Férfitükör

Előző Következő
Mivel tehetjük hatékonyabbá az edzésünket?

Eddig is tudtuk, de az elmúlt időszak talán még inkább felhívta rá a figyelmet, mennyire fontos egészségünk megőrzéséhez a mozgás, a jó ...

 • 2012.03.12 27 milliárd dolláros per a dohányipar ellen

  Hétfőn 2012. március 12-én a Montréali másodfokú bíróságon kezdődik a 27 milliárd dolláros per a dohányipar ellen.

 • 2012.03.12 Betegség a hegyen

  A hegymászókról szóló riportokat, ismeretterjesztő filmeket nézők gyakran hallhatják a kifejezést: hegyibetegség. E szót hallva az embernek félelmetes, esetleg misztikus elképzelései támadhatnak. Honnan, miért és mikor támadhat a csúcsokat ostromlókra ez az alattomos kórság? Tényleg alattomos? Tényleg kiszámíthatatlan? Mit tudunk a hegyibetegségről?

 • 2012.03.11 A tuberkolózis

  A tuberkulózis sokáig halálos kórnak számított, ám a múlt század ötven-hatvanas éveire - az orvostudomány és a gyógyszerkutatás fejlődésének köszönhetően - a leküzdhetetlennek hitt betegség gyógyíthatóvá vált. Az antibiotikumos kezelések, a védőoltások bevezetése a nyolcvanas évekre megállította a kórokozó terjedését. A legyőzöttnek hitt betegség azonban világszerte ismét egyre több megbetegedést okoz.

 • 2012.03.08 Hogy a botlás ne legyen halálos

  Hazánkban - egyes egészségstatisztikai adatok szerint - mintegy 900 ezer ember szenved csontritkulásban. A betegek nagy hányada 50 éves kor feletti nő. Idősödő korban gyakran válnak törékennyé a csontok amiatt, hogy azok állománya, összetétele fokozatosan megváltozik, sűrűsége csökken.

 • 2012.03.06 Influenzatörténelem 1.rész: a spanyolnátha

  A szezonális influenza világszerte minden évben felbukkan, és mintegy félmillió ember életét követeli. Mégis, a huszadik század elejéig nem számított a legsúlyosabb betegségek közé. Azóta azonban több hatalmas influenzajárvány is végigsöpört a világon, tízmilliók életét követelve, befolyásolva a történelem alakulását is. Mind közül a spanyolnátha volt a legsúlyosabb.

 • 2012.03.06 A Halak és az érzékenység

  Őri Katalin asztrológus segítségével ezúttal a Halak legfontosabb egészségügyi vonatkozásaival ismerkedhetünk meg. A Nap február 19-étől március 20-áig tartózkodik ebben a jegyben. Érdekesség, hogy a jegy egyik meghatározó bolygója, a Neptunusz, amely 165 év alatt járja körbe az állatövet, éppen most ért vissza a Halakba.

 • 2012.03.06 A Vízöntő és a szabadság

  Őri Katalin asztrológus a 12 zodiákus jegy és az ezekhez tartozó bolygók szimbólumrendszerén legfontosabb egészségügyi vonatkozásain vezet végig bennünket. A zárkózott Bak jegye után a Nap mind közül a legrövidebb jegybe, a minden korlátot felszabadító Vízöntő jegyébe ér, ahol január 23-ától február 21-éig tartózkodik.

 • 2012.03.05 A hasmenésről

  Hasmenés: gyakori, híg székletürítés. Bizonyára mindenki átélte már azt a kellemetlen érzést, amikor semmi más nem fontos, csak az, hogy a lehető leghamarabb találjunk egy mellékhelyiséget. Ha ez napjában többször is előfordul, a szervezetünk fontos ásványi anyagokat és rengeteg vizet veszíthet, s ezeket pótolni kell.

 • 2012.03.02 Koszorúérműtétek

  A szívkoszorúér megbetegedése a szívkoszorúér elmeszesedése révén jön létre. Ilyenkor a koszorúér belső falán zsír rakódik le, s megindul az érelmeszesedéses plakk növekedése. Ez a plakk előbb-utóbb szűkületet okoz, és a vérkeringést gátolva csökkenti a szív oxigénellátását. Ez a nem kielégítő oxigénellátás gyengíti a szívet. Eleinte a panaszok csak fizikai munka során jelentkeznek, ám ahogy a szűkület nő, az oxigénellátás már nyugalomban sem lesz elegendő.

 • 2012.02.26 Vizeletszivárgás és szexualitás

  Nehéz erről beszélni, főleg, ha az ember azt hiszi, hogy szexualitása eltér a "normálistól". Ami egyeseknek természetes, az másoknak nem. Többféle önkifejezési mód létezik. Neveltetésünk és környezetünk is befolyásolja viselkedésünket.