Férfitükör

Előző Következő
Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a koránkelők

Az éjszakai baglyok hajlamosabbak a pszichés problémákra, diabéteszre, gyomor- és légzési panaszokra.Éjszakánként kevesebbet alszanak, több ...

 • 2013.06.01 Az emésztésünk

  Vajon tudjuk, hogy a megevett táplálék miként is bomlik le és épül be szervezetünkbe? Az ember szervezetében az emésztés a szájüregben kezdődik, ahol a fogak által szétzúzott táplálék nyállal keveredik. A nyálat a fültő, a nyelv és az állkapocs alatti mirigyek termelik. A nyál elősegíti a táplálék továbbhaladását a nyelőcsőben, és szénhidrátbontó enzimet (nyálamiláz) is tartalmaz. A nyálamiláz a táplálék keményítőjét dextrinekre és maltózra bontja. A táplálék a szájüregből a garaton át a nyelőcsőbe, onnan pedig a gyomorba jut.

 • 2013.06.01 A szív körüli zsírszövet károsabb, mint az elhízás

  Amerikai kutatók kiterjedt vizsgálata szerint a szívburokban lévő zsírpárna védi a szívet, ám ha sok van belőle, veszélyesebb, mint a test egészét érintő elhízás.

 • 2013.06.01 Zöld teával az egészségünkért

  Egy japán tanulmány szerint a zöld tea fogyasztása csökkenti a szív- és keringési betegségek, illetve az ezek következtében fellépő halálozás kockázatát. A több mint 40000 résztvevővel készült kutatás azt is kimutatta: ugyanez nem igaz a rák kialakulására, illetve az ezzel kapcsolatos halandóságra.

 • 2013.05.31 Szennyező gázok

  Légkörkutatók arra figyelmeztetnek, hogy a műtétek során érzéstelenítéshez használt anesztetikus gázok nagy szerepet játszanak a földi légkör globális felmelegedésében. A műtéti érzéstelenítő gázok legalább annyira károsak a környezetre, mint egy fagyasztó, mégsem sorolják őket az olyan üvegházhatást okozó gázok köze, mint a szén-dioxid, a fagyasztó- vagy nevetőgázok.

 • 2013.05.31 A probiotikumok befolyásolják az agyműködést

  Először sikerült kimutatniuk kutatóknak, hogy a táplálékkal a gyomorba bevitt baktériumok hatással lehetnek az emberi agy működésére.

 • 2013.05.31 Európában folyamatosan emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja

  A legfrissebb adatok szerint Európában folyamatosan emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja - hívta fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

 • 2013.05.31 A világátlag dupláját fogyasztjuk cigarettából

  A személyenkénti cigarettafogyasztás Magyarországon duplája a világátlagnak, vagyis fejenként meghaladja az évi háromezer szálat - hívta fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) a pénteki dohányzásmentes világnap alkalmából.

 • 2013.05.31 Napi gyógynövény tippünk: Ánizs

  Napi gyógynövény-határozónkban az Ánizst mutatjuk be.

 • 2013.05.30 Meghalt egy lány Vácon – Mindent az agyhártyagyulladásról

  A múlt hétvégén agyhártyagyulladásban elhunyt lány környezetében 106 embernek írtak fel az orvosok antibiotikumot.

 • 2013.05.30 A férfiak derülátóbbak

  Egy friss amerikai közvélemény-kutatás szerint a férfiak érezhetően egyre optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően. A nők azonban továbbra is pesszimisták, nehéz anyagi helyzetre panaszkodnak, és spóroláson törik a fejüket.