Férfitükör

Előző Következő
Nem csak szájon át juthat be a gyógyszer

A gyógyszermolekulák különféle módokon juttathatók be a szervezetbe. Nem mindegy, hogy melyik beviteli út kerül alkalmazásra, hiszen az eltérő ...

 • 2013.04.29 Bab és lencse a diabétesz ellen

  A lencsében, babban, olajos magvakban gazdag étrend segít kordában tartani a diabéteszt és a szívbetegségeket - állítják kanadai kutatók.

 • 2013.04.29 A leggyakoribb halálok: a szívroham

  Magyarországon a legtöbben szív-és érrendszeri betegségben halnak meg. A megelőzés lenne a legfontosabb, a táplálkozási szokások megváltoztatása, a rendszeres mozgás, életmód-változtatás. Ha mégis bekövetkezik a szívroham, a gyors, szakszerű ellátás életet menthet, és megelőzheti a maradandó károsodást, a szívizom-elhalást.

 • 2013.04.28 Az időskori szellemi hanyatlásról

  "A memória az a hogyishívják, ami minden izéket megmozgat" - olvashatjuk Dévényi Tibor könyvében. Ám sajnos nem csak humoros írásokban, hanem a mindennapi beszédben is találkozunk ilyen és ehhez hasonló fordulatokkal. Azt is sokszor hallhatjuk a környezetünkben, hogy "nem jut az eszembe, öregszem, romlik a memóriám".

 • 2013.04.28 Mit, mennyit, hogyan...

  Számos enyhébb betegség, sérülés, tünet kezelhető otthon olyan gyógyszerekkel, amelyeket a patikában recept nélkül megvásárolhatunk.

 • 2013.04.28 Káros gondolkodásmódok

  Személyiségünk sokkal többre képes, mint hogy meghatározza szociális helyzetünket. A vérmérséklet direkt hatással lehet az emberek egészségére is. Az elképzelés, mely szerint személyiségünk komoly befolyással lehet egészségi állapotunkra, nagyon régi keletű. Jelenleg is rengeteg kutatás folyik ebben a témában, és még éppen hogy csak elkezdtük megérteni ezeket a folyamatokat.

 • 2013.04.27 A végbél- és a vastagbélrák figyelmeztető tünetei

  A végbél- és a vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. Azonban ha figyelünk a tünetekre és a kockázati tényezőkre, a betegség időben felismerhető, eredményesen szűrhető. Írásunkban a figyelmeztető tünetekre és állapotokra hívjuk fel a figyelmet.

 • 2013.04.27 Álmatlanság

  Szív- és érrendszeri elváltozások, szívbetegség, elhízás és majdani agykárosodás - ezek az életminőséget jelentősen rontó, vagy akár halálhoz is vezető betegségek mind lehetnek az álmatlanság egyenes következményei. Ha időben orvoshoz fordulunk, nemcsak a jó közérzetünket szerezhetjük vissza, de ezeket a súlyos szövődményeket is megelőzhetjük. Magyarországon is csaknem minden harmadik felnőtt küzd azzal a visszatérő gonddal, hogy nehezen tud elaludni, vagy képtelen átaludni az éjszakát.

 • 2013.04.27 Városi vérnyomás

  A német Duisburg-Essen Egyetem kutatói szerint azoknál, akik városban, szennyezett levegőjű területen élnek, magasabb vérnyomás alakulhat ki, mint azoknál, akik tisztább levegőjű környezetben laknak. A kutatók azt elemezték, hogy 2000 és 2003 között a levegő szennyezettsége milyen hatással volt az ott élők vérnyomására.

 • 2013.04.26 A körömgomba

  Mivel a körömgomba többnyire nem okoz fájdalmat, sokan csak későn keresik fel az orvost. Pedig a fertőzés rendkívül makacs, a kezeléséhez nagy türelem szükséges. Szerencsére többféle terápiás megoldás is létezik.

 • 2013.04.26 A csend hangjai

  A fülzúgás (tinnitus), mint akusztikus stimuláció nélküli hanghatás, rendszeresen visszatérő kérdése a fül-orr-gégészetnek, mert a probléma nem minden esetben kezelhető hagyományos orvosi beavatkozásokkal. Közös gondja orvosnak, betegnek egyaránt.