Férfias játékok

A férfiak máshogy viselkednek, mint a nők – ennek genetikai, szocializációs, evolúciós és hormonális okai vannak, állítja dr. Bácskai Mária pszichiáter. Az erősebb nem szívesebben kockáztat, ez ugyan előrejuttatja karrierjében, ám egészségére hosszú távon veszélyes is lehet.

Ugye ismerős szituáció: az autópályán halad, egyszer csak megjelenik egy másik autós ön mögött, őrült tempóban közeledik, villog, ha lehetne, letolná a sávból. Ugye Ön is azt feltételezi, egy férfi ül a volánnál? Valószínűleg igaza is van, a férfiak vezetés közben is merészebben viselkednek mint a nők, könnyebben mennek bele kockázatosabb szituációkba, a balesetek kb. 76 százalékát is ők okozzák (KSH-adat). A száguldás sok férfinak szerez örömet, nem véletlen az sem, hogy kevesebb női motorossal találkozunk. Szeretik próbálgatni személyes határaikat, az utakon, a sportban, a munkában, sőt az egészségük védelmében is.

A fiúk nem sírnak

De honnan ez a kockázatvállalási ösztön? Ennek evolúciós, szocializációs, genetikai és hormonális okai vannak. Az őskorban a férfi feladata volt a vadászat, s a siker érdekében a fizikai erőn kívül kitartásra, a megélt kudarc után az újrakezdés képességére és a veszély vállalására volt szüksége. A nők ezzel szemben kevesebbet profitáltak abból, ha vállalták a veszélyes szituációkat, sőt, inkább menekülniük kellett, hogy magzataikat, majd csecsemőiket, kisgyermekeiket megvédhessék. Ráadásul a férfiaknak versenyezniük kellett másokkal, hogy a csoporthierarchiában magasabb helyre kerülhessenek, ezáltal több élelemhez juthassanak. A szociális fejlődés ráerősít erre az evolúciós örökségre.

Férfias játékok

Dr. Bácskai Mária pszichiáter szerint születésünktől kezdve azt nevelik belénk, hogy a fiúk mások, mint a lányok. Egy fiú másféle játékokat kap, bár megszidják, ha verekszik, titkon azért büszkék rá, egy nagyobb esés „katona dolog”, s egy belevaló kislegénynem nem igazán illik sírni. Az általános iskolában a lányok általában jobban teljesítenek, jól tanulnak, később, úgy középiskola környékén azonban a két nem közötti képesség-készségkülönbség érzékelhetőbb lesz. A fiúk térbeli képességei többnyire jobbak, matematikából könnyebben boldogulnak, míg a lányok a kommunikáció terén lesznek kiemelkedőbbek. A szorgalom továbbra is a lányok erénye marad, ennek az lehet az oka, hogy szeretnének jobban megfelelni, hiszen otthon is azt várják el tőlük, hogy többet segítsenek.

Lássuk a biológiát

A férfiak és nők közötti genetikai különbség, az a bizonyos Y kromoszóma nem a viselkedésbeli eltérésekért felelős, hanem egyes betegségek kialakulásáért. Ilyen például vérzékenység (hemofília), egy, a bőr hámlászavarát okozó betegség (ichythyosis), a gyermekkori izomelhalás (Duchenne-féle izomdiszmorfia), az angolkór vagy a vörös-zöld színtévesztés is. A külső férfias jegyekért - az izmokért, a szőrét - felelős férfihormon, a tesztoszteron azonban a személyiséget erősen befolyásolja, az agresszió kialakulásában is szerepe van. Bár ez a hormon a női szervezetben is megtalálható, a férfiakban tízszer annyi képződik, ez lehet az egyik oka, hogy férfiak addig nem nyugszanak, amíg meg nem oldották a problémát. A nők viszont kerülik a kudarcot, s ha elsőre nem sikerül megoldani a feladatot, inkább a bevált módszert alkalmazzák, nem kísérleteznek tovább – tudtuk meg Bácskai Mária  pszichiátertől. Ezért a férfiak gyorsabban jutnak feljebb a munkahelyi ranglétrán, hiszen versengőbbek, mernek kockáztatni. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy ezt a stresszt tudni kell kezelni, a főnökkel szemben elfojtott agressziót nem ritkán egy-egy pohár este elfogyasztott konyak oldja fel. Az ártalmatlan lazítás könnyen fordulhat alkoholizmusba, kiégésbe (burn out szindróma), depresszióba.

Mik a férfiak rossz szokásai és ez hogyan befolyásolja élethosszukat? Olvassa el a Patika Tükör áprilisi számában! A lapot kérje a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek