Fájdalom nélkül is lehet

Fájdalom nélkül is lehet

Ahogyan világszerte, úgy hazánkban is jellemző, hogy leggyakrabban mozgásszervi panaszokkal fordulunk háziorvosunkhoz. Magyarországon a lakosság negyede, mintegy két és fél millió ember szenved különböző reumatológiai megbetegedésekben, amelyeknek egyik legmeghatározóbb tünete a fájdalom.

A mozgásszervi betegségek kialakulása több okra vezethető vissza.

Mint azt bizonyos vizsgálatok kimutatták, a reumás eredetű panaszok megjelenésében szerepet játszik a genetika: nem maga a betegség, hanem az arra való hajlam öröklődik. A felmenő betegsége tehát önmagában nem teszi egyértelművé, hogy az utódban is kifejlődik a betegség; ehhez külső és belső tényezők együttes hatására van szükség.

Köztudott, hogy az időjárás hatással van arra, hogy miképpen érezzük magunkat. Egyrészt megfigyelték, hogy a mérsékelt égövben gyakrabban fordulnak elő reumás megbetegedések, másrészt sokszor panaszkodunk arra, hogy mozgásszervi panaszainkat súlyosbítja a huzat. Érdekes kérdés, hogy vajon a szabadban fújó szél miért nincs ránk ilyen rossz hatással? Nos, azért, mert a szabadban a légmozgás egyenletesen járja körül a testet, a szervezet hőszabályozó mechanizmusát is beindítva. Zárt térben érvényesülő huzat esetén azonban a légáramlat többnyire csak egy-egy testrészünket éri, a hőszabályozás így nem indul be, ellenben az érintett testrész kihűl.

A kutatások igazolták, hogy a szervezet egyes gócaiban megbújó baktériumok is hozzájárulhatnak az ízületi fájdalmak kialakulásához. Talán kevésszer gondolunk erre, de az életmódunknak is fontos a szerepe: a mozgás hiánya, az ülőmunka, a helytelen táplálkozás mind-mind merevséghez, fájdalomhoz vezethet.

Végül, de nem utolsósorban: nem szabad elfelejtkeznünk a lelki tényezőkről sem. Mint mindenre, a stressz a mozgásszervi panaszokra is rossz hatással van. Gondoljunk csak a szólásra: "Ez a feladat púp a hátamon". Csoda-e tehát, ha lelki terheink testi szinten is megjelennek?

Sokféle fájdalomcsillapítás

A mozgásszervi panaszok egyik legmarkánsabb jellemzője a fájdalom. A fájdalom kellemetlen érzés, amely nemritkán persze hasznos is: arra figyelmeztet bennünket, hogy az adott területen valami baj van. A krónikus fájdalom azonban az egész életet megkeserítheti. Ám nem muszáj együtt élnünk vele!

Ha nem túl erős a fájdalom, akkor először gyengéd gyógymódokkal érdemes próbálkozni: az ízület nyugalomba helyezésével, speciális (esetleg víz alatti) tornával, gyulladáscsökkentő krémekkel, pakolásokkal.

Ha erősebb beavatkozásra van szükség, akkor kerülhet sor a gyógyszerek bevetésére, amelyeknek ma már számtalan kiszerelése létezik: alkalmazhatunk tablettát, injekciót, kúpot, cseppet és tapaszt.

A tapasz több rétegből épül fel. Hátlapja áthatolhatatlan réteget képez "kifelé" a gyógyszer, "befelé" a nedvesség számára. A gyógyszeres réteg a fájdalomcsillapító megfelelő adagját tartalmazza. A következő réteg szabályozza a gyógyszer bejuttatásának sebességét. A ragasztócsík pedig egy öntapadós, bőrbarát felület, amely garantálja a biztos megtapadást. Mivel a bőr áteresztő képessége a test egyes területein nagyon hasonló, szinte mindegy, hogy hová ragasztjuk fel a tapaszt, az mindenhol hatékonyan csillapítja a fájdalmat.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek