Fókuszban a tüdő egészségének megőrzése

Fókuszban a tüdő egészségének megőrzése

A Globális Kezdeményezés a Krónikus Obstruktív Légúti Betegségért (GOLD) szervezet 2002-ben rendezte meg az első COPD világnapot. Az évente több mint 50 ország részvételével zajló programsorozat középpontjában idén a tüdő egészségének hosszú távú megőrzése áll. Ezzel kapcsolatban kérdeztük dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát.

COPD világnapok fő üzenete

Az idei évben a világnap fő üzenete: Your Lungs for Life, amely a tüdő egészségének megőrzését állítja fókuszba. Csak egy tüdőnk van, ez kell, hogy kiszolgáljon bennünket egy életen át, vigyázzunk rá! Fogalmazza meg röviden a felhívás lényegét a GOLD weboldalán.

Fókuszban a tüdő egészségének megőrzése

Dohányzás

A COPD szempontjából a dohányzásnak kiemelt jelentősége van, hiszen az esetek többségében a betegség kialakulásáért ez a felelős. Fontos megjegyezni, hogy nemcsak az aktív, hanem a passzív dohányzás is növeli a COPD kialakulásának rizikóját. A leszokás nemcsak a megelőzésben játszik fontos szerepet, hanem a már kialakult COPD esetén is sokat javíthat a betegek állapotán.

Légszennyezettség

A dohányzás mellett a légszennyezettség is veszélyt jelent a betegség kialakulásának szempontjából. A különböző égéstermékek, vegyi anyagok tartós belélegzése ugyanis hozzájárulhat ahhoz, hogy a tüdőszövet károsodjon, illetve krónikus gyulladás alakuljon ki a légutakban, ami COPD-hez vezet. A munkahelyi környezetben ezért elengedhetetlen a megfelelő védőfelszerelések használata. Akik pedig főutak mentén, nagyvárosokban élnek, a rendszeres, zöldben, természetben, friss levegőn tett hosszabb sétákkal ellensúlyozhatják a kedvezőtlen hatásokat.

Gyerekek a szabadban

A tüdő egészségének megőrzésére születéstől fogva törekedni kell. Fontos, hogy a kismama legkésőbb a tervezett várandósság előtt abbahagyja a dohányzást. Később, a csecsemők, gyerekek közelében, az otthonokban, autóban se dohányozzanak. A gyerekek töltsenek minél több időt a szabadban, friss levegőn, de csak a forgalomtól távol eső helyeken. A babakocsiban utazó gyerekekre külön ügyeljünk, ők ugyanis épp abban a magasságban utaznak, ahol az autók kipufogója található.

Testmozgás

A tüdő egészségének megőrzéséhez természetesen hozzátartozik a rendszeres testmozgás is. Nemcsak a megelőzésben, de már kialakult COPD esetén is fontos szerepe van. Érdemes sétával kezdeni, a kulcs a rendszeresség és a fokozatosság. Több kutatás igazolja, hogy a fizikailag aktív COPD-s betegek légzésfunkciós értékei javulnak.


Szűrővizsgálat

Egészségünk megőrzésében az életmódunk, a sportolási szokásaink és táplálkozásunk mellett fontos szerepet töltenek be a rendszeres időközönként elvégzett szűrővizsgálatok. A tüdő állapotáról a képalkotó vizsgálat (mellkas röntgen, esetleg szűrő mellkas CT) mellett a légzésfunkciós vizsgálat segítségével kaphatunk képet. Ez utóbbival már korai stádiumban diagnosztizálni lehet a COPD-t, amikor még nem okoz komolyabb panaszokat.

Az évenként elvégzett légzésfunkció

Az egész szervezetre hat a tüdő egészsége

Dr. Tárnok Ildikó hangsúlyozza, hogy a tüdő egészségére nemcsak a krónikus légúti betegségek megelőzése miatt fontos ügyelnünk. A tüdő a megfelelő légzést, oxigénellátást biztosító életfontosságú szervünk – ide kerül a belélegzett friss, oxigénnel teli levegő, a vér innen szállítja el az oxigént a sejtekhez, a szén-dioxidot pedig vissza a tüdőbe, ahonnan kilélegezzük. A tüdő szerepe tehát nélkülözhetetlen az egész szervezet egészséges működéséhez, vigyázzunk rá!

Forrás: TüdőközpontKapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek