Férfitükör

Előző Következő
Alacsonyabb a hemoglobin szintje? Mi az oka?

Mit mutat a laborleletünkben olvasható hemoglobin szint? Milyen okai lehetnek az alacsonyabb hemoglobin értéknek, és mi a teendő vele? Ezekben a ...

 • 2011.09.22 A dohányzásról való leszokás serkenti a mindennapi memóriát

  A cigarettázásról való leszokás a nem dohányzókéval azonos szintűre képes visszaállítani a mindennapi memória működését - állapították meg a brit szakemberek.

 • 2011.09.21 Alzheimer-kór: ismerjük fel!

  Szeptember 21.-e az Alzheimer-kór világnapja: egy német pszichiáter és neuropatológus, Alois Alzheimer 1906. november 3-án mutatott be egy speciális esetet. Egy 51 éves nőbetegén viselkedési és memóriazavarokat figyelt meg, melyek folyamatosan súlyosbodtak, majd a nő öt évvel későbbi halála után a neuropatológiai vizsgálat jellegzetes elváltozásokat mutatott az agyszövetben. Alzheimer azt állította: a beteg tünetei és az agyi elváltozások között oksági kapcsolat van. A korszakalkotó doktor szenilis demenciának nevezte el az újonnan felfedezett betegséget, amit ma Alzheimer-kórnak hívunk. A betegség jellemzőit és az általa körvonalazott népegészségügyi problémát dr. Káposzta Zoltán neurológus főorvossal jártuk körül.

 • 2011.09.15 Időzített egészségügyi bomba az "ülj nyugodtan" kultúrája

  Időzített egészségügyi bombát jelent az "ülj nyugodtan" szlogennel jellemezhető kultúra, amely az iskolákban és a munkahelyeken kialakult - vélik felmérésük alapján brit szakemberek.

 • 2011.09.15 Ismét divat a testszőrzet

  A recesszió alatt újra divatba jöttek az olyan tagbaszakadt pasik, mint amilyen Hugh Jackman vagy Daniel Craig. Már őket tartják vonzóbbnak és nem a metroszexuális szépfiúkat, mint például Hugh Grant vagy Leonardo DiCaprio - állítja egy ausztrál szociológus.

 • 2011.09.09 Az alvás fontosságáról

  Rosszul, és keveset alszanak a magyarok, derült ki március 19-én az Alvás Világnapja alkalmából Budapesten rendezett eseményen. "Aludj jól és maradj egészséges!" mottóval a szakemberek a megfelelő alvás fontosságára hívták fel a figyelmet. Magyarország 2010-ben második alkalommal csatlakozott az Alvás Világnapja nemzetközi eseményhez.

 • 2011.09.09 Katus Attila: Minden a fejben dől el!

  Hatszoros aerobik-világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, Világjátékok-győztes, a Táncparkett Ördöge-cím viselője. Életmód-tanácsadó, személyi edző, tanár. Sztár, de nem hideg és elérhetetlen idol, hanem inkább olyasvalaki, aki nem fél adni önmagából, akivel jó együtt lenni, aki valóban inspirál. Neki végképp elhisszük: mozogni kell! És ha nem tudjuk, hogyan kezdjük el, abban is segít.

 • 2011.09.08 Érzékszerveink segítségével tájékozódunk az idő múlásáról

  A legújabb kutatások szerint nem belső óránk segítségével, hanem külső ingerekre reagálva vagyunk képesek érzékelni az idő múlását.

 • 2011.09.08 Urológiai Hét 2011 09.12 - 17.

  "A prosztata-tudatosság" napja eredetileg az USA-ból indult el, majd később ezt az Európai Urológus Társaság is átvette. Az évek során nyilvánvalóvá vált, hogy nagyon komoly igény van arra, hogy a betegek saját testük állapotáról, annak jelzéseiről, és egyáltalán a betegségekről tájékozottak legyenek.

 • 2011.09.06 Szezonális vírusinfekciók

  Évente átlagosan hat alkalommal - a leggyakrabban ősszel és télen - fertőződünk meg valamilyen felső légúti megbetegedést eredményező kórokozóval. Az Egyesült Államokban, illetve Angliában végzett vizsgálatok szerint a legtöbb hospitalizációt igénylő, illetve a legtöbb antibiotikumfelírást generáló betegség a felső légúti megbetegedések és szövődményeik - orvoshoz is ezzel a problémával fordulunk a leggyakrabban.

 • 2011.08.30 Kevesebb cukor és só = több egészség

  A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága örül annak, hogy az Országgyűlés júliusban nagy többséggel (255 igen szavazattal) támogatta a népegészségügyi termékadó szeptember elsejei bevezetését.