Ezt kell tenned, ha le akarsz szokni!

Ezt kell tenned, ha le akarsz szokni!

Egy friss kutatás azt mutatja, hogy a dohányzásról való leszokás közben tapasztalható nikotinhiány leküzdésének egyik hatékony módja az, ha új, izgalmas tevékenységeket végzünk a párunkkal.

2014.04.24

A PLOS ONE internetes számában megjelent kutatásukban a Stony Brook Egyetem kutatói Arthur Aron vezetésével funkcionális MR-rel végzett idegi képalkotó vizsgálat alapján jutottak erre a következtetésre. Az fMR vizsgálat során a szakértők nikotinmegvonásban szenvedő dohányosok agyát figyelték meg, akik egy sor páros játékban vettek részt romantikus partnerükkel.

Ezt kell tenned, ha le akarsz szokni!

A Stony Brook Egyetem, az Idahói Állami Egyetem, az American Cancer Society, a Chinese Academy of Sciences, a Georgia Egyetem és a Brown Egyetem közös kutatócsoportja arról számolt be, hogy a kísérlet első alkalommal mutatta ki agyi képalkotó vizsgálat felhasználásával azt, hogy új, izgalmas tevékenységek végzése a párunkkal, például rejtvényfejtés, játékok vagy különféle hobbik, csökkentik a nikotin utáni sóvárgást.

Az ilyen tevékenységek sokkal nagyobb mértékben aktiválták az agy egyik fő jutalmazási területét, amely az addiktív tevékenységekkel is összefüggésben áll, mint a megszokott, nem izgalmas tevékenységek. Dr. Aron szerint ez arra utal, hogy az ilyen jellegű tevékenységek új útvonalat jelenthetnek a nikotinhiány leküzdésében a leszokni vágyók esetében.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek