Ezekkel lehet csökkenteni a trombózis esély

Ezekkel lehet csökkenteni a trombózis esély

Nagyobb figyelmet kell szentelni a vérrögöknek és megelőzésüknek. Bár gyakran gyógyszeres prevenció is szükséges, ám van néhány olyan életmódbeli tényező, melyeket betartva csökkenthető a probléma kialakulásának esélye. Hogy mégis mi mindent érdemes bevetni ellene, azt prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája osztotta meg.

Kiket veszélyeztet a mélyvénás trombózis?

A mélyvénás trombózis bárkinél kialakulhat, ám vannak olyan tényezők, melyek kisebb-nagyobb mértékben megnövelik az esélyét. Ezek lehetnek életmódbeli és egészségügyi faktorok is.

Ez előbbihez tartozik például a dohányzás, mozgásszegény életmód (ide sorolható még a hosszú utazás/gipszrögzítés miatti mozgásképtelenség is), kevés folyadék fogyasztása, helytelen étkezés és az ebből adódó túlsúly. Betegségek tekintetében a trombofliák, diabetes, pitvarfibrilláció, lupus, bizonyos jó-és rosszindulatú daganatok (és a rákellenes készítmények), súlyosabb visszértágulatok, bélgyulladás növelik a kockázatot.

Ezekkel lehet csökkenteni a trombózis esély

De ide tartozik még a terhesség is, hiszen mind a várandósság, mind a gyermekágyi időszak során megnő a trombózis veszélye a kialakuló hormonális és fizikai változások miatt. Végül érdemes még felhívni a figyelmet a hormonterápiák veszélyére is (ide tartoznak a fogamzásgátló tabletták, klimax elleni szerek is is), ugyanis ezek szintén megnövelik a thrombusok keletkezésének rizikóját.

Sokszor elég az életmódra való odafigyelés

Az egészséges életmód követése (megfelelő étkezés, rendszeres testmozgás, dohányzásról való leszokás) számtalan betegség és kóros állapot ellen védelmet nyújt- így a trombózis ellen is.

Szerencsére az emberek nagy része tisztában van azzal, mikkel lehet hozzájárulni a megelőzéshez (minél idősebb valaki, annál inkább tud ezekről, ami nem is meglepő, hiszen a legtöbbször őket sújtja trombózis).

Ezek az életmódbeli tényezők csökkentik a leginkább a trombózis esélyét:

  • Rendszeres testmozgás

  • Egészséges étkezés

  • Bőséges folyadékbevitel

  • Rendszeres hideg-meleg váltózuhany

  • Dohányzásról való leszokás

  • Szükség esetén kompressziós harisnya/rugalmas fásli viselése


Érdekesség, hogy kutatások szerint a hideg-meleg váltózuhany jótékony hatásaival vannak a legkevésbé informáltak az emberek, pedig igen hatásos preventív módszer, hiszen ezáltal felpezsdül a vérkeringés, csökkenti az ödémát, edzi az ereket, pozitív hatással van a visszértágulatokra és az abból adódó nehézlábérzésre is.

Van, hogy gyógyszerre is szükség van

Léteznek olyan állapotok, melyek megléte esetén az életmódbeli szabályok betartása mellett gyógyszeres terápia is indokolt, hogy ne alakulhassanak ki vérrögök. Hogy kinek van erre szükség, azt trombózis rizikó felméréssel lehet pontosan meghatározni. Amennyiben valakinél jelen van trombofília (ha a családban volt már trombózis, érdemes trombofília vizsgálatot végeztetni, mivel öröklődhet), cukorbeteg, esetleg szív-és érrendszeri betegségben szenved, akkor mindenképp célszerű ilyen vizsgálat, hiszen könnyen lehet, hogy az orvos úgy tartja biztonságosnak, hogy megelőzés gyanánt az illető véralvadásgátló terápiára szorul. Erre természetesen akkor is szükség van (néha az érintett élete végéig), ha már átesett trombózison/tüdőembólián- figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek