Fáj a foga? Segítünk!

Fáj a foga? Segítünk!

Aki már átélte, az tudja, a fogfájás az egyik legerősebb, legkegyetlenebb fájdalom. Ezen kívül is számtalan más fájdalomforrás lehet a szánkban, ezek közül foglalkozunk most néhánnyal részletesebben.

 

 

 

Bár kemény mint a kő, de ez ne tévesszen meg senkit, a fogaink a testünk nagyon is élettel teli részei. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a fogak fájni is tudnak. Ahhoz, hogy a fogfájást megértsük, érdemes a fog felépítésével kezdenünk.

Fáj a foga? Segítünk!

A fogat három különböző keményszövet építi föl:

1) a dentin, ami a fog vázát alkotja;

2) a zománc, ami a fog koronai részén található, itt fedi be a dentint;

3) és a cement, ami a fog íny alatti részén lévő dentint, és így a gyökeret borítja.

 

Szervezetünkben egyedi módon ez a három keményszövet egy kis „dobozt” alkotva veszi körül a fogbélkamrában található nyirok- és vérereket, idegeket, melyek a gyökércsúcsokon található apró kis lyukakon lépnek be a gyökércsatornákba. Erre a szerkezetre vezethető vissza, hogy néha miért olyan intenzív a fogfájás.

 

Mitől fáj a fog?

A fájdalominger mindig valamely a szervezet számára káros hatás következménye, tehát valami olyanra hívja fel a figyelmünket, ami nekünk nem jó.

1. Ha a fogat hosszabb ideig fennálló káros hatás éri, akkor a fogbél begyullad. Ennek következtében a fogbélben végbenő folyamatok lényegében ugyanazok, mint a szervezetben máshol lejátszódó gyulladás folyamán, azonban a fog felépítése miatt mindez egy kis zárt térben történik. A fogbélkamra falai nem képesek tágulni, az ingerek ezért egyre fokozódnak, erősödnek, és ha túl sokáig várunk, kibírhatatlanná válnak.

2. Azonban nem csak a fog maga tud fájni. A fogat körülölelő szövetek - például a csont, a csonthártya, a nyálkahártya - is lehetnek érzékenyek. A baktériumok a gyökércsatornán keresztül a fogat körülvevő szövetekhez eljutva, a fogak körül is fájdalmas elváltozásokat hozhatnak létre. Heveny gyulladás esetén a fog kissé kiemelkedhet a fogágyból, emiatt fájdalmas ha összezárjuk az alsó és a felső fogainkat. Ha azonban ezt a gyulladást immunrendszerünk valamelyest le tudja küzdeni, átalakulhat egy idült gyulladássá, mely adott esetben panaszmentes is lehet, csak röntgen felvételen látható gócként fedezhető fel. És mint minden gócot, ezt is kezelni kell!

3. A szájüreg nyálkahártyájának leggyakoribb fájdalmas elváltozása az afta. Sajnos, pontos okát nem ismerjük, de a társadalom nagyobb része tapasztalta már, milyen kellemetlen elváltozásról van szó. Sokszor alakul ki nyálkahártyasérülések talaján, amit okozhat egy elálló koronaszél, egy éles tömés, vagy egy szuvas fog is. Összefüggésbe hozzák az immunrendszer átmeneti vagy tartós gyengeségével, bizonyos kórokozókkal (vírusokkal), a stresszel, sőt, néhány étellel is kimutatták kapcsolatát. Nehezen múlik el, nagyon kellemetlen, mert a száj, a nyelv minden mozdulata, de még az étel is irritálja az amúgy is gyulladt területet.

 

Senki nem szereti a fájdalmat, mégis sokszor - talán a fogorvosoktól való félelem miatt - túl sokáig halogatjuk az orvos felkeresését. Pedig a fájdalom nagyon hamar jelentkezik, és jelzi nekünk a bajt. És mint látszik, az időben megkezdett kezeléssel, sokkal könnyebben megszűntethetjük a fájdalom okát, megkímélve magunkat a hosszadalmas, drága kezelések sorozatától.

 

Dr. Molnár Gergely

fogorvos

 

A Patika Tükör novemberi számában a fogbélgyulladás okairól is olvashat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek