Férfitükör

Előző Következő
Programok az Alzheimer Világhónap alkalmából

Az Alzheimer Világhónap alkalmából szeptember 21. és 30. között számos interaktív programmal hívja fel a figyelmet a Memória Melódia a zene ...

 • 2013.05.07 Csontritkulás? Küzdjünk ellene!

  Szakértők szerint a csontritkulás ma Magyarországon mintegy egymillió embert érint, akik 90 százaléka nő. A kór eleinte nem jár fájdalommal, tünetek nélkül zajlik - ezért is kapta a "néma járvány" elnevezést. Fontos tudnunk, hogyha helyes életmódot folytatunk, nagy eséllyel elejét vehetjük a csontvesztésnek.

 • 2013.05.04 A koleszterinszint-csökkentés alfája: a növényi szterin

  A koleszterin bizonyos mennyiségben elengedhetetlenül fontos vegyület szervezetünk számára. A vér emelkedett koleszterinszintje azonban káros élettani hatásai miatt, súlyos betegségek kialakulásáért tehető felelőssé. Kardiovaszkuláris megbetegedésekben ma Magyarországon tízből öten halnak meg.

 • 2013.05.04 Édes élet? Édesítőszerekkel?

  Az édes íz, illetve az édes ízű táplálékok (ilyen pl. az anyatej is) szeretete egyike a legősibb, velünk született sajátosságoknak. A kedvelt ízhatás eléréséhez a cukron és a mézen túl számos édesítőszer is rendelkezésünkre áll. Mivel ez a termékcsoport (elsősorban a fogyókúra és a cukorbetegség kapcsán) egyre gyakrabban kerül látókörünkbe, érdemes kicsit közelebbről is megismerkedni vele.

 • 2013.05.03 Lézeres kezelés fogműtét helyett

  Egy, a 'The International Journal of Periodontics & Restorative Dentistry' című szaklapban megjelent cikk szerint a lézeres periodontális (fog körüli) kezelések kiváló alternatívát nyújthatnak a műtéttel szemben különböző ínyproblémák esetén.

 • 2013.05.03 Nanotechnológiás víz

  Aktív anyaggal borított apró szilika részecskék segítségével a mérgező vegyületek, baktériumok, vírusok és más veszélyes anyagok a vízből sokkal hatékonyabban válhatnak eltávolíthatóvá, és olcsóbban is, mint a hagyományos víztisztító módszerek.

 • 2013.05.03 Mi a kapcsolat a képzelőerő és a memória között?

  A legtöbb ember gyerekkorában sokat álmodozik, hogy egyszer majd űrhajós, politikus vagy szuperhős lesz belőle. Aztán amint idősödünk, sokunk a közelmúltbeli emlékeket sem képes felidézni, nemhogy új dolgokat elképzelni a jövőre vonatkozóan. A Harvard Egyetem kutatása szerint a képzelőerő szorosan összefügg a múltbeli események felidézésének képességével.

 • 2013.05.03 Paraziták támadása

  Egy trópusi parazitás betegség egyre gyakrabban okoz stroke-ot, állítják a szakemberek. Világszerte nagyjából 18 millió ember szenved Chagas-betegségben, melyet a Trypanosoma cruzi nevű parazita fertőzése okoz.

 • 2013.05.03 Szívritmus-zavart okozhatnak a fájdalomcsillapítók

  Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatékonyan szüntetik az izületi panaszokat vagy a fejfájást, de mellékhatásként szabálytalan szívdobogást okozhatnak, amely szerencsétlen esetben súlyos szövődményekkel járhat. Dán kutatók vizsgálatának eredményeit a British Medical Journal közölte.

 • 2013.05.03 Cukorbetegség lehet a férfi meddőség oka?

  Brit kutatók szerint a cukorbetegség károsítja a hímivarsejteket, ezáltal csökkenti a férfiak megtermékenyítő-képességét - derült ki a Human Reproduction c. folyóirat aktuális számából.

 • 2013.05.03 Mozgás a hétköznapokban

  A mozgás mára valahogy kikopott a mindennapjainkból. Hiába, már nem kell vadállatok elől menekülnünk vagy az élelemért küzdenünk. A sarki fűszereshez is autóval megyünk, este pedig fáradtan lerogyunk a tévé elé. Ám a kényelemért elhízással, fáradékonysággal, betegségekkel és egyéb nyavalyákkal fizetünk.