Ezt kell tudnod az italosdobozok visszaváltásáról!

Ezt kell tudnod az italosdobozok visszaváltásáról!

Január 1-jétől lehetőség lesz visszaváltani a PET- és üvegpalackokat, valamint az alumínium italosdobozokat is, amelyek darabja 50 forintot ér majd. Ha te is rendszeresen iszol jegeskávét, energiaitalt, különböző üdítőket a fent felsorolt, úgynevezett egyutas csomagolóanyagokból, akkor most figyelj! Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, mire érdemes figyelned a jövő évtől.

Az Európai Unió tagállamaiban – köztük hazánkban is – számos intézkedés kerül bevezetésre annak érdekében, hogy a megtermelt hulladékok volumene csökkenhessen, valamint a környezetvédelem és a fenntarthatóság jegyében, az újrahasznosítható hulladékok a lehető legjobb helyre kerülhessenek. Ezt a célt szolgálja például az ún. egyutas, azaz az eldobható csomagolások – a PET- és üvegpalackok mellett, a fémből készült italosdobozok – visszaváltása is, amely 2024. január 1-jével lép életbe Magyarországon. A visszaváltás feltétele az egész országban – a legkisebb településeken is – biztosított lesz, vagy automatákon vagy kézi visszaváltó pontokon keresztül. Európában már több országban is sikeresen működnek az ehhez hasonló visszaváltó rendszerek, így nincs más hátra, minthogy tudatos szemléletváltással, a magyar lakosok is hozzájáruljanak a fenntartható törekvésekhez.

Ezt kell tudnod az italosdobozok visszaváltásáról!

Gyűjtsd szelektíven!

A jól működő újrahasznosítási rendszer feltétele természetesen az, hogy tudatosan, szelektíven gyűjtse mindenki a hulladékot. Az alumíniumdobozok tekintetében már Magyarországon is elindult egy összefogás, hiszen az Every Can Counts (ECC) program hazai képviselete, a Minden Doboz Visszajár civil kezdeményezés 2010 óta dolgozik azon, hogy tudatosítsa: az alumínium értékes és hasznos nyersanyag, újrahasznosításában rendkívüli lehetőség rejlik. A jövő évtől a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. fogja össze és üzemelteti az egész országban a kötelező visszaváltási díjas rendszert, de a cél mit sem változik: a hazánkban évente forgalomba kerülő 1,3 milliárd alumíniumdoboz minél nagyobb része benne maradjon az újrahasznosítás körforgásában.

Figyelj tudatosabban az egyes csomagolóanyagokra!

Végignézve az élelmiszerüzletek polcain tapasztalhatod, hogy az üveg és a PET-palackok mellet egyre több aludobozos termék található. És ez nem véletlen! Az alumíniumból készült csomagolóanyag mellett nem csak az szól, hogy végtelenszer újrahasznosítható, hanem az is, hogy minden újrahasznosított aludoboz 95%-kal kevesebb energia felhasználásával készül el, egy új doboz előállításához képest.  Talán hihetetlen, de ez azt jelenti, hogy egyetlen doboz előállításával annyi energiát lehet spórolni, amennyi elég egy laptop három órányi működtetéséhez!

Figyeld a logót!

Minden egyutas csomagolóanyagnak 50 forint lesz a visszaváltási díja, de nagyon fontos, hogy csak azok a palackok és dobozok válthatóak majd vissza, amelyeket 2024. január 1-je után hoztak forgalomba és látható lesz rajtuk egy figyelemfelkető logó is. Nem érdemes tehát már most félre rakni a csomagolóanyagokat – amit most gyűjtesz, illetve amelyeken nem látsz logót, annak a szelektív gyűjtőzsákokban van a legjobb helye.

Keresd a visszaváltási pontokat!

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. már megkezdte a rendszer feltételeinek kialakítását, valamint a visszaváltó automaták telepítését. A 400 négyzetméter alapterületűnél nagyobb áruházakban visszaváltó automaták lesznek kihelyezve, ezt a lehetőséget pedig igénybe vehetik a 200 és 400 négyzetméter közötti alapterületű boltok is. A kisebb egységek pedig – amelyekből várhatóan több ezer lesz az országban – kézi gyűjtőpontokként csatlakozhatnak a rendszerhez.

Alakítsd ki a rutint!

Teljesen mindegy, hogy nagyvárosban vagy kisebb településen élsz, hiszen jó eséllyel találni fogsz a lakhelyedhez közel eső visszaváltási pontot. A rendszer lehetővé teszi majd, hogy tetszés szerint akár 1-2 darabot váltsd vissza, de azt is biztosítja, hogy akár nagyobb darabszámban válts vissza egyszerre az összegyűjtött palackokat. Alakítsd ki úgy a heti vagy havi rutint, hogy az a lehető legpraktikusabb legyen számodra: kösd össze például a nagyobb bevásárlást az újrahasznosítható hulladékok visszaváltásával, így nagyobb idő és energiaráfordítás nélkül is tehetsz te is a környezetvédelemért.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek