Ez az étrend óv meg az öregkori memóriavesztéstől

Ez az étrend óv meg az öregkori memóriavesztéstől

A mediterrán étrend jó hatásait már több tanulmányban kimutatták. Valószínűleg meghosszabbítja az életet, óv a szívbetegségektől és a depressziótól. A legújabb kutatás szerint véd az öregkori memóriavesztéstől is.

A kanadai kutatók által vezetett tanulmányban 40 ország 27 860 lakóját követték nyomon átlagosan öt éven át. A kutatásban résztvevők életkora 55 év vagy több volt, és a kórelőzményükben cukorbetegség, szívbetegség, stroke vagy perifériás artériabetegség szerepelt, ezért is kerültek a kutatók látóterébe.

A kutatók a tanulmány elején, majd két év, végül nagyjából öt év elmúltával tesztelték a résztvevők memóriáját és gondolkodási képességét. A tanulmányban azt tapasztalták, hogy azoknál, akik egészséges étrenden éltek, 24%-kal kisebb valószínűséggel következett be a memória és a gondolkodás romlása.

Ez az étrend óv meg az öregkori memóriavesztéstől

A kutatók az egészséges étrendnél a mediterrán diétát vették alapul. Ez növényi alapú élelmiszerekből – zöldségekből, gyümölcsökből, olajos és más magvakból és olívabogyóból –, valamint extra szűz olívaolajból, halból áll, mérsékelt vörösborfogyasztással kiegészítve. Elég kevés a feldolgozott élelmiszerek, a feldolgozott szénhidrátok, az édességek, a csokoládé és a vörös hús bevitele.

A kutatók a tanulmány elején kikérdezték a résztvevőket, milyen gyakran fogyasztanak bizonyos élelmiszereket, köztük gyümölcsöt és zöldséget, magvakat és szójafehérjét, mélyhűtött élelmiszereket, isznak-e alkoholt, és milyen arányt képvisel étrendjükben a hal a húshoz és a tojáshoz viszonyítva.

A résztvevőket addig követték, amíg nem kaptak szívrohamot, stroke-ot, nem kerültek kórházba szívelégtelenség miatt, vagy haltak meg szív- és érrendszeri betegségek miatt, illetve a tanulmány végéig (azaz öt évig).

A gondolkodási és memóriateszteken maximum 30 pontot lehetett elérni. Memóriahanyatlásnak azt értékelték, ha az emberek teljesítménye 3 vagy több ponttal csökkent a tanulmány folyamán.

A résztvevők közül összesen 4699 embernél romlott a gondolkodási készség, illetve a memória. A kiemelkedően egészséges étrenden (gyakorlatilag a mediterrán étrenden) élő embereknél 24%-kal kisebb eséllyel hanyatlott a memória, mint a többieknél.

A tanulmány a Neurology folyóiratban jelent meg.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek