Férfi menopauza

Férfi menopauza

A kutatók első alkalommal állapították meg az idős férfiakban az alacsony tesztoszteronszint következtében kialakuló "férfi menopauza" ismérveit. A minden nőt érintő, általában a 40-es évektől jelentkező női menopauzától eltérően a férfi változókor az idős férfiak mindössze két százalékánál fordul elő és gyakran a gyenge általános egészségi állapottal és az elhízással áll összefüggésben.

A rendellenességgel összekapcsolt kilenc tünet közül a kutatók szerint a három legfontosabb a ritkább reggeli merevedés, a kevesebb szexuális gondolat és a merevedési zavar. Ahhoz, hogy valakiben férfi menopauzát, vagyis késői hipogonadizmust állapítsanak meg, ezeken a tüneteken kívül alacsony tesztoszteronszintnek is jelentkeznie kell.

A Manchester Egyetem, az Imperial College London, a University College London és más európai partnerek részvételével készült kutatás eredményeit a New England Journal of Medicine június 17-i számában tették közzé.

Férfi menopauza

A kutatás eredményei új irányelveket adhatnak az orvosoknak a férfi tesztoszteron terápia felírásában a csökkenő libidóval rendelkező idős férfiak számára. A tesztoszteron kezelés gyakorisága 1999 óta 400 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban, más fejlett országokban viszont egyáltalán nem.

A vizsgálat során a kutatók 3369 negyven és hetvenkilenc év közötti férfiban mérték a tesztoszteronszintet nyolc európai központban, és kikérdezték őket szexuális, fizikai és lelki egészségükről.

A férfi menopauzával kapcsolatos egyéb, nem szexuális jellegű fizikai tünetek közé tartozik az intenzív testmozgásra, például futásra vagy nehéz tárgyak emelésére való képtelenség, az egy kilométernél hosszabb gyaloglásra való képtelenség, valamint az előrehajlásra és letérdelésre való képtelenség. A pszichológiai tünetek sorába tartozik az energiahiány, a lehangoltság és a kimerültség, bár e három csupán minimális összefüggésben állt az alacsony tesztoszteronszinttel.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek