Ezek rombolják a férfi nemzőképességét

Ezek rombolják a férfi nemzőképességét

Egyre több férfit érint a meddőség, míg a meddő nők száma nem változott az elmúlt években.

A fémek közül az ólom, a higany és a kadmium egyértelműen károsítja a spermiumot – mondja Dr. Papp György urológus, a Magyar Andrológiai Tudományos Társaság elnöke. Előbbi a kipufogógázban van, az ondó kadmium-tartalma pedig erős dohányosok esetében hússzorosa a kontrollnak.

Egy átlagos dohányosnál a spermiumszám 15 százalékkal alacsonyabb, mint egy nem dohányzónál. A világ ráadásul tele van talaj- és vízfertőtlenítő, illetve növényvédő szerekkel – valamennyi ismerten spermiumkárosító.

Ezek rombolják a férfi nemzőképességét

A tömény alkoholt rendszeresen fogyasztók pedig bizonyos fajta irreverzibilis változásokat okoznak a spermiumokon, továbbá a kábítószer fogyasztás is negatívan hat a nemzőképességre – részletezte.

Károsító hatással bír a szűk nadrág viselése, a szaunázás és a forró vizes fürdő is.

Bizonyos fajta urológiai betegségek, például a herevisszeresség, illetve a krónikus ondóúti gyulladás, amely az európai nemzőképes korosztály (15 és 45 év közöttiek) több mint egytizedét érinti, rendkívüli módon befolyásolják a spermium kialakulását. Nem is beszélve a különböző gyógyszerek mellékhatásairól – sorolta az urológus.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek