Férfi szerepe a családban

Férfi szerepe a családban

Ha azt mondom család, az emberek többségének Anya, Apa és a Gyerek/Gyerekek jutnak eszébe. És ez így van jól, annak ellenére, hogy egyre több a fent említett klasszikus mintától eltérő család. Mi a Férfi szerepe ebben a családban? Hol a helye a gyermek életében? Hol a helye és mi a szerepe a nő életében? És még sorolhatnánk ezeket a kérdéseket. Én most itt egy klasszikus családban betöltött férfiszerepről szeretnék néhány szót szólni.

Családok változása

Körülbelül 50 évvel ezelőtt a család és a családban betöltött szerepek még mások voltak, mint ma. Akkor a nő, a feleség a családok nagy részénél támogató, az összhangteremtő volt. Rendezte a család mindenapjait, vitte a gyerekeket az iskolába, megfőzte az ebédet, megírta a leckét a gyerekekkel, mosott, főzött, vasalt. Érzelmi szinten is főleg a támogatás, védelem, megértés volt a szerepe. A férfi megteremtette a gazdasági feltételeket a család működéséhez, érzelmi szinten pedig inkább a szigort képviselte. Napjainkra ez megváltozott. A nők többsége elment dolgozni, így a férfiak is nagyobb szerepet vállalnak a háztartás feladataiból. A férfi ott van a szülésnél, tud pelenkázni, cumisüvegből etetni, fürdetni, később ő viszi a gyermeket az óvodába, iskolába.

Férfiszerepek

A férfi rengeteg szerepet tölt be egy családban. A szűkebb családban (anya, apa, gyermek felállásban) rögtön kettőt, hiszen egyfelől férj, akit gyengéd szálak fűznek feleségéhez, kényezteti, erősíti női mivoltát. Másfelől betölti az apa szerepét is. Gazdasági szempontból viszont általában még mindig ő a családfenntartó.

Tágabb értelemben azonban fiú szerepben is megjelenik, hiszen ő is gyermeke valakinek. És ez csak néhány példa. Ezek a szerepek az idő előre haladtával változnak, hiszen a fiúból férj, apa, nagyszülő lesz.

Ki viseli a nadrágot?

Sok családban ez sajnos a mai napig státuszkérdés. Mivel az utóbbi fél évszázadban megváltozott a nő és férfi családban betöltött szerepe, ezért sok férfi úgy érzi, hogy az irányítás szerepét is elveszítette. Itt persze beszélhetünk a különböző típusokról, van olyan férfi, aki régebben is jobban szerette, ha a nő irányítja a család dolgait, és vannak olyan férfiak ma is, akik kevesebbet keresnek, mint feleségük, mégis ők hozzák a fontos döntéseket.

Véleményem szerint egy jól működő családban nincs helye a fenti kérdésnek. A felek egyenrangúak, mindketten teszik a dolgukat, a fontos döntéseket pedig közösen hozzák meg. Nagyon fontos azonban, hogy ezt a légkört közösen, rengeteg munkával alakítsák ki.

Anya-Apa-Gyermek háromszög

Férfi szerepe a családbanA fent leírt együttműködő, egyenrangú családban az apa-anya-gyermek háromszög is másként alakul, mint régebben. Nagyon sok pszichológus ezt arra vezeti vissza, hogy elterjedtek az apás szülések. Míg régebben ez az anya-gyermek kettős élménye volt, az apa úgy érezhette, hogy kirekesztődik. Valami történik a terhesség, szülés alatt, aminek ő nem lehet részese. Az apás szülések elterjedésével az apa a terhességnek ugyan nem, de a szülésnek már részese lehet. Fizikailag és érzelmileg is támogathatja a férj a feleségét, otthon is aktívabban rész vehet a gyermekek körüli teendőkben. Már vannak kifejezetten pároknak szóló szülésre felkészítő tanfolyamok.

Azonban ne feledkezzünk meg azokról az apákról sem, akik nem szeretnének élni a fenti lehetőséggel. Ez nem azt jelenti, hogy ők rossz férjek és apák, döntésüket tiszteletben kell tartani, fontos, hogy ez a döntés is megbeszélés után szülessen meg.

A fent említett háromszögben már nem mindig az anya képviseli a megértést, vigaszt, és az apa a szigort. Ez megváltozhat, viszont fontosnak tartom a gyermek szemszögéből, hogy ha megváltozik, a változás állandó legyen, ne változzon hetente, mert akkor a gyermek nem tudja mihez tartani magát. Ezalatt azt értem, hogy ugyanabban a szituációban ugyanúgy viselkedjenek a szülők, ez a kiszámíthatóság ad biztonságérzetet a gyermeknek. Tudja, kitől mire számíthat, nem érik váratlan reakciók a szülők részéről.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek