Fejlődő civilizáció, csökkenő halálozási szám

Fejlődő civilizáció, csökkenő halálozási szám

Ez a cikk több mint 200 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ahogy az orvostudomány fokozatosan uralja a rákot, lassan megfordul a trend - állítja az Egyesült Államok Nemzeti Rákintézete (NCI), karöltve az Amerikai Betegség-ellenőrzési és -Megelőzési Központtal (CDC), az Amerikai Ráktársasággal, valamint az Észak-Amerikai Központi Rákregiszterrel. Rák - az egyik legfélelmetesebb betegség, mely a fejlett világban második helyen áll a halálokok tekintetében.

Azonban az Egyesült Államokban a rákos halálozási arány jelentős csökkenést mutat, nemtől és etnikai hovatartozástól függetlenül. Az új diagnózisok száma szinte az összes ráktípusnál 1999 és 2006 között átlagosan egy százalékkal esett, és az esés irama lassan még fokozódik is. Az orvosok szerint a jelenség az egyre újabb tudományos felfedezéseknek tudható be, midőn leírják, a betegség milyen sokféle módon kezdődik és alakul ki.

Fejlődő civilizáció, csökkenő halálozási szám

Dr. Alan G. Thorson, az Amerikai Ráktársaság elnöke rávilágít, hogy a daganatokban sajátos szabályozási zavarok alakulnak ki. Amint a sokféle zavarról egyre többet tudunk, egyre inkább meg tudjuk keresni a hiba forrását, és célzott terápiát tudunk alkalmazni. A daganatos megbetegedések és a halálozási arány csökkenése nem kis részben tulajdonítható a diagnosztikai eszközök és a kezelési eljárások fejlődésének.

Férfiakban csökkenés tapasztalható a rákos megbetegedési arányban a tüdő-, a prosztata-, és a vastagbélráknál, míg nőknél ez a vastagbél- és az emlőrák esetén mutatkozik meg. Ugyan az eddig fokozódó női tüdőráknál a tendencia nem fordult meg, de 2003 óta nem is fokozódik.

Egyszerű magyarázat nem adható a jelenségre, a hatásosabb diagnosztikus és kezelési módszerek mellett más faktorok is szerepet játszanak. Például a dohányzás kormányzati eszközökkel történő visszaszorítása alapvető a tüdőrákos megbetegedések csökkenésében, ugyanis a szövetségi törvények tiltják a közterületen való dohányzást.

A vastagbélrák a béltükrözéses szűréseknek köszönhetően szorult vissza, ugyanis a daganatos elfajulásra képes polipokat még idejekorán eltávolítják. Az emlőrákos betegek számának csökkenésében a mammográfiás szűrés játszik szerepet: a korábbi stádiumban felállított diagnózis nagyobb kezelési sikerrel kecsegtet. Ráadásul a menopauza utáni hormonpótló terápia elterjedtsége is befolyásolja az emlőrák kialakulását. A prosztata-specifikus antigén (PSA), mint szűrés bevezetése a prosztatarák arányának csökkenését vonta maga után.

Ráadásul a legújabb molekuláris és genetikai felfedezések újabb perspektívákat nyitnak a kezelés tekintetében. A daganatban való zavar pontos felismerése olyan célzott gyógyszerek alkalmazását teszi lehetővé, melyek az egészséges sejteket nem károsítják.

Az ember genetikájának megértése lehetővé teszi a megelőző módszerek fejlődését. A folyamat lassan odáig juthat, hogy előre meg lehet majd mondani, kiben, milyen daganat kialakulásának veszélye fokozott. A jövőben vakcinák kialakulása is szóba jön, mely védőoltás kivédi bizonyos daganatok kialakulásának esélyét. Sőt, a legjobb megelőzés az emberek saját felismerésén áll: bizonyos életmód-változtatásokkal csökkenthető egyes daganatok kialakulásának valószínűsége.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek