Fogamzásgátló férfiak számára

Fogamzásgátló férfiak számára

A jövőben fény derülhet a here androgén hormonjainak a normál spermiumtermelésre és a férfitermékenységre kifejtett hatásaira. A részletek megismerése hozzásegítheti a tudósokat, hogy a jövőben a női fogamzásgátló tablettához hasonló gyógyszert fejleszthessenek ki férfiak számára is.

A családtervezésen kívül az alacsony hímivarsejt miatt meddő betegeket is segítheti a mostani kutatás, bár az edinburghi The Queen's Orvosi Kutatóintézet Reproduktív Biológia Központjának munkatársai egyelőre csak egerekkel végeztek vizsgálatokat. Dr. Michelle Welsh, a cikk egyik társszerzője és munkatársai két egércsoporttal kísérleteztek: a normális kontrollcsoport mellett olyan állatokat hoztak létre, melyekben hiányzott a here peritubuláris myoid sejtjeiből egy gén. A gén az androgénhormon-receptort kódolta, hiányában a hímivarsejt-termelés jelentős mértékben lecsökkent a normális csoporthoz viszonyítva. A génhiányos állatok meddőnek bizonyultak.

Az újság főszerkesztője, Dr. Gerald Weissmann szerint a megjelent cikk valóban nem csak a férfi fogamzásgátló tabletta kifejlesztésének lehetősége miatt jelentős. Reményt ad ugyanis számos meddő férfinek, hiszen az eredmények alapján akár a hímivarsejt-termelést elősegítő új szerek is kifejleszthetők lesznek.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek