Ezért nem érdemes keresni a rák ellenszerét

Ezért nem érdemes keresni a rák ellenszerét

„Felesleges milliárdokat ölni abba, hogy megtaláljuk a rák ellenszerét, a betegség ugyanis az egyik legkegyesebb halálnem. Ezért nincs is értelme keresni a rák ellenszerét” – ezt és hasonló gondolatokat tett közzé a minap a világhálón dr. Richard Smith, a Warwick Egyetem tiszteletbeli professzora, a British Medical Journal korábbi szerkesztője.

Az ismert szakember meglepő kijelentését azzal indokolta, hogy szerinte a rákbetegség az egyetlen, ami elég időt ad a betegeknek arra, hogy felkészüljenek a halálra, hogy elrendezzék dolgaikat, elköszönjenek szeretteiktől. Szerinte ez a betegség az elöregedő társadalom legjobb lehetősége. A professzor kidobott pénznek tartja, azt a sokmilliárd fontot, amit jótékonysági szervezetek gyűjtenek a kór kutatására.

Az angol orvos szakértő által közölt vélekedések a rákról kivágták a biztosítékot nemcsak a hazájában, hanem az egész világon. Magyarországon az egyik ismert rákvonal, a telefonos zöld szám tárcsázói, betegek, hozzátartozók, gyógyítók fejezik ki elítélő véleményüket a szkeptikus, sokak szerint antihumánus gondolatokról. A megjelent írást sokan az orvos marketing kategóriájába sorolják és provokációnak vélik.

Ezért nem érdemes keresni a rák ellenszerét

„Orvosprofesszorként számomra a legnagyobb boldogság a sok egykori rákbetegeket látni, azokról hallani, akik ma már csak egy rossz álomként tekintenek vissza a sok-sok évvel ezelőtt történtekre. Megnyugtató emberi érzés felidézni azokat az eseteket is, amikor ugyan csodát nem tudtam  tenni, de sikerült meghosszabbítani, jobbá tenni a súlyos betegek életét" -  mondja  az onkológia neves szakembere, Szántó János professzor, akinek nemcsak a orvos szakmai tapasztalata tiszteletre méltó, hanem  személyesen is átélte a rettegett kór egyes fázisait.

„A mai komplex onkológiai kezelések mellett a daganat közel sem egyenlő a halállal. A negyvenéves onkológiai gyakorlat, a huszonegy éves vezetői múlt azt mondatja velem, hogy a beteg kellő szervezettség esetében nincs egyedül, helyzete sosem lehet reménytelen" – hangsúlyozza Szántó János professzor, aki szerint elsődlegesen a beteget, nem pedig a betegséget érdemes a gyógyítás fókuszába állítani.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek