveket.
Cigándon 17 felnőttet és egy gyereket szállásolt el a védelmi bizottság, ők vasúton érkeztek a városba, de nem tudtak továbbutazni az otthonukba.  Sárospatakon a védelmi bizottság 18 ember ellátásáról és elszállásolásáról gondoskodott, őket a helyi Árpádvezér Gimnázium Kollégiumában helyezték biztonságba. 
Kimentettek Cigánd közelében az árokból egy személyautót, Bodrogolaszi és Sárospatak között pedig egy lengyel kamiont szabadítottak ki, amely csütörtök este fordult keresztbe az úton.
Gaskó Bertalan azt is elmondta, hogy a 3-as úton, az ináncsi körfogalomnál pénteken kora hajnalban a rendőrség és a katasztrófavédelem négy kamiont mentett ki a hóból. Az elakadt járműveket a tűzoltók az Encsen kialakított szükségvárakozó helyre vontatták.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi tájékoztatása szerint nem lehet bejutni Hejcére, Regécre, Mogyoróskára, Fonyra, Korlátra, Pányokra, Simára, Baskóra, Abaújalpárra, Arkára, Boldogkőváraljára és Boldogkőújfaluba.

08:42 Katonai tiszteletadással vonják fel a nemzeti lobogót

A rendkívüli időjárásra való tekintettel az idén közjogi méltóságok jelenléte nélkül, minimális katonai tiszteletadás mellett vonják fel a nemzeti lobogót március 15. alkalmából - jelentette be Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára péntek reggeli rendkívüli sajtótájékoztatóján Budapesten.

Felidézte: a kormány a Belügyminisztérium javaslatára csütörtök este, nem sokkal tíz óra után az összes nyílt, kültéri megemlékezését lemondta. Egyúttal minden pártot, szervezetet és önkormányzatot arra kértek, hogy az emberek testi épsége érdekében szabadtérre tervezett rendezvényeiket zárt térben tartsák meg vagy halasszák el.
Áder János államfő és Tarlós István főpolgármester közös, a Múzeumkertbe tervezett programja elmarad. A Parlament kupolatermében a Kossuth- és a Széchenyi-díjak átadását megtartják, az ünnepségen Áder János köztársasági elnök is részt vesz.

08:35 Somogyban az M7-es és több más út járhatatlan

Somogy megyében az utak balesetveszélyesek és több szakaszon járhatatlanok, az M7-es autópályán és a 7-es főúton továbbra sem lehet közlekedni - közölte Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófelelőse pénteken az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint rendőrök a társszervek együttműködésével 2405 embert és 1419 járművet mentettek ki a hó fogságából. Csütörtök óta 53 baleset történt, közülük hét járt sérüléssel. Huszonhat helyen ezer embernek nyújtottak menedéket forró teával, takarókkal.
A megyében továbbra is mintegy harminc járhatatlan útszakaszt tartanak nyilván. Egyelőre megközelíthetetlen Nagybajom, Kadarkút, Osztopán, Somogyjád, Gamás, Karád és Mike.
A rendőrség kéri, hogy a megyében a hóhelyzet miatt senki ne induljon útnak. Somogyban 8-20 centiméternyi hó hullott, és továbbra is viharos erejűek a széllökések.

08:22 Honvédség az utakon

A Magyar Honvédség alakulatai közül jelenleg az MH 43. Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezred, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj, az MH Bakony Harckiképző Központ, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, az MH 25. Klapka György Lövészdandár, az MH 54. Veszprém Radarezred, valamint az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred vesz részt a katasztrófahelyzet felszámolásában.

08:20 Több busz és villamosjárat nem közlekedik a fővárosban

A havazás miatt nem közlekednek az 51-es és az 52-es villamosok a Török Flóris utca-Nagysándor József utca közötti szakaszán - írta péntek reggel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a rendkívüli időjárás miatt a korábban meghirdetett mai közúti zárások és a hozzájuk kapcsolódó tömegközlekedési változások döntő többsége elmarad.

A BKV fődiszpécsere péntek reggel az MTI-nek azt mondta: a téli időjárási körülmények között nehezebben, de tudnak a járataik közlekedni, nagyobb fennakadások nincsenek.
Az éjjeli és kora reggeli órákban áramellátási problémák miatt több villamosjárat vonalán is pótlóbuszokat kellett beállítani, de a forgalom jelenleg zavartalan.
A BKK a közösségi oldalon arra is felhívta a figyelmet, hogy a Belügyminisztérium javaslatára a kormány a rendkívüli időjárási körülmények miatt a szabadtérre tervezett március 15-ei állami ünnepségeket lemondta, így a közúti lezárások miatt korábban meghirdetett tömegközlekedési változások döntő többsége elmarad.

08:09 Bábolnánál áll a forgalom az M1-es, az autósokért melegedőbuszokat indítottak

Az M1-es autópálya 90-es kilométere környékén, Bábolna közelében, a Győr irányába vezető oldalon továbbra is áll a forgalom, a személyautók mentésének ideje bizonytalan. Az autósokért melegedőbuszokat indítottak - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel.

Léber Gabriella péntek reggel elmondta, a pálya Budapest irányába vezető oldalán lassan megindult a forgalom. Győr felé a 77-es szelvényben átvágták a két oldalt összekötő szalagkorlátot, a rendőrök megkezdték a 65-ös és a 83-as szelvények között rekedt járművek kimentését.
Egyelőre járhatatlan az út az 1-es számú főút Ács és Komárom közötti szakasza, de itt is megkezdték az emberek kimentését. A rendkívüli időjárási és útviszonyok miatt a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság március 18-ig megtiltotta a közlekedést Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya térségében. Tilos elhagyni a településeket, és a városokon belül sem ajánlatos járművel közlekedni.
A Vértes Volán Komárom-Esztergom megyében a helyközi közlekedést leállította, Fejér megyében pedig egyetlen autóbuszt sem indítanak el. A járműpark nagy része még előző este elakadt, a forgalmat nem tudják biztosítani.
Nem lehet közlekedni Ács és Nagyigmánd, Nagyigmánd és Tárkány, Kömlőd és Kecskéd, Bokod és Dad, Kömlőd és Dad, Ászár és Győr, Tatabánya és Környe, Tarján és Tardos között. A 13-as főút, valamint a 81-es főút Ászár és Kisbér közötti szakaszát is lezárták. Csatkát, Tárkányt és Vérteskethelyet elzárta a hó, a két település közúton megközelíthetetlen.

08:01 Ideiglenesen leállították a balatoni kompot

A rendkívül erős szél és rossz útviszonyok miatt ideiglenesen leállították a balatoni kompjáratot.

Széles János, a rév állomásfőnöke péntek reggel az MTI-vel azt közölte, hogy a Szántód és Tihany között közlekedő kompot akkor indítják újra, ha az időjárás lehetővé teszi.

08:00 Kimentették az utakon rekedteket Tamási térségében

Péntek hajnalban befejeződött a 65-ös úton, Tamási és Iregszemcse között járművekben rekedt utazók kimentése, a környék településein 1000-1200 ember töltötte az éjszakát ideiglenes szállásokon.

Porga Ferenc, a Tolna megyei Tamási védelmi bizottságának elnöke az MTI-nek elmondta: a legtöbb embert Tamásiban és Iregszemcsén helyezték el művelődési házakban, kollégiumokban, de Nagykónyiban, Pincehelyen és Simontornyán is sokan éjszakáztak.
A bajbajutottak jelenleg is arra várnak, hogy járhatók legyenek az utak. A védelmi bizottság elnöke arról számolt be: továbbra is le van zárva Tamásitól Iregszemcse felé a 65-ös, Pincehely és Nagykónyi felé pedig a 61-es főút.
Csütörtökön Iregszemcse és Tamási között öt autóbusz és sok személygépkocsi csúszott árokba, az éjszaka folyamán több mint száz embert, köztük sok diákot, beteget terepjárókkal, traktorokkal szállítottak Iregszemcsére helybeli magánemberek, gazdálkodók. Az utasok közül sokan tizenkét órát vártak a mentésre.
Boros Brigitta Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint a tamási és a dombóvári járás útjain kritikus a helyzet annak ellenére, hogy a közútkezelő gépei folyamatosan tisztítják az utakat.

07: 58 Több mint nyolcezer embert kellett elhelyezni átmeneti szálláson

A rendkívüli időjárási körülmények miatt több mint ezer helyszínen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem egységeinek. Több mint nyolcezer embert kellett átmeneti szálláson elhelyezni, több mint százezer ember maradt áram, mintegy tízezer pedig vízszolgáltatás nélkül.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) péntek reggeli, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint országszerte fennakadásokat okozott a rendkívüli időjárás.
A katasztrófavédelem megerősített ügyeleteire az érintett megyékben az intenzív havazás következtében több ezer segélyhívás érkezett. Több mint százan sérültek meg különböző közúti és egyéb balesetekben - írta az OKF.
Mint közleményükben felidézték: a meteorológiai szolgálat a hófúvás miatt csütörtök délutántól fokozatosan a legmagasabb szintű, piros riasztást adta ki nyolc megye (Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Somogy, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg) 59 kistérségére.
Az ország számos pontján volt szükség a katasztrófavédelem, a rendőrség, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek segítségére. Mint kifejtették: a hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség és a honvédség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, polgári védelmi szervezetek, a mentők, közútkezelők, polgári védelmi szervezetek, a polgárőrség és karitatív szervezetek több mint kétezer dolgozója vett részt az elmúlt 24 órában a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában. 
Mostanáig mintegy 140 embert sikerült a hóban elakadt járműből kimenteni. Az úton rekedtek ellátása érdekében az érintett megyékben 227 melegedő szálláshelyet alakítottak ki, amelyeken eddig több mint nyolcezer embert helyeztek el, az ő ellátásuk folyamatosan megoldott takarókkal, meleg teával és szendvicsekkel. Az úton rekedt utasok közül, akik nem kívánták a gépjárművüket a helyszínen hagyni, melegedő buszokat biztosítottak, és gyermekeiket a legközelebbi melegedőhelyekre szállítottuk - tették hozzá.
Veszélyes árut szállító járművet nem ért baleset. A katasztrófavédelmi hatóság intézkedett a telephelyek biztonságáról, valamint a veszélyes szállítmányok útba indításának elhalasztásáról.
Az OKF közleménye szerint az országban a hótakaró vastagsága jelenleg 8 és 20 centiméter közötti. A hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 1 Celsius-fok között van. Az elmúlt 24 órában az országban átmenetileg 57 település megközelítése vált rendkívül nehézzé, ez 13 ezer lakost érintett. Az OKF információi szerint jelenleg 30 települést nem közelíthető meg.
Az utakról az OKF azt írta: 100 közút és 5 vasútvonal vált járhatatlanná. 83 utat a hatóságok zártak le a forgalom elől. Egy hajókikötő és három határátkelő van lezárva. Az M1-es autópályán veszteglő utasok kimentésében a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat öt hókotróval vesz részt.
Összesen 160 település maradt áramszolgáltatás nélkül, ami több mint 100 ezer embert érintett. Vízszolgáltatás jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5 településén szünetel átmenetileg, mintegy 11 ezer lakost érintve.
Az úton rekedtek mentésével egy időben a súlyos betegek kimentéséről, ellátásáról, a forgalmi fennakadások miatt elakadt mentőegységek mentéséről is gondoskodni kellett. Mint kifejtették: a sárospataki melegedőhelyen egy epilepsziás gyermek gyógyszeres ellátását biztosították, a szerencsi pályaudvaron rekedt csaknem kétszáz utas számára a melegedést szerelvényeken sikerült megoldani. 
Szajolon egy 1600 embert szállító személyvonat rekedt a pályaudvaron. Az utasokat, köztük négyszáz gyermeket a közeli kollégiumokban helyezték el ideiglenesen. 
Az érdi buszgarázsból két csoportban húsz busz az M1-es autópályán, négy pedig az M7-es és a 7-es úton rekedtek kimentésére útnak indult - írta a katasztrófavédelem.
Az OKF arra kéri a lakosságot, hogy továbbra se induljanak útnak, valamint kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról.

07:56 Kilométeres autósor az M1-esen Győrnél

Kilométeres autósor vesztegel az M1-es autópályán Győr közelében - közölte az MTI-vel pénteken reggel a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese..

Tóth Gabriella elmondta: a főváros felől "egy sávon, csörgedezve" halad a forgalom, a Budapest felé tartó oldalon pedig azzal próbálják javítani a helyzetet, hogy Győrnél nem engedik az autósokat felhajtani a sztrádára.
Az MTI a mentésben részt vevőktől úgy értesült: azt tervezik, hogy több ponton átvágják az autópálya szalagkorlátját, így téve lehetővé, hogy a hófalak által feltartott autók vezetői visszaforduljanak vagy mellékutakra "meneküljenek".
Az MTI tudósítója által találomra megkérdezett, Győr déli, az M1-eshez közeli részén lévő mintegy fél tucat panzió, szálloda mindegyikében azt közölték: késő estére telt házuk lett, mert az autópályán veszteglők közül sokan úgy döntöttek, inkább biztonság, meleg helyen alszanak, és később folytatják útjukat.

07:43 Tizennyolc elzárt település Fejér megyében

Tizennyolc település megközelíthetetlen, szinte az összes közút járhatatlan Fejér megyében. Csütörtök reggel óta ötezer embert mentettek ki a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentőszolgálat szakemberei - közölte a Fejér megyei védelmi bizottság operatív munkaszervezete pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint megközelíthetetlenné vált Iszkaszentgyörgy, Zámoly, Gánt, Csókakő, Csákberény, Nagyveleg, Csákvár, Vértesboglár, Bodmér, Szár, Újbarok, Gánt, Magyaralmás, Bakonycsernye, Balinka, Bodajk, Fehérvárcsurgó és Kincsesbánya. Az elzárt útszakaszok száma mintegy negyven.
Csütörtök reggel óta mintegy ötezer embert mentettek ki, közülük négyezret a Fejér megye harminc településén kialakított ideiglenes melegedőhelyen szállásolták el. Ellátásukról a katasztrófavédelem gondoskodik. Péteken kora reggel kinyittattak Székesfehérváron egy élelmiszer-áruházat, onnan kenyeret és konzerveket szállítanak a szükségszállásokra.
Jelezték, hogy péntek reggel nem indulnak el a helyközi és távolsági autóbuszok Fejér megyében, és késnek a vonatok is. 
Fejér megye nagy részén továbbra is a legmagasabb harmadfokú, piros meteorológiai riasztás van érvényben az erős hófúvás miatt, a szél magas hótorlaszokat emel.
A 64-es főúton Dég és Enying között, a 81-es főúton Mór és Székesfehérvár között, valamint Úrhida térségében dolgoznak a csaknem 24 órája a bent rekedt emberek kimentésén. Enying és Dég között, Szabadbattyánban, az M7-es autópályán, valamint a 81-es főúton tizenkét melegedőbuszt helyeztek üzembe az utakon rekedt állampolgárok részére.
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrségi törvény alapján csütörtök 20 óra 30 perctől visszavonásig teljes gépjárműtilalmat rendelt el a móri, a bicskei, a székesfehérvári, a gárdonyi és az enyingi járásban. Az érintett járások közútjain minden típusú jármű közlekedését megtiltották.
Emellett csütörtökön 18 órától az egész megyében kamionstopot rendelt el a rendőrség az egy és a két számjegyű főutakra, a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik nem közlekedhetnek.
Csütörtökön kora este megindult a szülés egy kismamánál Bodajkon, a magzat farfekvéses volt. A nőt a katasztrófavédelem székesfehérvári hivatásos tűzoltóegysége a bodajki vasútállomásra szállította, onnan a MÁV együttműködésével Székesfehérvárra vitte egy mozdony, majd a mentőszolgálat a Fejér Megyei Szent György Kórházba szállította. A kismama és kisbabája is jól van.

07:34 Délig nem indulnak Volánbusz-járatok a Dunántúlra

A rendkívüli időjárás miatt a Volánbusz Zrt. előreláthatólag péntek délig nem indít járatokat Budapestről a Dunántúlra. Az elővételben megvásárolt menetjegyeket a társaság visszaváltja - közölte az MTI-vel Szalayné Kotroczó Eszter, a cég szóvivője.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint mintegy százötven út járhatatlan és harmincnál több település megközelíthetetlen a dunántúli megyékben.

07:26 Sokat késnek a vonatok

A havazás és a viharos erejű szél nagyon komoly gondot okoz a vasúti közlekedésben szerte az országban. Főleg a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Záhony, a Miskolc-Nyíregyháza és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon van súlyos fennakadás, de szinte mindenütt késnek a vonatok - közölte az MTI-vel pénteken Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese.

Van olyan járat, amely több száz percet késik. Több vonalon nagyon rövid idő alatt magas hóakadályok keletkeznek, így a hóekés mozdony hiába járja végig a pályát, utána sem lehet vonatot indítani. 
A Budapest-Komárom-Győr vonalon a hóátfúvások miatt Komárom és Győr között le kellett zárni az egyik vágányt. A viharos erejű szél nemcsak a havat hordja, hanem leszakította a felsővezetéket is az említett a vonalakon. Az állomásokon, megállóhelyeken szerte az országban több százan dolgoznak a peronok síkosságmentesítésén, a váltók tisztításán és a felsővezetékek javításán.
Pénteken az InterCityre és a feláras vonatokra nem kell helyjegyet vásárolni - közölte a sajtóügyeletes.

07:23 A mentőegységek is elakadtak a 86-oson

Több kilométeres a sor Győr-Moson-Sopronban, a 86-os úton, Szil és Páli között, de a hóban rekedt járművek és utasaik kiszabadítására indult egységek is elakadtak. A megyében harminc út járhatatlan.

Éjjel a 86-os úton, Szil és Páli között a több kilométeres járműsorból mintegy két kilométernyit sikerült kiszabadítani - közölte a megyei rendőr-főkapitányság. Jelezték: a válságos helyzetben a rendőrség mezőgazdasági gépek helyszínre irányításával próbálja menteni a bajba jutott autókat és buszokat, de néhol olyan kritikus az utak állapota, hogy a traktorok is elakadnak.
Közlésük szerint a helyzetet nehezíti, hogy változatlanul erős, néhol viharos szél fúj, amely fél-egy méterre csökkenti a látótávolságot és hótorlaszokat, néhol méteres hófalakat emel.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője, Pécsi Norbert Sándor péntek reggel azt közölte, hogy a 81-es úton Pér és Töltéstava, a 83-ason Gyarmat és Veszprém megye határa, a 86-oson pedig Szil és a megyehatár között elakadt kamionok blokkolják a forgalmat. Hozzátette: megyeszerte 28 négy számjegyű összekötő út forgalmát bénította meg a hófúvás. A közútkezelő továbbra is azt kéri: aki teheti, ne keljen útra a térségben.

07:15 Több száz embert mentettek ki a tűzoltók Zalában

Több mint háromszáz embert mentettek ki a hó fogságából és több mint 250 embert helyeztek el ideiglenesen kijelölt melegedőhelyeken a tűzoltók Zala megyében, több esetben mentő, autóbusz, de a katasztrófavédelem járműve is elakadt a hófúvásban - közölte a Zala megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken az MTI-vel.

Takács Ottó Alajos igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint a csütörtök hajnal óta uralkodó időjárási körülmények miatt csütörtökön 67 esetben, pénteken kora reggelig pedig még 18 esetben kellett beavatkozniuk az állomány tagjainak. Péntek reggelig 321 embert mentettek ki a hó fogságából, a közúti balesetekben tízen sérültek meg.
A megyében három települést - Rezit, Zalaszentmárton és Beleznát - a hó teljesen elvágott a külvilágtól.
Zalában négy melegedőhelyet nyitottak meg az úton rekedtek elhelyezése érdekében, ebből hármat vettek igénybe. Keszthelyen, a vendéglátó-ipari szakiskolában 24-en, a sármelléki általános iskolában 150-en, a letenyei általános iskolában 80-an kaptak helyet.
Péntek reggelre 22 járhatatlan vagy csak nagyon nehezen járható útszakasz volt Zala megyében, számos esetben autóbuszok és mentőautók maradtak a hóban, de elakadt kamionokat, teherautókat és személygépkocsikat is kénytelenek voltak a helyszínen hagyni vezetőik és utasaik.
Nagykapornakon egy beteget szállító mentőautó csúszott árokba, Alsópáhokon egy otthon ápolt beteg ellátáshoz oxigénpalackot szállító jármű akadt el, de segítség után mindkettő folytatni tudta az útját. Keszthelyről a feltorlódott autók és a hófúvás miatt nem tudott továbbjutni a mentő Zalaszántóra, ezért a beteget a keszthelyi tűzoltók segítségével egy másik mentőautóhoz vitték el.
A katasztrófavédelmi vezető közölte azt is: az átlagos időszakot drasztikusan meghaladó számú segélyhívás kezelése érdekében már csütörtökön megerősítették a zalai ügyeleti szolgálatot. Az útviszonyokra tekintettel pedig nyomatékosan kérnek mindenkit, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak Zalában.

07:14 Több mint 8 ezer embert kellett elhelyezni átmeneti szálláson

A rendkívüli időjárási körülmények miatt mostanáig több mint ezer helyszínen kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem egységeinek. Több mint 8 ezer embert kellett átmeneti szálláson elhelyezni, több mint 100 ezer ember maradt áram, mintegy tízezer pedig vízszolgáltatás nélkül.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) péntek reggeli, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint országszerte fennakadásokat okozott a rendkívüli időjárás.
A katasztrófavédelem megerősített ügyeleteire az érintett megyékben az intenzív havazás következtében több ezer segélyhívás érkezett. Több mint százan sérültek meg különböző közúti és egyéb balesetekben - írta az OKF.

07:01 Százötven út járhatatlan és harmincnál több település megközelíthetetlen

Mintegy 150 út járhatatlan és harmincnál több település megközelíthetetlen - közölte a közútkezelő péntek reggel az MTI-vel, továbbra is hangsúlyozva, hogy a hófúvásokban érintett megyékben senki ne induljon útnak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: országszerte több megyében  sok fő- és mellékút vált járhatatlanná a viharos széllökések nyomán kialakult hófúvások miatt. Az Útinform számításai szerint Somogyban 17, Zalában 21, Komárom-Esztergomban 18, Tolnában 10, Veszprémben 17, Győr-Moson-Sopronban 30, Fejérben 26, Vasban 1, Borsod-Abaúj-Zemplénben 7, Szabolcs-Szatmár-Beregben 2 és Bács-Kiskun megyében 2 úton van érvényben teljes útzár. Emellett számos nagyon nehezen járható útszakasz van ezekben a megyékben - tették hozzá.
A teljes útlezárások miatt elzárt település a zalai Zalaszentmárton, Belezna, Rezi, a tolnai Szakadát, a veszprémi Tés, Jásd, Nagyesztergár, Sáska, Zalahaláp, Taliándörögd, Mindszentkálla, Szentbékkálla és Káptalantóti, a Fejér megyei Iszkaszentgyörgy, Magyaralmás, Zámoly, Gánt, Csókakő, Csákberény, Nagyveleg, Vértesboglár, Bodmér, Szár és Újbarok. Emellett a rendőrség lezárta a Veszprémből, Várpalotáról és Pápáról kivezető utakat - olvasható a közútkezelő összegzésében.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nem lehet bejutni Hejcére, Regécre, Mogyoróskára, Fonyra, Korlátra, Pányokra, Simára, Baskóra, Abaújalpárra, Arkára, Boldogkőváraljára és Boldogkőújfaluba.
Az ország nyolc megyéjében továbbra is piros, vagyis a legmagasabb fokú riasztás van érvényben az erős hófúvás miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar, valamint Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy és Fejér megye legtöbb térségében továbbra is arra kell készülni, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet. A veszélyes időjárási jelenségek délután kezdhetnek mérséklődni.

06:18 Nyolc megyében továbbra is piros riasztás van érvényben a hófúvás miatt

Az ország nyolc megyéjében továbbra is piros, vagyis a legmagasabb fokú riasztás van érvényben az erős hófúvás miatt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar, valamint Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy és Fejér megye legtöbb térségében továbbra is arra kell készülni, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet.

A hófúvás, valamint a viharos szél miatt a Dunántúl nagy részén, de az ország keleti felében és a középső területein, köztük a budapesti kistérségben is riasztás van érvényben.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: erős hófúvás továbbra is a Dunántúl középső sávjában és az északkeleti megyékben várható.
A legerősebb széllökések általában továbbra is 60-90 kilométer/óra között várhatók, de a Bakony és a Balaton térségében reggel és délelőtt továbbra is számítani kell 100-110 kilométer/óra körüli széllökésekre is. A sokfelé viharos északnyugati szél északkeleten a déli óráktól, a Dunántúlon csak a délután második felétől kezd jelentősen mérséklődni.
A havazásból a Tiszántúlon újabb 5-10, a Duna-Tisza közén és a Dunántúl keleti felén nagyjából legfeljebb 5 centiméter friss hó hullhat. Késő délután mindenütt megszűnik a csapadék - olvasható az előrejelzésben.
Jelenleg az egész országban fagypont alatti a hőmérséklet. A nappali órákban mínusz 4 és plusz 1 fok között alakulhatnak a maximumok.

06:06 Két elzárt település van Szabolcsban

Két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települést, Kótajt és Nagyhalász-Homoktanyát nem lehet megközelíteni közúton - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei ügyelete péntek hajnalban az MTI-t.

A szervezet közleménye szerint a megyében a fő- és mellékutak burkolata havas, letaposott havas, Kisvárda és Nyíregyháza térségében hóátfúvásos útszakaszok alakultak ki.
Szabolcs megye területén nagyjából 3-5 centiméter hó esett az éjszaka folyamán. Jelenleg is havazik, és erős északkeleti szél fúj. A közútkezelő jelenleg huszonhat géppel próbálja megtisztítani a havas utakat.

06:00 Megtiltották a közlekedést Komárom-Esztergom megye több települése között

A rendkívüli időjárási és útviszonyok miatt a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság március 18-ig megtiltotta a kifelé menő közlekedést Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya településeken - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense pénteken az MTI-vel.

Léber Gabriella elmondta, a településekről kifelé menő forgalmat visszafordítják. A városokon belül közlekedést mindenki csak saját felelősségére kísérelje meg - tette hozzá.

05:58 Folyamatosan takarít az FKF Zrt. a fővárosban

Folyamatosan végzi a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. Budapesten a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon a hó eltakarítását, a síkosságmentesítést, valamint hómunkásokkal a közjárdák, közlépcsők megtisztítását.

A vállalat kora pénteken reggel kiadott közleménye emlékeztet arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálattól az éjszaka kapott riasztás alapján további csapadék várható, és a prognózis szerint dél körül áll el. 
Az FKF mérései szerint a magasabban fekvő budai városrészben péntek hajnalig 23-25 centiméter hó hullott, Pesten ennél kevesebb.
A közlemény szerint a takarítást első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon végzik. A mellékutak takarítását csak a kiemelt főutak rendbetétele után kezdik meg.
Az FKF Zrt. pénteken, a nemzeti ünnepen megemelt munkabért fizet a délelőtti műszakban dolgozó hómunkásoknak - áll még a közleményben.

05:47 Hetvenhét település áram nélkül Szabolcsban

Hetvenhét település több mint 57 ezer fogyasztóját érinti a rossz idő okozta áramkimaradás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője péntek hajnalban az MTI-vel. Öt településen a vízszolgáltatás is szünetel.

Takács Judit elmondta: az E.ON Zrt. szakemberei folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán. Az áram nélkül maradt települések polgármestereivel a megyei katasztrófavédelem veszélyhelyzet-kezelési központja vette fel a kapcsolatot.
A szóvivő tájékoztatása szerint az áramproblémák mellett a vízszolgáltatás is leállt Vasmegyeren, Bujon, Beszterecen, Tiszarádon, Kemecsén.
A tűzoltók péntek reggel öt óráig 45 esetben nyújtottak segítséget elakadt járművek kiszabadításához, összesen 37 embert mentettek ki. Harminchárom alkalommal úttestre dőlt fákat, ágakat távolítottak el, amelyek akadályozták a közúti forgalmat.
Áll a vasúti forgalom a Nyíregyháza-Szerencs és a Nyíregyháza-Vásárosnamény vonalon. Görögszállás-Varjúlapos tanyánál két InterCity-vonat vesztegelt csaknem ötszáz emberrel a szerelvényeken. A megyei katasztrófavédelem száz takarót szállított a helyszínre. Az embereket a rendőrséggel együttműködve folyamatosan mentették terepjáró mikrobuszokkal.
Nyírtelek közelében két szerelvénynek kellett megállnia, a vonatokról a nyíregyházi vasútállomásra és Görögszállásra vitték az utasokat. A Nyírbogdány és Kemecse közötti vasútvonalon egy Nyíregyházára és egy Záhonyba tartó vonat szintén megállt; a többórás várakozás után odairányított mozdonyokkal vontatták el a szerelvényeket - ismertette Takács Judit.
A 36-os főúton öt busz - mintegy 150 emberrel - rekedt a havas, jeges úton. Folyamatosan mentik az utasokat, de a viharos erejű szél és a jeges, havas utak megnehezítik a mentést - tette hozzá.

05:33 Fejér és Komárom-Esztergom megyében leállt a buszközlekedés

Fejér és Komárom-Esztergom megyében a Vértes Volán nem indítja el a helyközi járatait, Fejérben egyetlen autóbusz sem közlekedik - tájékoztatta a Vértes Volán kommunikációs munkatársa az MTI-t.

Pruzsina Alice közölte, hogy Tatabányán a helyi közlekedés is szünetel, az 1-es és 5-ös vonalon óránként elindul egy-egy járat, de valószínűleg jelentős késéssel ér az egyes megállókhoz. 
A havazás és az erős szél miatt járhatatlan utakon több helyen elakadtak autóbuszok, így nem áll rendelkezésre a teljes eszközpark.
Az esztergomi térségben csak az Esztergom-Pilisvörösvár közötti szakaszon közlekednek a Volán-járatok, valamint a Kesztölc-Piliscsaba-Pilisvörösvár vonalon a vonatpótló buszok.

05:25 Nincs áram 36 borsodi településen

Az erős szél miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye 36 településén nincs áram - közölte honlapján pénteken a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A tájékoztatás szerint mintegy tízezer háztartás maradt áram nélkül. Az áramszolgáltató társaság, az Émász szakemberei megkezdték a hibák felszámolását.

04:52 Három község megközelíthetetlen Borsodban

Hófúvás miatt három település, Fony, Korlát és Pányok közúton megközelíthetetlen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A megyei rendőr-főkapitányság péntek hajnali tájékoztatása szerint Hejce már elérhető; a községbe vezető utat csütörtök este zárták le.

04:35 Segítség érkezett Komárom-Esztergom megyébe (KEMRFK)

Melegedőbuszok érkeztek Komárom-Esztergom megyébe. Erre szállhatnak fel azok, akik órák óta vesztegelnek az M1-es autópályán a rendkívüli út és időjárási körülmények miatt. Hamarosan hókotrók is jönnek Budapestről.

04:12 Továbbra is válságos a helyzet Komárom-Esztergom megyében (KEMRFK) - Frissítve

 

Nem javult a helyzet Komárom-Esztergom megyében, ahol egy napja intenzíven havazik, emellett viharos szél hordja szét a havat és emel helyenként több méteres hótorlaszokat. Az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakasza járhatatlan Győr és Budapest felé egyaránt, járművek akadtak el a havas úton. Mentésük folyamatban van. A 77-es km szelvényben a katasztrófavédők átvágták a két oldal közti szalagkorlátot, a rendőrök pedig megkezdték a bennrekedt járművek kimentését. A rendőrség türelmet kér az autósoktól.

 

Járhatatlan az út az 1-es számú főút Ács és Komárom közötti szakasza. Nem lehet közlekedni Ács és Nagyigmánd, Nagyigmánd és Tárkány, Kömlőd és Kecskéd, Bokod és Dad, Kömlőd és Dad, Ászár és Győr, Tatabánya és Környe, Tarján és Tardos között. A 13-as számú főút, valamint a 81-es számú főút Ászár és Kisbér közötti szakasza is lezárásra került.  Tárkányt és Vérteskethelyet elzárta a hó, a két település közúton megközelíthetetlen. A rendkívüli időjárási- és útviszonyok miatt a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság 2013. március 18-ig megtiltotta a közlekedést Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya városok és térségeik területén. Tilos elhagyni a településeket és a városokon belül sem ajánlatos járművel közlekedni.

04:10 Kétezer ember a melegedőhelyeken Fejér megyében

Fejér megyében körülbelül kétezer ember került ideiglenes elhelyezésre húsz településen. A melegedőhelyeken percről percre nő a befogadottak száma. A rendőrség folyamatosan tereli le a forgalmat azokról az útszakaszokról, ahol jelentős kocsisor torlódott fel, és az utasokat a közeli település melegedőhelyein helyezik el. A Fejér Megyei Védelmi Bizottság operatív munkaszervezetének közleménye.

A mentésben négy honvédségi jármű is részt vesz, közülük kettő a 7-es főúton Lepsénynél, kettő a 81-es főúton. A hivatásos tűzoltók folyamatosan dolgoznak a hó fogságában rekedt emberek kimentésén. A kritikus helyszínek: 7-es főút és 71-es főút csomópontja, Polgárdi-Lepsény térsége, a 64-es főút Enying-Lajoskomárom térsége, a 81-es főút Fejér megyei szakasza, Úrhida-Sárszenmihály-Székesfehérvár térsége. Az M7-es autópályáról folyamatosan tereli le a rendőrség a forgalmat, a járműveket a közeli településekre kísérik.

Az úton rekedtek mentésével párhuzamosan a Fejér Megyei Védelmi Bizottság operatív munkaszervezete gondoskodik a súlyos betegek kimentéséről és a forgalmi fennakadások miatt megakadt mentőautók továbbhaladásáról.

Székesfehérváron pénteken hajnaltól a kijelölt befogadóhely a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium, a Béke tér 4. szám alatt.

03:36 Országszerte fennakadásokat okoz a havazás a vasúti közlekedésben

A télies időjárás országszerte késéseket és fennakadásokat okoz a vasúti közlekedésben - közölte honlapján a MÁV Zrt. péntek hajnalban.

A közlemény szerint a felsővezetékre fagyó csapadék zárlatokat okoz, elsősorban Miskolc, Mezőzombor, Nyékládháza és Nyírbogdány környékén. Kétvágányú pálya esetén előfordul, hogy csak egy vágány használható. Ilyen esetben váltakozó irányban, egy vágányon közlekednek a vonatok.
Bizonyos szakaszokon a biztonságos közlekedés érdekében 60, illetve 40 kilométer/órás lassújeleket kellett bevezetni. Van olyan szakasz is, ahol a felsővezeték viharos kilengése miatt villamos vontatással nem engedélyezett a közlekedés.
A tájékoztatás szerint a Nyíregyháza-Záhony szakaszon több helyen is leszakadt a felsővezeték. Ott több vonat áll a vonalon, jelentősek a késések. A MÁV-Start vonatpótló buszokat rendel. 
Felsőzsolca és Hernádnémeti-Bőcs állomások között egy vágányon váltakozó irányban dízelmozdonyos segítséggel közlekednek a vonatok. 
A Debrecen-Tiszalök vonalon távközlési oszlopok dőltek a vasúti sínekre Hajdúdorog és Hajdúnánás között, a forgalom szünetel. 
A Nyíregyháza-Szerencs szakaszon, Nyírteleknél egy fa dőlt a távközlési kábelekre, és a pályára is belógott. Nyékládháza és Tiszaújváros állomások között egy áramszedő tört el, a vonatok dízelvontatással közlekednek. 
A Budapest-Szolnok-Záhony vonalon Karcag és Püspökladány állomások között szintén egy mozdony áramszedője tört el, de az egyik vágányon dízelvontatással haladni tud a forgalom. 
Hajdúszoboszló és Kaba állomások között is csak egy vágány járható. 
A Fegyvernak-Őrményes és Kisújszállás között közlekedő egyik személyvonat áramszedője eltörött, a felsővezeték megsérült, csak egy vágányon, váltakozó irányban folyik a vasúti közlekedés a szakaszon. 
A Budapest-Békéscsaba vonalon Mezőtúr és Tiszatenyő között az egyik vágányon felsővezeték-szakadás miatt nem közlekednek a vonatok, a másik vágányon felsővezetéki zárlat nehezíti a közlekedést.
Az ország nyugati részein a hófúvások miatt már 15-100 perces késésekkel járnak a vonatok. 
Sárvár és Porpác között az egyik tehervonat áramszedője eltörött, a felsővezeték leszakadt. A pálya helyreállításáig a szakaszon a vasúti forgalom szünetel. 
A Budapest-Nagykanizsa-Gyékényes vonalon Gyékényes és Őrtilos között fa dőlt a vasúti felsővezetékre. 
A közlemény szerint több száz vasutas dolgozik a váltók tisztításán, a peronok síkosságmentesítésén is, hogy ha késve is, de a vonatok tudjanak közlekedni. 
Sokszor előfordul az is, hogy egy kitakarított váltót az első elhaladó vonat után azonnal újra kell takarítani, mert a menetszél behordja a havat. 
A társaság jelezte, hogy néhány vonat a nagymértékű késések miatt nem is közlekedik. 
Az igazgatóság arra kéri az utazni szándékozókat, hogy tájékozódjanak a Mávdirekt 06-40-49-49-49-es helyi tarifával hívható számán, illetve a MÁV-Start térképes vonatinfó rendszerében (http://vonatinfo.mav-start.hu).

03:06 659 perc a késés csúcs a MÁV-start-nál.

Jelenleg 659 perces késéssel vesztegel a Szerencs-Nyíregyháza személyvonat. A normál menetideje 58 perc!!

02:24: Lassan 10 órája vesztegel egy olvasónk párja az M1-esen

Olvasónk Viktória írta nekünk:

Üdv! Párom 16 óra óta az M1-es autópályán van beragadva 19 óra óta nem mozdult a sor... Győr felé jött volna és valahol a 60-80 kilóméterkő körül lehet elment mellettük katasztrófavédőktől a rendőrökön át mindenki még hét körül... semmit nem tud... Nagyon szörnyű a helyzet.. az Isten háta mögött vannak étlen szomjan és nem tudni mi lesz...... A kutya rájuk nem néz, a fűtése nem működik a kocsiban, kint minusz 5 fok van.. kilátástalan a helyzet... Ez hihetetlen.....

 

02:21 Friss hírek az M1 autópálya győri szakaszáról

A Katasztrófavédelem munkatársainak tájékoztatása szerint a Győr felé vezető 99 km szelvénynél elakadt kamion műszaki mentése befejeződött, a forgalom egy pályán lassan elindult. Az ütemes haladást nagymértékben lassítják az időközben a veszteglő személygépjárművek előtt és mellett kialakult hótorlaszok, illetve a tükörjég, amely az autópálya útburkolatát borítja.

 

01:46 Lezárt utak és átmeneti szállások Komárom-Esztergom megyében (KEMRFK) - Frissítve

Továbbra is járhatatlan az M1-es autópálya Győr felé és Győr felől Komárom irányába. Elakadt járművek és hóátfúvás akadályozza a továbbhaladást. Budapest felől senki ne induljon útnak Komárom-Esztergom megye felé, aki úton van, az az autópályáról lehajtva forduljon vissza.

Tatánál leterelik a pályán veszteglő járműveket. A Budapest felől érkezőket visszafordítják a főváros felé, a Tata és Győr között beszorult autókat pedig Tata városba kísérik a kijelölt melegedőkbe. A 82—83-as km szelvényben a hótorlasz miatt nem tudnak továbbmenni a járművek és hasonló a helyzet a 93-as km szelvénynél és az azt követő szakaszon Győr felé. Budapest irányába a 93-as km szelvényben egy kamion foglalja el az útpályát, erre szintén nem lehet közlekedni.

Járhatatlan az út az 1-es számú főúton Ács és Komárom közötti szakasza. Nem lehet közlekedni Ács és Nagyigmánd, Nagyigmánd és Tárkány, Kömlőd és Kecskéd, Bokod és Dad, Kömlőd és Dad, Ászár és Győr, Tatabánya és Környe, Tarján és Tardos között. A 13-as számú főút, valamint a 81-es számú főút Ászár és Kisbér közötti szakasza is lezárásra került.  Tárkányt és Vérteskethelyet elzárta a hó.

A ren

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek