Ez okozza a feji és nyaki daganatok nagy részét

Ez okozza a feji és nyaki daganatok nagy részét

Napjainkban a rosszindulatú feji és nyaki daganatok 70 százalékát a HPV-fertőzés okozza. Egy új tanulmány szerint a vírus az orális szexszel is terjedhet, ily módon hozzájárulhat a feji és nyaki daganatok kialakulásához.

Az egyesült államokbeli Albert Einstein College of Medicine kutatói azt tapasztalták, hogy azoknál az embereknél, akiknek a szájában humán papillomavírust (HPV-16-ot) találtak, 22-szer nagyobb gyakorisággal fejlődnek ki bizonyos rosszindulatú feji és nyaki daganatok.

Ez a tanulmány az első, amely egyértelműen kimutatja, hogy a száj- és garatüregi rákok kialakulását megelőzi a HPV-16 (amely a méhnyakrákok zöméért is felelős) jelenléte a szájüregben. Más tanulmányok pedig megerősítették, hogy a HPV előfordulása a szájüregben összefügg a szexuális viselkedéssel.

Ez okozza a feji és nyaki daganatok nagy részét

Az Einstein-tanulmányba majdnem 97 000 embert vontak be, két nagy, nemzeti követéses vizsgálat keretében.

A tanulmány kezdetén a résztvevők szájából mintát vettek, és mindenki rákmentesnek bizonyult. A szájöblítéssel vett mintákat több orális HPV-re is megvizsgálták. Az átlag négyéves követési idő folyamán 132 esetben alakult ki feji és nyaki rák.

A vizsgálatokból kiderült, hogy azoknál az embereknél, akiknek HPV-16-ot mutattak ki a szájöblítési mintájukban, 22-szer nagyobb eséllyel fejlődött ki száj- és garatüregi rák, mint azoknál, akiknél nem találtak HPV-t. Ez arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyszerűen gyűjthető szájöblítési minták segíthetnek kiszűrni a feji és nyaki rák szempontjából fokozott kockázatnak kitett embereket.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek