Férfitükör

Előző Következő
Lupus: nyáron fontos a fényvédelem!

A szisztémás lupus az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. A betegek jelentős hányada fényérzékeny, az ultraviola sugarak 40-70 százalékuknál ...

 • 2012.03.23 Hetente 200 halnak meg ivás miatt Nagy-Britanniában

  Hetente már csaknem kétszázan halnak meg túlzott szeszfogyasztás miatt Nagy-Britanniában, 8 év alatt 25 százalékkal nőtt a számuk.

 • 2012.03.22 Mitől olyan egyedülállóak az áványvízek Magyarországon?

  Mindössze a szervezet víztartalmának 15-20 százalékos csökkenése már szomjazásos halálhoz vezethet: Március 22-e a Víz Világnapja. A felnőtt emberek napi vízigénye a körülményektől függően 2,5-3 liter, ebből ital formájában átlagosan 1,5 liter, amit kedvező ásványvíz formájában elfogyasztani - ajánlja Gilingerné Dr. Pankotai Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense a magyar ásványvizek összetételéről és szerepéről szóló tanulmányában.

 • 2012.03.21 Évezredes szerepe van a homoszexualitásnak?

  A férfi homoszexualitásnak az evolúció szempontjából látszólag nem sok értelme van. Úgy tűnik, a tulajdonság örökölhető, és mivel a homoszexuális férfiak csak ritkán nemzenek utódot, az ezt kódoló géneknek már rég ki kellett volna veszniük. Miért maradt fenn mégis évezredeken keresztül, ha evolúciós szempontból semmilyen előnnyel nem jár?

 • 2012.03.21 Az apa génjei határozzák meg a gyermek nemét?

  A férfiak genetikai adottságai nagy szerepet játszhatnak abban, milyen nemű lesz egy pár születendő gyermeke. A Newcastle-i Egyetem kutatói szerint nagyobb esély van fiúgyermek nemzésére akkor, ha az apának többségében fiútestvérei vannak, és fordítva, a férfinak lánya lesz, ha szüleinek is főleg lányai voltak.

 • 2012.03.21 Indul az allergia szezon

  Immunrendszerünk normális esetben megvédi szervezetünket az idegen anyagokkal, antigénekkel szemben. Az arra hajlamos egyéneknél azonban az immunrendszer bizonyos antigénekre túlzott mértékben reagál, vagyis allergiás reakció alakul ki. Allergiát számos anyag kiválthat, így pl. vegyszerek, fémek, gyógyszerek, ételek, pollenek, állatszőrök stb.

 • 2012.03.21 Már tinédzser korban gondolni kell az inkontinencia megelőzésére

  Sokan úgy tartják, az inkontinencia kialakulása a hüvelyi úton történő szülés és a test természetes öregedésének következménye, olyan kellemetlenség, amely nem kerülhető el. Ha azonban időben, akár már tinédzserkorban tudatosan foglalkozunk a problémával, a későbbi panaszok megelőzhetők.

 • 2012.03.20 100 éves lett a világ legkisebb testépítő-világbajnoka

  Százéves lett az 1952-es évi Mr. Universe, azaz testépítő-világbajnok, az indiai Manoha Aich.

 • 2012.03.15 Narancs, a jó szerencse gyümölcse

  Olyan csodásan gömbölyű és vidám színű, hogy az embernek zsonglőrködni támad kedve. Pedig jobb, ha megmarad annak, ami: ízletes, vitamindús gyümölcsnek. Fogyaszthatjuk eredeti formájában is, de lekvárként vagy szörpként is kiváló.

 • 2012.03.12 27 milliárd dolláros per a dohányipar ellen

  Hétfőn 2012. március 12-én a Montréali másodfokú bíróságon kezdődik a 27 milliárd dolláros per a dohányipar ellen.

 • 2012.03.12 Betegség a hegyen

  A hegymászókról szóló riportokat, ismeretterjesztő filmeket nézők gyakran hallhatják a kifejezést: hegyibetegség. E szót hallva az embernek félelmetes, esetleg misztikus elképzelései támadhatnak. Honnan, miért és mikor támadhat a csúcsokat ostromlókra ez az alattomos kórság? Tényleg alattomos? Tényleg kiszámíthatatlan? Mit tudunk a hegyibetegségről?