Fontos zsírok

A zsír a legkoncentráltabb energiaforrás, melyre a szervezetnek feltétlenül szüksége van. Az egészséges táplálkozás alapelvei szerint jó, ha a felvett energiánk 30 százaléka zsírokból származik, nem mindegy azonban milyen zsírokat fogyasztunk. Magyarországon nem a legoptimálisabb a lakossági zsírfogyasztás.

A zsírokat a bennük lévő fő alkotórészek, a zsírsavak szerkezete alapján több csoportra oszthatjuk. A telített, az egyszeresen, illetve többszörösen telítetlen zsírok a molekuláikban található hidrogénmennyiségben különböznek egymástól. Ez azt jelenti, hogy a telítetlen zsírokban található a legkevesebb hidrogén. Táplálkozási szempontból a telítetetlen zsírok értékesek.

Káros zsírok

A telített zsírsavakban gazdag zsiradékok elsősorban állati eredetűek (pl. disznózsír, vaj) legszembetűnőbb tulajdonságuk, hogy szobahőmérsékleten kemény állagúak. Rejtett formában húskészítményekben, kemény sajtokban is megtalálhatók. Ezek azok a zsírok, melyek energiát adnak, de ezen kívűl nincs túl sok hasznos szerepük. Túlzott fogyasztásuk nagymértékben növeli a kóros szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, növeli a vér koleszterin szintjét.

Hasznos zsírok

A telítetlen zsírok, melyek egyszeresen, illetve többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Szobahőmérsékleten folyékony állagúak, a szervezetbe jutva támogatják az idegrendszer működését, hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét. Fő forrásuk az olíva-és repceolaj, az olajos magvak, a legtöbb növényi és halolaj, valamint az olajos húsú halak.

A többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak az omega-6 és az omega-3 zsírsavak, azaz az eszenciális zsírsavak. Mindkettő részt vesz a hormonszerű vegyi hírvívő anyagok, a prosztaglandinok termelésében, melyeknek több funkciójuk van, elsősorban gyulladásszabályozó és trombózisgátló hatásúak. Ezen felül szerepük van még a sejthártyák felépítésében, a zsírok szervezeten belüli szállításában. A halakban lévő jótékony zsírok, az úgynevezett omega-3 zsírsavak csökkentik a szívbetegségek kockázatát, és hasznosak a bőrbetegségek, az izületi gyulladás, az allergia gyógyításában. Az omega-3 zsírsavak közül a DHA különösen fontos a magzati idegrendszer fejlődésében. Egyes kutatások szerint csökkenti a depressziót, és hatékony a csontritkulás megelőzésében is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek