Férfitükör

Előző Következő
Hatékonyabb kezelés a Parkinson-kórosoknak

Új mélyagyi stimulációs eszközt ültettek be egy előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő betegnek a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a Kelet-Közép-Európában ...

 • 2012.03.02 Koszorúérműtétek

  A szívkoszorúér megbetegedése a szívkoszorúér elmeszesedése révén jön létre. Ilyenkor a koszorúér belső falán zsír rakódik le, s megindul az érelmeszesedéses plakk növekedése. Ez a plakk előbb-utóbb szűkületet okoz, és a vérkeringést gátolva csökkenti a szív oxigénellátását. Ez a nem kielégítő oxigénellátás gyengíti a szívet. Eleinte a panaszok csak fizikai munka során jelentkeznek, ám ahogy a szűkület nő, az oxigénellátás már nyugalomban sem lesz elegendő.

 • 2012.02.26 Vizeletszivárgás és szexualitás

  Nehéz erről beszélni, főleg, ha az ember azt hiszi, hogy szexualitása eltér a "normálistól". Ami egyeseknek természetes, az másoknak nem. Többféle önkifejezési mód létezik. Neveltetésünk és környezetünk is befolyásolja viselkedésünket.

 • 2012.02.26 Pneumokokkusz elleni csaták

  A pneumokokkusz elleni harc olyan, mintha mozgó célpontra lőnénk, ugyanis az a vakcina, mely egyes törzsek terjedését ellehetetleníti, új törzsek kialakulásának kedvez - állítják holland kutatók a Journal of the American Medical Association lapjain. A Streptococcus pneumoniae baktériumnak mintegy 90 fajtája létezik, melyek súlyos betegségeket, tüdőgyulladást és agyhártyagyulladást idézhetnek elő.

 • 2012.02.25 A téltemető, a hóvirág és társaik...

  A zord téli időjárást, a havat és fagyokat követően beköszöntött a tavasz, az örök megújulás. A langyosodó hőmérséklet, az olvadó hó és jég nedvessége kipattantja a rügyeket, megindul a hajtások fejlődése, a magvak csírázása.

 • 2012.02.24 Együtt fejlődik ki a szívbetegség és az érelmeszesedés?

  Meglepő következtetésre jutott az érelmeszesedéssel és a szívbetegséggel kapcsolatban az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatócsoportja. Véleményük szerint az érelmeszesedés és a következményes szívbetegség párhuzamosan alakul ki.

 • 2012.02.24 Lappangó vírusok

  A herpeszvírus könnyen fertőz, és a szervezetből nem irtható ki maradéktalanul: a vírus tovább él az idegsejtekben, és a lappangó állapotból időnként aktív állapotba kerül. Ekkor jelentkeznek a tünetek, melyek szájon át szedhető és helyileg alkalmazható készítményekkel kordában tarthatók.

 • 2012.02.24 Tudományos hírek a nagyvilágból

  AIDS-megelőzés és kezelés, arctranszplantáció, állásinterjú-tanácsok, valamint egy új magyar orrpermet-készítmény. Szemezgessen tudományos híreinkből!

 • 2012.02.21 Dr. Krasznai Péter: A szülő nőket fel kell készítenünk!

  A tanár urat a Patika Tükör olvasói már jól ismerhetik, hiszen évek óta szerepel szakértőként a lapban. Kevés szerényebb és kedvesebb orvossal találkoztam, mint ő - miközben szakmai múltja igencsak tiszteletreméltó. Hogy csak egy dolgot említsek: több ezer babát segített a világra...

 • 2012.02.18 A hiányzó fogak növelik az elbutulás kockázatát

  Már régóta közismert a fogak és a szájhigiénia kapcsolata az egészséggel, a legújabb kutatások pedig azt is bizonyították, hogy az elvesztett, hiányzó fogak növelik a demencia, és az Alzheimer-kór kockázatát is.

 • 2012.02.18 Csípőprotézis-műtét után

  Csípőprotézis beépítésével a károsodott csípőízületet helyettesítik. A műtét visszaállítja a fájdalommentes mozgás élményét, ezáltal javítva a betegek életminőségét. A csípőprotézis beültetése után, a gyógyulási időszakban még különféle szabályokat kell betartani ahhoz, hogy a gyógyulás zökkenőmentes legyen. Ezek betartásával fokozatosan elhagyható a mankó és a bot, és helyreáll a mozgás szabadsága.