Ez történik, amikor egy légy rászáll az ételedre

Ez történik, amikor egy légy rászáll az ételedre

Ha nyár, akkor szúnyogok és legyek mindenütt, legfőképp a konyhában. Azt tudjuk, hogy nem jó, ha rászállnak az ételre, de pontosan miért is?

2015.08.06

Az élelmiszer látogatók csoportjába tartozó legyek egyik fele táplálkozás vagy ivás céljából keresi fel a konyhánkat, a többiek pedig az ételbe szeretnék letenni a petéiket. Eldönthetjük, hogy a beköpött vagy a lepetézett étel gusztustalanabb-e, de a lényeg az, hogy így is, úgy is baktériumok kerülnek az ételre. A legyek ugyanis ugyanolyan egykedvűen szállnak rá az utcaszéli kutyaürülékre, rothadó állattetemre, mint a friss húsra a konyhapulton, a kórokozókat pedig viszik egyik helyről a másikra.

Ez történik, amikor egy légy rászáll az ételedre

Egy kísérlet során egy házilégy egy percig mászkált a táptalajon – több, mint 1000 kórokozót találtak utána a tudósok. A házilegyek ebből a szempontból  kétszer olyan veszélyesek, mint a csótányok, ráadásul sosem távoznak nyom nélkül: a legyek ugyanis képtelenek rágni, ezért emésztő enzimeket köpnek az adott ennivalóra, és onnan szürcsölik fel, amit lehet.

Nyál, baktériumok, vírusok, peték: mindehhez elég, hogy a légy egy pillanatra rászálljon az ételre, a bőrünkre, egy nyílt sebre, és bizonyos területeken még pluszban terjessze a kolerát, vérhast, vagy a tífuszt.

Forrás: Lemon.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek