Frankofón Fesztivál és Filmnapok

Frankofón Fesztivál és Filmnapok

A nagy hagyományokkal rendelkező Frankofón Fesztivál immáron tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten és több nagyvárosban. A február 28. és március 28. között zajló esemény a 2011-ben elindított Frankofón Filmnapokkal indul.

A Frankofón Fesztivál célja, hogy a Frankofónia nemzetközi ünnepe (március 20.) alkalmából

népszerűsítse a francia nyelvet és a köré szerveződött frankofón közösség kulturális sokszínűségét. Idén  országszerte több mint ötven kulturális és oktatási program várja azokat, akik közelebb szeretnének  kerülni a frankofón világhoz.

A Fesztivál jelentőségét mutatja a Budapesten 2013-ban létrejött Frankofón Baráti Kör aktív részvétele.

A Frankofónia Nemzetközi Szervezete tagországainak Budapestre akkreditált nagykövetei azzal a

szándékkal fogtak össze, hogy még nagyobb hangsúlyt adjanak a frankofónia eszméjének. A csoport egyik  alelnöke a magyar kormány képviselője, a Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős miniszteri  biztosa. Ezt a pozíciót 2013-ban hozta létre a külügyminiszter, jelezve, hogy Magyarország a frankofón országokkal való kapcsolatok, a francia nyelv és a frankofón kultúra megerősítésére törekszik. Idén először a magyar Kormány hozzájárul a Fesztivál finanszírozásához is: a rendezvénysorozat költségvetésének több mint egyharmadát, összesen 7,5 millió forintot, kormányzati támogatás biztosítja.

A programok a frankofón nagykövetségek, valamint a magyar partnerintézmények elkötelezettségéről tanúskodnak. A nagyközönség a legváltozatosabb műfajokon keresztül ismerkedhet meg a frankofón kultúrával: filmművészet, kortárs költészet, szépirodalom, manouche-swing, klasszikus zene, árny- és bábszínház, felolvasószínház, gasztronómia, fotográfia, konferenciák, nyelvészet, nyelvtanulás.

Ezzel párhuzamosan számos iskolai és egyetemi rendezvény is ösztönzi a franciául tanuló diákokat és tanáraikat, hogy a francia nyelvet a tanórákon kívül is használják. Dalverseny, képregényrajzoló pályázat,  fotópályázat, színjátszás, szavalás, tollbamondás, valamint irodalmi, költészeti, nyelvészeti, újságírói és  fordítói műhelyek keretében tehetik majd próbára tudásukat.

A frankofón filmművészet a Frankofón Filmnapokon mutatkozik be, amely február 28. és március 9. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül megrendezésre. Görögország Európai Unióban betöltött soros elnöki tisztjére és a frankofón kultúra, valamint a nyelvi és a kulturális sokszínűség iránti elkötelezettségére való tekintettel a Filmnapok a Kis-Anglia (Mikra Anglia) című görög romantikus drámával nyílik meg.

A mustra tizennégy ország közel negyven játék- és rövidfilmjét vonultatja fel. A közönség eddig Magyarországon sosem vetített alkotásokat tekinthet meg, amelyek közül négy premier előtti bemutató.

A Filmnapok négy rendezőt lát vendégül : Guillaume Brac (Tonnerre), Alexandre Castagnetti (Szerelem a felhők felett), Mahamat Saleh Haroun (Grigris), Guillaume Nicloux (Az apáca). Az idei év újdonsága a Versenyfilmek szekció, amely olyan filmekre hívja fel a figyelmet, amelyeknek még nincs magyarországi forgalmazója. A TV5 Monde televíziós csatorna 1000 eurós díjat ajánl fel annak a magyar forgalmazónak, amely a közönségdíjas filmet a későbbiekben forgalmazni fogja.

Az Alliance Française-ek segítségével Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged is csatlakozott a Fesztivál programjához. Ezenkívül Hódmezővásárhely, Szolnok és Tatabánya is részt vesz egy-egy rendezvénnyel vagy filmvetítésekkel.

A 14. Frankofón Fesztivál és a 4. Frankofón Filmnapok az Algériai, Belga, Egyiptomi, Francia, Görög, Lett, Kanadai, Libanoni, Marokkói, Moldáv, Svájci, Tunéziai Nagykövetség, a Madagaszkári Konzulátus, a Bolgár, Francia és Román Kulturális Intézet együttműködésével, valamint az Emberi ErőforrásokMinisztériuma és a Külügyminisztérium támogatásával jött létre.

A Frankofón Filmnapok részletes programja

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek