Fontolgatják a homeopátia betiltását Nagy-Britanniában

Fontolgatják a homeopátia betiltását Nagy-Britanniában

A brit kormány fontolgatja, hogy feketelistára teszi a homeopátiás kezeléseket, tudta meg a BBC. Ha ez megvalósul, a körzeti orvosoknak megtiltják majd, hogy homeopátiás szereket írjanak fel a pácienseknek.

Az alternatív gyógymódról sokan azt gondolják, hogy csodákra képes, mások szerint viszont a kezelések abból állnak, hogy haszontalan cukorkákat adnak a betegeknek. A homeopátiás szervezetek azt mondják, a páciensek kedvelik az eljárásaikat, és valóban az egészségügyi költések egyre nagyobb százalékát teszik ki az ilyen kezelések.

A homeopátiás szereket úgy készítik, hogy egy egységnyi hatóanyagot először feloldanak vízben vagy alkoholban, majd ezt az eljárást megismételik még néhányszor (akár harmincszor) a létrejött keverékkel. A végén létrejövő szerben egy egységnyi hatóanyag jut tíz a tizenkettediken egység semleges anyagra. A pirulákat sokféle dologra adják, többek között depresszió, allergia, asztma vagy ízületi gyulladás kezelésére.

Fontolgatják a homeopátia betiltását Nagy-Britanniában

A homeopátiás orvosok azt mondják, minél jobban hígítják a szert, annál hatékonyabbá válik, ugyanakkor ez az ellenzők szerint nonszensz. Egy Good Thinking Society nevű szervezet ezért most amellett kampányol, hogy tegyék fel ezeket a szereket a háziorvosok tiltólistájára, vagyis ne írhassák fel őket az orvosok az állami egészségbiztosítási rendszer terhére.

A szabályok szerint a betiltásra akkor van lehetőség, ha egy gyógyszernek van olcsóbb alternatívája vagy bebizonyosodik róla, hogy nem hatékony. Az ügyben 2016-ban konzultáció kezdődik a szereplők bevonásával.

Itthon a MTA Orvosi Tudományok Osztályának tagjai azt szorgalmazzák, hogy homeopátiás szereket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatnak vessék alái, mint a gyógyszereket.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek