Férfias tanácsok

Férfias tanácsok

Tanácsok férfiaknak irányadásul, hogy mire kell figyelniük annak érdekében, hogy egészségesen éljék le életüket. Például a dohányzás mellőzése kétségkívül az egyik legfontosabb tényező az egészség megőrzése érdekében. S nem elhanyagolható tény az sem, hogy leszokás következtében például (többek között) az ember bőre, foga visszanyeri természetes színét.

1. Figyeljünk a testsúlyunkra!

Nem könnyű, főleg a cigarettáról való leszokás után, ami sokak szerint csak a kilók felszedésével győzhető le. De ne így gondolkodjunk, kis odafigyeléssel, és a pótcselekvésként felvett rágcsálni valók fogyasztásának mellőzésével mindez elkerülhető!


2. Módjával a szeszesitallal!

Naponta egy-két pohár bor például csökkenti a szívkoszorúér-megbetegedés kockázatát, viszont nagyon fontos mértéket tartani a tömény italok fogyasztásával, hiszen sajnos hamar függőséghez vezethetnek.


3. Fontos a mindennapi testmozgás!

Azon túl, hogy a gyakori testmozgás jó hatással van a magas vérnyomásra, a koleszterinszintre, a cukorbetegségre, a túlsúly problémákra és a csontritkulásra, abban is segít, hogy lelkiállapotunk kiegyensúlyozott legyen, s ne váljunk depresszióssá.

Férfias tanácsok


4. Rendszeresen ellenőrizzük a koleszterin, valamint a vérnyomásszintünket!

A magas koleszterin szintet, és a magas vérnyomást egyaránt úgy nevezik, hogy "csendes gyilkosok". Mégpedig azért, mert miközben jelentős pusztítást okoznak az artériákban és a szívben, semmilyen tünetet nem érzékel az ember magán, csak ha már nagy baj van. Ezért ennek megelőzése a rendszeres vizsgálaton múlik.


5. Évente legalább egyszer menjünk el urológiai vizsgálatra!

Ezzel a vizsgálattal lehet ugyanis csak kiszűrni a nagyrészt halálos kimenetelű prosztata és vastagbél rákot - még gyógyítható stádiumban.


6. Naponta vegyünk be egy gyerekaszpirint!

Természetesen csak azok, akik nem allergiásak rá. Az aszpirin csökkenti a szívinfarktus kialakulását és segíti a vér zavartalan eljutását a szívbe és az agyba.


7. Éjünk biztonságos szexuális életet!

Ezt sosem elég fontos hangsúlyozni. A gombafertőzés és egyéb nemi betegségek (az AIDS-ről nem is beszélve) komoly kellemetlenségeket okozhatnak - feleslegesen.


8. Zöldhályog megelőzése érdekében keressük fel a szemorvosunkat!

Ez azért fontos, mert a zöldhályog az egyik leggyakoribb okozója a megvakulásnak, és sajnos csak akkor jelentkeznek a tünetei, amikor már jelentős mértékben károsodott a látóideg. Ezért nevezik ezt a betegséget az orvosok úgy, hogy "tolvaj az éjszakában".


9.  Használjunk legalább 15-ös faktorú fényvédő krémet!

A bőrrák a leggyakoribb az összes rákbetegség közül. Igaz, a többségük nem halálos kimenetelű, viszont ha nem diagnosztizálják korán, akkor csúnya elváltozások maradhatnak a kezelés után. Tehát a megelőzés marad a leghatásosabb védekezés. Magas faktorú fényvédő krém, s kerüljük a közvetlen napon való tartózkodást délelőtt 10 órától délután 14 óráig, amikor a napsütés a legerősebb.


10. Fordítsunk nagyobb figyelmet az étrendünkre!

Nem arról van szó, hogy a legdivatosabb diétát kell követni. Próbáljunk meg teljes kiőrlésű búzából, rozsból készült pékárut enni, valamint igyekezzünk a telítetlen zsírsavas (például omega-3) ételeket előnyben részesíteni.


11.  Szánjunk időt relaxálásra, vagy meditálásra!

Ez a legtágabban értelmezhető pont. Bármilyen tevékenység (testmozgás, olvasás, játék, hobbi) pihentetheti az embert, ez teljesen személyiségtől függ, hogy ki mit szeret csinálni a szabadidejében. Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy akár csak egy kis időre is, de legalább napjában egyszer mentálisan és érzelmileg is ki tudjunk kapcsolni, bárhol is vagyunk, bármit is csinálunk.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek