Fogyjon tesztoszteron-kiegészítőkkel!

Fogyjon tesztoszteron-kiegészítőkkel!

Tesztoszteron-kiegészítők szedése segítheti az idősebb elhízott férfiakat a fogyásban - számolt be tanulmánya eredményéről egy kutatócsoport a Lyonban szerdán kezdődött 19. Európai Elhízási Kongresszuson.

Mivel az idősebb férfiak szervezetében kevesebb nemi hormon termelődik, a női hormonpótláshoz (HRT) hasonlóan előnyös lehet számukra a tesztoszteron pótlása. Öt év leforgása alatt a vizsgálatba bevont férfiak átlagosan 16 kilogramm túlsúlytól szabadultak meg, miután tesztoszteronszintjüket visszaállították a normálisra.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a hormonpótlás kockázatokat is hordoz, például emeli a prosztatarák kialakulásának valószínűségét és a szívbetegségek megjelenésének kockázatát. "Sokkal érzékenyebb és biztonságosabb módszer az idősebb elhízott férfiak számára, ha csökkentik az elfogyasztott élelmiszer mennyiségét, mert ezáltal csökken a testsúlyuk, vele párhuzamosan pedig emelkedik szervezetük tesztoszteronszintje" - mutatott rá Richard Sharpe, az Edinburghi Egyetem professzora.

Farid Saad, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy eredetileg hormonhiány miatt kezelték a férfiakat, akiknek egy sor problémája volt a merevedési zavartól a fáradtságig és energiahiányig. "Amikor az adatokat elemeztük, úgy találtuk, hogy öt éven át folyamatosan fogytak" - emlékezett vissza a kutató.

Az eredményeket azért is fogadták kétkedve, mert egyes szakértők szerint nincs összefüggés a tesztoszteron alacsony szintje és a "férfi menopauza" között, amelyet alvászavar, gyengülő koncentráció és szorongás kísérhet tünetként.

"Érdekes (a tanulmány), de nem teljesen meggyőző. Nem mondhatjuk ki biztosan, hogy ez (a fogyás) a gyógyszer hatása. Szkeptikus maradok addig, amíg nem látok egy nagy méretű, jól megtervezett tanulmányt" - vélekedett a BBC hírportálja által megkérdezett Ashley Grossman endokrinológus, az Oxfordi Egyetem professzora.

A most ismertetett tanulmányban 115 férfi vett részt, akiknek 12 hetente fecskendezték be a tesztoszteront, hogy hormonszintjük elérje az elvárt értéket.

Forrás:mti.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek