Fogorvosi kezelések, átverés nélkül

Fogorvosi kezelések, átverés nélkül

Talán többen kerültek már abba a helyzetbe a fogorvosnál, hogy olyan kezelést javasoltak neki, amit nem feltétlenül tartott szükségesnek. Biztos, hogy átfutott már az a gondolat, hogy vajon nem azért javasolja-e a kezelést az orvos, hogy a pénztárcáját vastagítsa? Bemutatom azokat a kezeléseket, amelynek a szükségessége nem feltétlenül egyértelmű, mégis egészségügyileg indokolt lehet.

Éves kontroll: fogkőlevétel és panoráma röntgen

Ha úgy is gondoljuk, hogy nincs fogkövünk, a megfelelő, kiegyensúlyozott szájhigiénéhez, akkor is elengedhetetlen az évenkénti professzionális tisztítás ultrahangos depurátorral, majd megfelelő polírozással.

A teljes szájról készült panoráma, vagy a csak pár fogat magába foglaló úgynevezett intraorális röntgen felvételen nyomon lehet követni a fogakat tartó csontállomány szintjét, ellenőrizhetjük a tömések, koronák széli záródását olyan helyeken, amelyek szabad szemmel nem láthatóak, vagy ellenőrizhetjük a gyökértöméseket.

Gyakori fogkőlevétel

Bizonyos esetekben szükséges az évenkénti egyszeri fogkőlevételnél gyakoribb tisztítás. Ennek oka a nem megfelelő szájhigiéné következtében gyorsabban felrakódó fogkő és lepedék, amelyek olyan súlyos problémákat tudnak okozni, mint a fogelvesztés.

A fogkőlevétel soha nem károsítja a fogakat/pótlásokat! Ha valami előre nem látható kellemetlenség történik fogkőlevételkor (pl. kiesik egy tömés), akkor ott már olyan lappangó baj volt, ami egyébként is kezelést igényel.

Fogorvosi kezelések, átverés nélkül

Hosszú távú ideiglenes tömés

Ezért nevezik sokan gyógytömésnek, mert valaminek gyógyulnia kell, mielőtt a végleges tömést készítenénk el. Lehetséges, hogy a szuvasodás közel volt az ínyhez, emiatt az begyulladt, megduzzadt, vérzékennyé vált.

Ilyen esetben nehézkes a végleges tömés szakmailag kifogástalan elkészítése, ezért egy olyan ideiglenes tömést készítünk, ami mellett az íny meggyógyulhat, majd ezután - pár héttel később –készítjük el a végleges tömést.

Előfordulhat, hogy a szuvasodás annyira mély, hogy a fogorvos nem biztos benne, a fogbél gyulladása meg fog nyugodni, ebben az esetben a gyökérkezelés válik szükségessé.

Töméscsere panaszmentes fogban

Vannak 15, 20, vagy akár ennél is több éves amalgám tömésekkel ellátott panaszmentes fogak. Azonban  ez nem jelenti azt, hogy nem áll fönn olyan állapot, ami indokolja, hogy a tömést kicseréljük. A fogszínű kompozit tömések is gyakran szorulnak akár panaszmentes állapotban cserére.

Bármelyik tömés eltörhet, vagy a széli részen apró darabkák töredezhetnek ki, esetleg csak a széle enged el és nem zár már pontosan, ilyenkor a szájflóra baktériumai olyan helyre férkőznek be, ahonnan nem lehet őket kitisztítani, és előbb vagy utóbb szuvasodást fognak okozni. Az ilyen problémás töméseket javasolt kicserélni, még ha nem is okoznak panaszokat.

A korona/híd cseréje

Még költségesebb kezelés, ha koronát vagy hidat kell cserélni. Sokszor mindenféle látható baj nélkül mondjuk azt, hogy javasolt egy pótlást eltávolítani, ugyanis ezek a pótlások fogászati ragasztócementtel kerülnek rögzítésre. Bár a hídban található fémötvözet és az azt fedő porcelán leplezés szájállósága években vagy akár évtizedekben mérhető, sajnos még a mai ragasztócementeké sem ilyen hosszú távú. A korona és a fog közötti rettentően keskeny résben található ragasztócement ki van téve az állandó hőingadozásnak (forró tea, hideg üdítő), nagy, minden irányba ható rágóerő terhelésre, ráadásul folyamatosan nyálban áznak. Ezek olyan szinten kikezdik a ragasztócementeket, hogy sajnos időről időre már csak ezért is indokolt egy-egy pótlást levágni és újrakészíteni.

Kivehető pótlások alábélelése

A teljes vagy részlegesen kivehető pótlás egy idő után nem illeszkedik pontosan a nyálkahártyára, elkezd billegni, lötyögni. Ez a nyálkahártya-csont alapzat természetes át- és leépülésének következménye, megváltozik az anatómiájuk.

Ezt egy ideig lehet ellensúlyozni a protézisragasztókkal, azonban egy idő után a nyálkahártya és a pótlás között olyan mértékű eltérés lesz, aminek korrekciójához túl sok ragasztóra lenne szükség, ami további problémákhoz vezethet.

Ilyenkor javasuljuk a fogsor alábélelését, aminek következtében a protézis pontosabban illeszkedik a megváltozott nyálkahártyaviszonyokhoz. Ha ez nem történik meg, bár a pótlás még megfelelően funkcionálhat a ragasztóval, fennáll a veszélye olyan problémáknak, mint például a protézis törése, vagy nyálkahártya elváltozások kialakulása.

Ha tehát bármikor kétségünk van, hogy kell-e egy kezelés, ne hezitáljunk, inkább kérjük meg a fogorvost, hogy magyarázza el, miért szükséges a javasolt terápia!

Dr. Molnár Gergely József
szájsebész szakorvos
dr.molnar(at)patikatukor(dot)hu
+36 70 311 5522

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek