Férfiak veszélyben?

Férfiak veszélyben?

Szomorú adat, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri okok miatt bekövetkező korai (65 év alatti) halálozás az európai átlag háromszorosa. A férfiak különösen veszélyeztetettek: öt férfi közül csupán három éri meg a 65. születésnapját. Vajon mi áll a tragikus adatok hátterében? A rizikófaktorokról és a megelőzésről dr. Kovács Eszter háziorvossal beszélgettünk.

A nők a menopauzáig a női nemi hormonok védelme alatt állnak. Ám a férfiak esetében negyven- és ötvenéves koruk között drámaian megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye. Vajon miért?

Apróságok?

Nézzük meg egy átlagos, negyvenes, magyar férfi példáján, mi állhat a háttérben! Egy negyven év körüli férfi többnyire már családot alapított, (kis)gyerekei vannak. Leginkább rá hárul az anyagiak megteremtésének felelőssége. Sokat dolgozik: naponta jellemzően több mint nyolc órát. Sok stressz éri. A sportra már nem jut sem ideje, sem energiája. Rendszertelenül étkezik. Pár kiló felesleg is felkúszik rá: tipikusan a hastájékra. Kissé megemelkedik a koleszterinszintje. Kicsit nagyobb lesz a vérében a húgysav-koncentráció. Egy picit magasabb lesz a vérnyomása. Esetleg csekély mértékben a vércukorszintje is megemelkedik. Ezek a pici eltérések külön-külön szinte elhanyagolhatóak, jóformán észre sem vehetőek. Együttesen azonban számottevő kockázatnövekedést jelentenek! Ha a férfi ráadásul még dohányzik is, a rizikó még hatványozottabb. Az alkoholfogyasztást és a dohányzást a hétköznapokban gyakran együtt emlegetjük, mint káros szenvedélyeket. Van azonban közöttük egy lényeges különbség: míg az alkohol kis mennyiségben még hasznos is lehet, addig már egyetlen szál cigaretta is pusztító hatású!

Férfiak veszélyben?

Egy szó az alkoholról

A kis mennyiségű alkohol önmagában is rendelkezik egyfajta szívvédő hatással, mivel emeli a vér jótékony HDL-koleszterin-szintjét, és csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét. A borban - különösen a vörösborban - mindemellett sok olyan polifenol típusú antioxidáns is található (flavonoidok és rezveratrol), amelyek az érrendszerre további védőhatást fejtenek ki, s amelyeknek nagyon jó a szervezetben való hasznosulása. A vörösbor gátolhatja a káros LDL-koleszterin oxidációját, az érfalon való lerakódását, valamint a vérlemezkék összecsapódását, azaz a vérrögképződést.Az eddigi tudományos vizsgálatok alapján elmondható, hogy a jó minőségű vörösborok mérsékelt fogyasztásával a 45 év feletti férfiak és az 55 év feletti nők esetében csökkenhet a koszorúér-betegség kialakulásának kockázata. S hogy mit jelent a mértékletesség? Férfiaknál napi 2-3, nőknél napi 1-2 deciliter vörösbor elfogyasztását.

Segítség!

A kockázat alattomosan jelentkezik, hiszen a külön-külön apró változások esetleg fel sem tűnnek. Ezért is hasznosak az úgynevezett menedzserszűrések: kimutatják a laborértékek változásait. A magas szív- és érrendszeri veszély ijesztően hangzik. Ám fontos tudnunk, hogy ez a kockázat jelentősen csökkenthető már egy kis mértékű életmódváltással is. Ha például csak a dohányzást hagyja abba egy férfi, már rengeteget tett az egészségéért.Az lenne a legjobb, ha egy férfi már a harmincas éveiben, megelőző szándékkal odafigyelne az egészséges életmódra. Aki pedig érintettnek érzi magát, menjen el a háziorvosához, és kérjen egy laborvizsgálatot! Az életmódváltás többnyire egyébként sem megy egyedül, jól jön a háziorvosi kontroll. A szakember - ismerve a laboreredmények optimális értékét - a célkitűzésben is segíthet. A továbbiakban pedig követheti az eredményeinket és tanácsokkal láthat el. Kezdetben ne tűzzünk ki betarthatatlan célokat! Haladjunk apró lépésekkel.

Nők a férfiakért

Mit tehetnek a nők a férfiakért? - Nagyon sokat - mondja dr. Kovács Eszter. - Először is kutatási eredmények igazolják, hogy a házasságban élő férfiak veszélyeztetettsége kisebb. (Ez a nőkre is igaz.) A család étkezési szokásait is többnyire a nő határozza meg. A feleség ne etesse túl a férjét! Ha pedig a férj diétába kezdett, akkor ne süssön szombaton két tepsi süteményt! Egyen mindenki salátát és csirkemell csíkokat.

Férfiak veszélyben?

Kezdjük el együtt az életmódváltást, iktassunk be közös sportprogramot, tegyük le egyszerre a cigarettát! Társsal minden könnyebb. A gyermekeink miatt is érdemes belevágnunk a változtatásba: nem mindegy, milyen példát látnak maguk előtt. Az elhízott szülők gyermekei általában maguk is túlsúlyosak. A fitt, egészséges szülők csemetéi számára azonban természetes a helyes táplálkozás, a rendszeres sport. Aki pedig komolyan sportol, attól mi sem áll távolabb, mint a dohányzás, a drogok használatáról nem is beszélve.

És a lélek?

- Tapasztalatom szerint a nők nehezebben birkóznak meg a lelki problémáikkal, mint a férfiak - meséli szakértőnk. - Az erősebb nem tagjai viszont (még ha mélyen meg is érinti őket egy-egy probléma) hajlamosak bezárkózni. Ez azért veszélyes is lehet: ha beszélhetünk valakinek a gondjainkról, akkor könnyítünk a lelkünkön és kevésbé leszünk hajlamosak szomatizálni, azaz testi tüneteket produkálni. Mindenesetre úgy látom, hogy ha egy férfi elhatározza az életmódváltást, abban nagy valószínűséggel sikerrel jár. ?ket kevésbé befolyásolják a lelki körülmények. Egy nőre inkább jellemző, hogy ha szomorú, felfal egy tábla csokoládét, és már lőttek is a diétának. A férfiak nehezebben szánják el magukat, hogy segítséget kérjenek, orvoshoz menjenek, szűrésen vegyenek részt. Ha azonban megteszik ezt az apró lépést - és ebben nagy szerepe lehet a feleségek noszogatásának is -, akkor talán évtizedekkel hosszabbítják meg az életüket.

Kapcsolódó írások