Férfitükör

Előző Következő
Szájon át bevett emésztőenzimek

Túl sokat evett hirtelenjében? Fáj és feszül a gyomra, hasa a nagy lakoma után? Állati vagy növényi eredetű emésztőenzimeket tartalmazó patikaszerek ...

 • 2011.08.13 A hepatitis C tízszer könnyebben terjed, mint a HIV

  A hepatitis korunk egyik legveszélyesebb betegsége. Tízszer könnyebben terjed, mint a HIV, mégsem fordítunk rá olyan figyelmet, mint az AIDS-re. A Hepatitis Világszövetség (The World Hepatitis Alliance) adatai szerint a világon több mint félmilliárd - vagyis minden tizenkettedik - ember hepatitis B vagy C fertőzött. És többségük nem is tud a betegségéről, annak ellenére, hogy a kétféle hepatitis évente több mint másfél millió ember halálát okozza. A hepatitis B ellen létezik védőoltás, amellyel akár egész életre szóló védettséget lehet szerezni. A hepatitis C ellen azonban sajnos nincsen oltóanyag, így a fertőzés ellen kizárólag odafigyeléssel lehet védekezni.

 • 2011.08.12 MRI vizsgálatok

  Amerikai kutatók egy új tesztet dolgoztak ki az autizmus felismeréséhez, mely az eddiginél korábbi diagnózist és kezelést tesz lehetővé. A hagyományos mágneses rezonanciás képalkotáson, azaz MRI-n alapuló teszt 94%-os pontossággal mutatta ki a jól funkcionáló autizmust.

 • 2011.08.12 Álomittas vezetés - az alvásközpont szakértője figyelmeztet

  Hogyan is történhetett meg a februári, Soroksári úti tragédia? Fatális véletlen vagy megtörténhet máskor is, bármikor, bárkivel? Igaz az, hogy a közlekedési balesetek egynegyedét a kialvatlanság okozza?

 • 2011.08.09 Heredaganat

  A heredaganat a fiatal férfiak betegsége. Kevés szó esik róla, pedig jó tudni, hogy ha korai stádiumban felismerjük, nagyon hatékonyan kezelhető!

 • 2011.08.06 Ayurveda avagy az élet tudománya II. rész

  Az Ayurveda az élet tudománya ősi gyógyászati rendszer, melynek gyökerei Indiába nyúlnak vissza, tanai 5000 évvel ezelőtt keletkeztek a Védák részeként. Az Ayurveda megmutatja számunkra, hogyan élhetünk egészséges életet. Az egészség a test, a lélek és a szellem hármas egységén nyugszik.

 • 2011.08.02 Testmozgással a magas vérnyomás ellen

  A Minnesotai Egyetem kutatói szerint az aktív testmozgást rendszeresen végző fiataloknál  jelentősen csökken a magas vérnyomás kialakulásának kockázata életük következő 15 évében.

 • 2011.08.01 Az alváshiány elősegítheti az Alzheimer-kór kialakulását

  Az alvás hiánya több, később jelentkező következménnyel jár, mint az eddig sejthető volt: a kevés alvás ugyanis elősegíti az agyban a proteinek képződését, amelyek kiváltói lehetnek az Alzheimer- kórnak.

 • 2011.08.01 Fúró nélkül kezelik a fogat

  A rettegett fogászati fúró nemsokára a múltba veszhet, mivel a Sydney Egyetem kutatói olyan lézeres vizsgálatot fejlesztettek ki, amellyel ki lehet mutatni a fogzománc gyengeségeit.

 • 2011.07.31 Elkészült az agy frekvencia-térképe

  Az érzékszerveink által észlelt információk feldolgozásáért az agy a felelős, mondhatni, a központi idegrendszer megszűri, amit hallunk. A németországi Max Planck Intézet kutatói majom-modellen elkészítették az agy frekvencia-térképét, azaz nagy vonalakban meghatározták, melyik hangot hol halljuk.

 • 2011.07.29 Remény a vesekárosodásban szenvedő cukorbetegeknek

  A legújabb vizsgálatok eredményei szerint az új DPP4 gátló készítmény hatékony vércukorszint szabályozást biztosít a nem célértéken lévő 2-es típusú diabéteszes betegek számára. Az új terápia további előnye, hogy dózismódosítás nélkül adható a betegeknek, függetlenül vese- és májfunkciójuktól.