Fejfájás, okok és kezelési lehetőségek

Fejfájás, okok és kezelési lehetőségek

Kinek ne fájt volna még a feje? Sokan nem is tudják, hogy mitől fáj a fejük, és azt tekintve is tanácstalanok, hogy mit tehetnek azért, hogy minél hamarabb megszűnjön a panasz.

A fejfájásnak számos oka lehet, köztük gyakrabban banális és ritkábban súlyos okok. A könnyen orvosolható okok között említhető a friss levegő hiánya, a kevés folyadék vagy akár a másnaposság. Ezeken a bajokon egy szabad levegőn tett séta vagy egy nagy pohár tiszta víz is segíthet. Ritka esetekben súlyos betegség is állhat a fejfájás hátterében; tumor okozta térfoglaló folyamat, balesetből eredő sérülés, esetleg bakteriális fertőzés is okozhat ilyen panaszt.

A fejfájás két fő típusa: tenziós fejfájás és migrén

Attól függően, hogy a fej melyik részén, milyen típusú fájdalmat és mivel összefüggésben tapasztal valaki, eldönthető, hogy milyen típusú fejfájása lehet.

Amennyiben kétoldali a fájdalom vagy körkörösen fáj a fej, és úgy érzi a beteg, mintha egy abroncsba szorítanák a fejét, továbbá a fájdalom jellege tompa, és órákon vagy akár napokon át fennáll, akkor nagy valószínűséggel tenziós típusú fejfájásról van szó. Ez a leggyakoribb fejfájás-típus, amely a felnőttek legalább 40 százalékát érinti.

A tenziós típusúnál ritkább a migrénes fejfájás. A migrén azonban több mint egy „sima” fejfájás. A migrén általában féloldali, lüktető jellegű fájdalommal társul, és furcsa tünetek jelzik a fejfájásos roham kezdetét. Előfordul, hogy látászavar, fáradékonyság vagy furcsa érzékszervi működés a bevezető tünet.

Gyakori, hogy a migrénes fejfájás fény- és hangérzékenységgel jár, ilyen esetben az érintettek, akik általában fiatal felnőtt nők, legszívesebben egy csendes, sötét szobában feküdnének, hiszen a fizikai aktivitás rontja az állapotukat. A migrénesek idővel kitapasztalhatják azt, hogy náluk mi váltja ki a ezt a rohamot. Gyakori, hogy a stressz, a pszichés megterhelés vagy a hormonális változások (pl. menstruáció) okozzák a tipikus panaszokat, de akár időjárási frontok is okolhatók a tünetekért.

Fejfájás, okok és kezelési lehetőségek

Különféle hatóanyagokkal csillapítható a fejfájás

Felmérések alapján a fejfájós betegek zöme vény nélküli gyógyszerrel orvosolja a panaszait. Ez érvényes a migrénesek közel 60, míg a tenziós fejfájással küzdők több mint 80 százalékára.

A rendelkezésre álló hatóanyag-kínálat széles; a választást megelőzően javasolt egy konzultáció a gyógyszerésszel.

Az angolszász országokban kedvelt paracetamol, illetve az erősebb fájdalomcsillapító hatású metamizol készítményei egyaránt alkalmazhatók a panaszok orvoslására. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők között is találhatók a fejfájás csillapítására alkalmazható hatóanyagok: említhető például az acetilszalicilsav, a dexibuprofén, a dexketoprofén, a diklofenák, az ibuprofén vagy a naproxen.

Népszerűek a kombinációs készítmények, ezeknek ugyanis sok esetben erősebb a fájdalomcsillapító hatásuk, mint az egyetlen hatóanyagot tartalmazóknak. Gyakori kombinációs „hatóanyag-partner” a koffein, amely egy kissé élénkítheti is a fájdalma miatt egyébként levert beteget. A kombinációs készítményeknek kiemelt szerepe van a migrén kezelésében, hiszen a migrén hátterében olyan komplex folyamatok húzódhatnak meg, amelyek indokolttá teszik azt, hogy a gyógyszeres kezelés is többpillérű legyen.

Óvatosan az öngyógyszereléssel!

Szem előtt kell tartani, hogy a túlzásba vitt fájdalomcsillapító-használat is okozhat fejfájást. Paradox módon ebben az esetben éppen azok a gyógyszerek válthatnak ki fejfájást, amiket a fejfájás megszüntetése céljából szed(ett) be a beteg. A hangsúly a mértékletességen van. Nem hiába szerepel a fájdalomcsillapító gyógyszerek betegtájékoztatójában, hogy ha 3-5 nap alatt nem enyhül vagy nem múlik a fájdalom, orvoshoz kell fordulni. Vagyis, fejfájás esetén sem érdemes sokat „kísérletezgetni”. Ha eltelt néhány nap, és továbbra is kínzó a többnyire ismeretlen okú fejfájás, javasolt orvos segítségét kérni.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg, keresse a gyógyszertárakban!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek