Fogkém: a szájban lakó árulkodó

Fogkém: a szájban lakó árulkodó

Mindenről árulkodó fogkémet fejlesztenek ki Tajvanon: a szájba építhető műfog folyamatosan tájékoztat jeladójával arról, hogy gazdája éppen eszik, iszik, dohányzik, köhög vagy beszél.

A műfog az illető szájmozgása alapján gyűjt adatokat, amelyeket azután továbbít számítógéphez. Ez lehet pusztán egy okostelefon is. A fogkém külsőre normál őrlőfognak tűnik, kifejlesztői a Tajvani Nemzeti Egyetem informatikusai. Használhatósága sokrétű lehet, elsősorban orvosoknak jönne jól betegeik ellenőrzéséhez, például egy elhízott ember zugétkezéseinek leleplezéséhez, de a lélegzetvétel követésére is alkalmas a készülék.

A műfog - fejlesztői szerint - alkalmas lehet beszédhibás emberek kezelésére, fogyatékosságuk megszüntetésére, és még az énekesek képzését is segítheti.

A prototípus már elkészült, de vezetékes. A fejlesztők most azon fáradoznak, hogy vezeték nélküli adatsugárzásra is alkalmassá tegyék a kémfogat, amelyet tisztításhoz ki kell venni, és persze elemcseréhez is.

A próbaüzem során 8 embert rágógumiztattak, itattak, beszéltettek, köhögtettek. A tapasztalat szerint a számítógép 93 százalékos pontossággal osztályozta helyesen az egyes cselekvéseket.

Fogkém: a szájban lakó árulkodó

A fejlesztők hangsúlyozzák, hogy mindegyik fogkémet egyénre kell szabni, és nem csak az illető fogazatának, hanem szájmozgásának sajátosságai miatt - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Forrás: MTI

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek