Félek, hogy cukorbeteg lettem – hogyan vizsgálható ki?

Félek, hogy cukorbeteg lettem – hogyan vizsgálható ki?

Mivel hazánkban több százezerre tehető azok száma, akiknél már kialakult a cukorbetegség, de nem vették még észre, ezért nagyon fontos tudni, hogy mi a menete a diabétesz kivizsgálásának és hova kell fordulni, ha gyanakodni kezdenénk.

2019.05.14

Alapvetően akkor járunk el a legkörültekintőbben, ha – akármennyire fiatalok vagyunk is ‒ legalább évente egyszer kihasználjuk például az egészségnapokat vagy egyéb ingyenes szűrővizsgálatokat, így akkor is nyomon tudjuk követni a vércukor értékeinket, ha semmilyen tünetünk nincs. Az is nagyon helyes szokás, ha a háziorvosunktól – ha magától nem ajánlja fel – évente kérünk beutalót általános laborvizsgálatra. A várandós nőknél kötelező a szűrés, mivel létezik a diabétesznek a terhességhez kötődő változata, melynek kiszűrése létfontosságú.

Általánosságban elmondható, hogy minél hamarabb derül ki, hogy kialakult, vagy kialakulófélben van ez az anyagcsere-betegség, annál kisebb kárt tud okozni, és kezelése annál sikeresebb lesz! A cukorbetegséget alapvetően vér- és vizeletvizsgálattal mutatják ki, illetve szükség esetén terheléses vércukorvizsgálatot is végeznek.

Az ingyenes egészségnapokon végzett vércukorszint ellenőrzéskor nem kitétel, hogy az illető éhgyomorra legyen, annak is van diagnosztikai értéke, ha általánosan, nap közben, két étkezés közötti értéket lát a szakember. Ha a vércukorszint elérte a 11,1 mmol/l értéket, vagy ennél is magasabb lett, az bizony cukorbetegségre utal. Ilyen esetben mindenképpen el kell menni egy éhgyomri mérésre, hogy megerősítsék a diagnózist.

Az éhgyomorra végzett vércukorszint-vizsgálat a cukorbetegség kimutatásának egyik leggyakoribb módszere, a háziorvos jó esetben évente elküldi a páciensét egy nagylaborra, melynek keretében ezt az értéket is ellenőrzik. Ha a 10 órányi koplalás után levett vérben 7 mmol/l vagy magasabb lett a vércukorérték, akkor cukorbetegség gyanúja lép fel.

Adott esetben szükség lehet terheléses vércukorvizsgálatra, úgynevezett orális glukóz-tolerancia tesztre (OGTT). Ilyenkor a páciens kap egy speciális cukoroldatot, melynek elfogyasztása előtt mérnek egy vércukorszintet, majd az elfogyasztása után 30, 60, 90 és 120 perc elteltével is ellenőrzik az értéket. Ha a cukros oldat megivása után 2 órával a vércukorszint legalább 11,1 mmol/l, akkor az illető sajnos diabéteszes. Ez a teszt akkor is alkalmas a cukorbetegség szűrésére, ha más vizsgálatok eredményei nem voltak egyértelműek, illetve ezt a vizsgálatot végzik el a terhességi cukorbetegség kimutatására is.

Félek, hogy cukorbeteg lettem – hogyan vizsgálható ki?

Megesik, hogy a kapott értékek nem jeleznek cukorbetegséget, ám a megemelkedett kockázatot, az úgynevezett prediabétesz fázisát mutatják. Ez azért fontos, mert ilyenkor a kockázat még csökkenthető, a kezdődő cukorbetegség életmódváltással, speciális diétával visszafordítható! Mivel a prediabétesznek nincs tünete, ezért fontos a rendszeres szűrővizsgálat. Hasznos tudni, hogy a prediabétesz sem ártalmatlan állapot. A háttérben fennálló inzulin-rezisztencia (vagyis az, hogy a szervek, szövetek, elsősorban az izom és az agy egyre nehezebben “engedelmeskedik” a szervezet által termelt saját inzulinnak, amely egyre nagyobb mértékű inzulin-termelésre sarkallja a hasnyálmirigyet) miatt a szervi szövődmények már ebben a korai stádiumban kimutathatóak, mielőtt még a diabétesz diagnózisát hivatalosan felállítanánk ‒ hívta fel a figyelmet dr. Benczúr Bélakardiológus, belgyógyász, diabetológus.

Emelkedett éhomi vércukorszintnek nevezik azt az állapotot, amikor 6,1-6,9 mmol/l közötti értéket kapnak vizsgálatkor, de a 2 órás terheléses vércukor normális, azaz kisebb mint 7,8 mmol/l.

Csökkent glükóztolerancia pedig az az állapot, amikor az éhgyomri vércukor még kisebb, mint 7,0 mmol/l, ám a 2 órás terheléses vércukorszint már 7,8-11,1 mmol/l közötti értéket mutat. További fontos és egyszerű szűrővizsgálat lehet egy vizelet gyorsteszt, mely akár a vizelettel ürített cukrot képes kimutatni (normális körülmények között nincs a vizeletben cukor), illetve a fehérjeürítés is lehet jele a fel nem ismert, és már veseszövődményt okozó diabétesznek. Mindkét esetben vérvizsgálattal kell a felmerült gyanút igazolni – tette hozzá dr. Benczúr Béla.

Nem általános vizsgálat, de alkalmas akár a cukorbetegség kimutatására is a HbA1c-szint ellenőrzése. Ez a vizsgálat azt mutatja meg, hogy milyen volt az átlagos vércukorszint az utóbbi 3 hónapban. Ha valakinek rendben van a cukoranyagcseréje, akkor 3,5–5,5 százalék között helyezkedik el a kapott érték. Az ennél magasabb HbA1c-szint a legtöbb embernél már utalhat a cukorbetegségre. Ugyanakkor fontos tudni, hogy ez a vizsgálat nem a diabétesz diagnózisának felállítását szolgálja, hanem a cukorbetegeknél végzik el rendszeresen annak érdekében, hogy a terápia sikerességét ellenőrizni tudják.

Felmerülhet a cukorbetegség gyanúja más vizsgálatok során is. A kardiológus is észreveheti a kockázatot, amikor az erek állapotát vizsgálja, érszűkület észlelésekor gondolni kell a diabéteszre is. Ha a belgyógyász az elhízott páciensnél magas vérnyomást diagnosztizál, akkor kötelező kivizsgáltatnia az illető cukoranyagcsere-helyzetét is, mivel az elhízás, a magas koleszterinszint, a hipertónia és a diabétesz kölcsönösen erősíti egymás megjelenésének kockázatát. Urológus a vesefunkció romlásakor gyanakszik cukorbetegségre. A szemészeten a látás romlása és a szem műszeres vizsgálata során merülhet fel a vércukorértékek ellenőrzésének szükségessége. Urológus a merevedési zavaroknál gondolhat diabéteszre, a bőrgyógyász pedig egyes speciális kórképek megjelenésekor, illetve gyakran visszatérő gombás fertőzések, nehezen gyógyuló sebek megjelenése esetén küldheti el a beteget vércukorszintmérésre. Neurológusok a kéz- és láb érzészavara esetén kérdeznek rá azonnal, hogy az illetőnek milyen a cukoranyagcseréje.

Mikor gyanakodjunk?

  • ha állandó szomjúságot és éhségérzetet, de ennek ellenére is súlycsökkenést tapasztalunk,
  • ha a szokottnál gyakoribbá válik a vizelési inger,
  • ha fáradékonyak vagyunk,
  • ha állandóan viszket a bőrünk,
  • ha romlik a látásunk,
  • ha zsibbad a kezünk vagy lábunk,
  • ha acetonszagúvá válik a leheletünk,
  • ha sebeink lassan gyógyulnak,
  • akkor jelentkezzünk háziorvosunknál, mert felmerülhet a cukorbetegség gyanúja!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek