Férfitükör

Előző Következő
Lábszárból kivett ideggel mentették meg a látást

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amely során a beteg ...

 • 2012.05.31 Dohányzás elleni világnap

  Világszerte május 31-én tartják a Dohányzás elleni világnapot, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a dohányzás veszélyeire. Manapság már közismert tény, hogy a dohányzás rákos megbetegedéseket idézhet elő. Kevésbé ismert azonban, hogy a dohányzás elősegítheti egy visszafordíthatatlan vakságot okozó betegség kifejlődését is.

 • 2012.05.24 A férfiak bőre érzékenyebb a napra

  Egereken végzett kísérletek szerint a napsugarak hatására kialakuló bőrrák gyorsabban és súlyosabb formában jelentkezik a férfiaknál. Szakemberek azzal magyarázzák a jelenséget, hogy a férfiak nagyobb számban végeznek szabadtéri munkákat, és kisebb valószínűséggel használnak naptejet, hordanak pólót és sapkát, hogy megóvják bőrüket.

 • 2012.05.24 Védjük az ízületeket!

  Fiatalok és idősek körében egyaránt gyakran jelentkező panasz a nyak, derék, váll és térd fájdalma. Most megtudhatjuk, mit tegyünk, hogy az említett fájdalmakat megelőzzük. Nem gondolunk arra nap mint nap, vajon hányszor végzik el ízületeink az ismétlődő folyamatokat minden mozdulat közben, amit akár az utcán járva, a számítógép előtt ülve, vagy otthon, a házimunka végzése közben végrehajtunk.

 • 2012.05.24 Alkoholos májbetegségek

  A rendszeres, nagymértékű alkoholfogyasztás számos káros hatással jár belső szerveink állapotára: károsítja a májat, az idegrendszert, a szívet, a veséket, emeli a vérnyomást, ezenkívül idegrendszeri tüneteket, memóriazavarokat, elbutulást is okozhat. Az alkoholos májkárosodásnak többféle fajtája ismert. Az alkoholos májgyulladás az alkoholos májbetegségek legsúlyosabb formája. Férfiaknál a napi 50-60 g-ot, nőknél ennek a felét meghaladó alkoholfogyasztás 10-15 éven belül, 50 százalékos gyakorisággal májzsugorodást okoz. A kezelés orvosi felügyelet mellett, az alkohol megvonásával történik, májvédő szerek, vitaminkészítmények adagolásával, és a helyes étrend kialakításával.

 • 2012.05.23 A hipochonder Bardem

  Az Oscar-díjas színésznek nem esik nehezére beteget alakítania, hiszen saját elmondása szerint hipochonder.

 • 2012.05.23 Robot végzi a szívkatéterezést is

  A szívbe és a koszorúerekbe fölvezetett katéter alapvetően megváltoztatta a szívgyógyászatot: a diagnosztika és a gyógyítás új lehetőségeket kapott. A további fejlődést a robottechnika nyitotta meg, amely a szakorvost segítve, sőt helyettesítve elvégzi az életmentő beavatkozásokat.

 • 2012.05.20 Mérgező növények

  A forró napok beköszöntével együtt jár néhány mérgező növény virágzásának vagy termésfejlődésének ideje. Kirándulás, országjárás, nyaralás közben bőven van alkalmunk találkozni ezekkel is. Ismerkedjünk meg három gyakori képviselőjükkel, az alkörmössel, a mákkal, és a farkasölő sisakvirággal.

 • 2012.05.18 Férfias betegségek

  A heregyulladásokat, egyértelművé teszi a magas láz, gyakran hidegrázás, és az igen heves fájdalom. A nem gyulladásos megbetegedések egymástól való elkülönítése sokszor nem egyértelmű, de igen lényeges a további kezelés szempontjából. Mit nevezünk hydrokelének, azaz vízsérvnek?

 • 2012.05.16 Szerelemfüggőség

  Tiger Woods beismerése, hogy terápia segítségével igyekszik hűséges maradni feleségéhez, felvetette a kérdést, hogy a hűtlenség valóban egy kezelhető állapot tünete-e. A BBC Radio 5 live riportere, Andrew Fletcher ellátogatott egy hertfordshire-i terápiás központba, hogy megnézze, a tanácsadók miként kezelik a szerelem- és szexfüggőséget hasonlóan az alkoholizmushoz, egy csoportterápia keretében. Egy kicsi, egyszerűen díszített teremben kilenc nő és két férfi ül egy körben.

 • 2012.05.15 A fertőző fehérje

  Tatárbifsztek, bélszín, marhavelő pirítóssal, hagymás rostélyos - mennyei eledelek. Finomak, ízletesek és - legalábbis az utóbbi időszak kergemarha-kórról (BSE) és a Creutzfeldt-Jakob-kórról (CJD) szóló híradásai szerint - veszélyesek. Valóban azok lennének? Fölösleges riadalomról vagy valóban megalapozott félelemről van szó? Alábbi összeállításunkkal a fenti kérdésekre próbáltunk választ keresni.