Fogorvos is diagnoztizálhat csontritkulást

Fogorvos is diagnoztizálhat csontritkulást

A fogászaton készített röntgen-felvételek számítógépes elemzése segíthet megítélni a test egyéb csontjainak ásványianyag-tartalmát, ezáltal alkalmas lehet a csontritkulás diagnosztizálására, vagy az alkalmazott kezelés hatékonyságának megállapítására - olvasható a Manchester-i Egyetem honlapján.

Angol kutatók, dr. Keith Horner szájsebész vezetésével (School of Dentistry, Manchester University) olyan szoftvert dolgoztak ki, melynek segítségével az egyszerű fogászati röntgen is alkalmas lehet a csontok állapotának vizsgálatára. Az új programot 652 középkorú és idősebb (45-70 közötti) nőnél próbálták ki Belgiumban, Görög-, Svédországban és Angliában. Minden esetben a csípőlapátról készített speciális röntgenfelvétel (DEXA) alapján mérték meg a csontsűrűséget, majd a fogászati röntgent saját programjukkal elemezték. A "hagyományos" felvétel alapján 140 páciensnél mutattak ki csontritkulást. Bár a fogröntgen-analízis nem hozott száz százalékos eredményt, tehát nem mind a 140 nőnél figyelmeztette az orvost, de 119 esetben jelezte, hogy a beteget további vizsgálatoknak kell alávetni. A fogászati módszerek alapján kiszűrt 119 nő közül a későbbiekben 72 páciensnél jelentkezett a csontritkulás. A fogászati röntgen új szerepben való felhasználása nem azt a cél szolgálja, hogy a DEXA módszert helyettesítse, hanem a korai diagnózis felállítását teszi lehetővé.

"A fogorvosok részt vehetnének a náluk kezeltek általános egészségi állapotának felmérésében. Figyelmeztethetnék azon betegeiket, akiknél nagy a csontritkulás kockázata" - magyarázta a kutató. Dr. Horner szerint a módszer értéke abban rejlik, hogy nem jár többlet röntgensugárral, hiszen a fogászatban amúgy is sok olyan felvétel készül, melyet később nem is használnak fel, mondta a szájsebész.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek