Fogyasszunk energiaitalt ?

Fogyasszunk energiaitalt ?

A mértékkel fogyasztott energiaitalok előnyösen hatnak a kognitív teljesítményre, derült ki a legújabb kutatásokból. Az energiaitalok mérsékelt fogyasztása javítja a válaszok reakcióidejét, ami azonban akkor már nem igaz, ha többet fogyasztunk belőlük - derült ki egy tanulmányból, amibe nyolcvan 18 és 45 év közötti nőt és férfit vontak be.

Amióta egyre jobban elterjedt a főiskolások körében az olyan energiaitalok fogyasztása, mint a Red Bull, a Monster, Burn és a Rockstar, a pszichológusok egyre nagyon figyelmet fordítanak azok pszichológiai hatására is.

"A koffein hatására több szempontból is megfigyelhető a kognitív teljesítmény javulása. Javul a reakcióidő, az összpontosítás képessége, a memória, az éberség, növeli a vizuális keresés és a pszichomotoros sebességet is." - mondta Cecile A. Marczinski, a tanulmány szerzője a Northern Kentucky Egyetemtől.

A fiatalok gyakran használják az energiaitalokat, hogy ébren maradjanak, ami így segíti őket a tanulásban. Sokszor keverik alkohollal is, ami ez esetben csökkenti az alkohol bódító hatását. "A jelenlegi eredmények azt mutatják, hogy az energiaitalok stimuláló hatásúak és csökkentik a mentális fáradtságot, ami arra mutat, hogy alkohollal együtt használva ellensúlyozza az alkohol nyugtató hatását".

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek