Flörtöl, majd visszautasít - Miért?

Flörtöl, majd visszautasít - Miért?

A legtöbb férfi számára ismerős a jelenet: kiszúr egy szimpatikus hölgyet a társaságban, a nő olyan jeleket ad le, melyek alapján jogosan érzi azt a férfi, hogy szimpatikus a másiknak, ám amikor a tettek mezejére lép, a hölgy mégis elhajtja őt.

2014.11.28

Egy friss kutatás szerint, nem a férfiakban van a hiba, ők ugyanis nagyon jól érzékelik, mikor flörtöl velük egy nő. Egy kutatás során közel 500 heteroszexuális személy ismerkedési szokásait térképezték fel, és az eredmények azt mutatták, hogy a nők más nők flörtölési szándékait ugyanúgy értelmezték, mint a férfiak, ám mégis, amikor magukról volt szó, azt állították, ha így is viselkednének, az még nem jelentené azt náluk, hogy le is feküdnének a férfival.

Flörtöl, majd visszautasít - Miért?

A Psychological Science című lapban közzétett vizsgálat során a kutatást vezető Carin Perilloux, a Texas Állami Egyetem pszichológia tanszékének munkatársa kollégáival 271 férfit és 213 nőt kísért figyelemmel. Az alanyoknak különféle helyzeteket mutattak be, melyekről egyrészt megkérdezték a férfiakat, hogy hogyan értelmeznék azokat, mennyire mutatják a nő azon szándékát, hogy szívesen lefeküdne velük, másrészt a nőket is megkérdezték, hogy ha ők így viselkednének, az mennyire jelentené azt, hogy az adott férfival szívesen ágyba bújnának. Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak jóval nagyobb mértékben gondolták azt, hogy a bemutatott viselkedés felhívás keringőre, mint a nők.

Egy második kísérlet során azt kellett megtippelni, vajon a bemutatott nők miként reagáltak a férfiak közeledésére, és itt már jóval közelebb állt egymáshoz a megkérdezett férfiak és nők véleménye, amit azt jelenti, hogy a nők nagyon is tisztában vannak vele, hogy bizonyos viselkedésből a férfiak mire következtetnek. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a vizsgálat során csupán a szándékot és a feltételezést tudták mérni, ahhoz tehát még további kutatások szükségesek, hogy kiderüljön, vajon mindez élesben is ugyanígy működik-e.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek