Férfias betegségek

Férfias betegségek

A heregyulladásokat, egyértelművé teszi a magas láz, gyakran hidegrázás, és az igen heves fájdalom. A nem gyulladásos megbetegedések egymástól való elkülönítése sokszor nem egyértelmű, de igen lényeges a további kezelés szempontjából. Mit nevezünk hydrokelének, azaz vízsérvnek?

A here burkai között mindig található bizonyos mennyiségű folyadék, mely a hereburkok folyadék-kiválasztó és -visszaszívó képességével magyarázható.

Ha ez a folyadék valamely okból nem szívódik vissza és felszaporodik a hereburkok között, akár emberfej nagyságú duzzanat is kialakulhat. Ezt nevezzük vízsérvnek. Előzőleg fennálló gyulladásos betegségek (here-, mellékhere-gyulladás) után is kialakulhat, az elvezető járatok hegesedése miatt.

Férfias betegségekJellemzője az igen lassú növekedés, mely hónapokig, sőt évekig is eltarthat. Az esetek döntő többségében teljesen fájdalmatlan, még tapintásra, nyomásra sem érzékeny. A túl nagyra nőtt hydrokele esztétikai problémát jelent, súlya és mérete miatt akár a járást is megnehezítheti.

Elkülönítő diagnózis:

Heresérvtől: ez esetben a herezacskót a lágyékcsatornán kitüremkedő belek töltik ki.

Herevisszértől: ekkor a here körül kanyargós, megvastagodott vénakötegek tapinthatók, leginkább csak álló helyzetben és hasprés hatására.

Hereráktól: ez a herének vagy a here egy részének általában lassú, fájdalmatlan növekedése, ami az egyik legrosszabb indulatú daganat. Korán képez áttéteket a gerinc melletti nyirokcsomókban.

Ez utóbbi az a betegség, amely miatt - ha bármiféle heremegnagyobbodást észlelünk - , a lehető legrövidebb időn belül urológus szakorvoshoz kell fordulnunk. Mert lehet, hogy egy ártalmatlan hydrokelével, de lehet, hogy - ha korán felismerjük - , még gyógyítható hererákkal állunk szemben.

A vízsérv kezelése:

Megkísérelhető a folyadék leszívása injekciós tűn keresztül. Ez mindig csak átmeneti megoldás, mert a folyadék újra összegyűlik. Végleges megoldás a műtét lehet, mely az urológiában rutinműtétnek számít.

A here és a mellékhere gyulladásai

Férfias betegségekAz akut gyulladás igen fájdalmas, magas lázzal járó betegség. Az esetek zömében egyoldali, nagyon ritka a kétoldali. Gyakrabban a mellékhere gyulladása fordul elő. Ez esetben a here még ép tapintatú, csak a hátsó oldalán kapaszkodó mellékhere betegedett meg. Ha ekkor a kezelést időben nem kezdjük meg, úgy a gyulladás ráterjedhet a hereállományra is. Ilyenkor a here feszes, vörös, igen fájdalmas, a betegnek magas láza, hidegrázása van. A here öklömnyi méretűre duzzad. Kialakulása: a kórokozók legtöbbször a húgycső felől az ondóvezetéken át kerülnek a herékbe, illetve a mellékherébe.

A háttérben húgycsőhurut, prosztatagyulladás, hólyaghurut állhat, de kialakulásához sokszor elég egy egyszerű katéterezés is. Az esetek kisebb részében a vér, illetve a nyirokáram szállítja a mellékheréhez vagy a herékhez a kórokozót. Korai felismerése életfontosságú a további kezelés és gyógyulás szempontjából.

Gyógykezelése:

Fektetés, a here felpolcolása, borogatása. Fontos azonban, hogy azonnal széles hatásspektrumú antibiotikumot adjunk a betegnek gyulladáscsökkentők kíséretében. Súlyosabb esetben műtéti feltárásra kényszerülünk, ez tályogképződés esetén jelentheti a here eltávolítását is. Enyhébb esetben is - a hegesedések miatt - előfordulhat az adott oldali here spermatermelésének megszűnése.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek