Ez a ráktípus fenyegeti leginkább a férfiakat

Ez a ráktípus fenyegeti leginkább a férfiakat

Az egyik, a vastag- és végbélrák a férfiaknál a második, nőknél a harmadik leggyakoribb daganatos halálok Magyarországon. A férfiaknál a harmadik helyet a halálozási listán a prosztatarák foglalta el – ezért a daganatos betegségekről szóló sorozatunkban most erről a típusról mondjuk el a legfontosabb tudnivalókat.

2019.09.30

A prosztatarák világszerte vezető helyen áll a férfiak rosszindulatú daganatos betegségei között, Magyarországon évente körülbelül 4500 új esettel számolhatunk, és sajnos több mint 1400 férfi meg is hal évente a betegség következtében.

Pedig az időben felismert és kezelt prosztatarák gyógyítható, de legalábbis visszaszorítható olyan mértékben, hogy beteg számára lényegében tünet- és panaszmentes élet biztosítható.

Miért lesz valaki prosztatarákos?

A kutatások szerint több tényező közrejátszhat a betegség kialakulásában, de sajnos nincs egyértelmű ok, amire mindenképpen visszavezethető a kór kialakulása. Az biztos, hogy az idősebb férfiaknál gyakoribb, középkorúak között ritkán fordul elő. Egyes foglalkozások képviselőinél is gyakoribb a megbetegedés: a forrasztás, galvanizálás, akkumulátorgyártás ebből a szempontból veszélyesebb. Feltételezik a genetikai hajlamot is, mind apai, mind anyai ágról: egyes családokban halmozottan fordul elő. Sok kutatás zajlik a táplálkozásunk és a prosztatarák kapcsolatának vizsgálatával, a tesztoszteronnak is szerepe lehet a kialakulásban. 

Hogyan ismerhető fel?

Szervezett szűrővizsgálat nincs, a daganatot gyakran véletlenül fedezik fel. Szűrésre a legelterjedtebb, legelfogadottabb vérvizsgálat a PSA (prosztataspecifikus antigén) szintjének a meghatározása, még akkor is, ha nem 100 százalékos biztonsággal jelzi a bajt. Ugyanakkor 25 ng/ml PSA koncentráció felett, (az érték akár egészen több ezres nagyságrendű is lehet!) a prosztatarák valószínűsége közel 100 százalék.

Ez a ráktípus fenyegeti leginkább a férfiakat

- A prosztatarák kezdeti stádiumában szinte kivétel nélkül tünetmentes, ezért korai felfedezése akkor lehetséges, ha a férfiak urológus szakorvoshoz fordulnak. Jelenleg érvényben lévő hazai és nemzetközi javaslat szerint 45 éves korban érdemes először prosztatavizsgálatra jelentkezni. A tünetek kikérdezése, kismedence ultrahangos vizsgálata, végbélen keresztüli prosztata tapintás és az említett PSA vérvétel elvégzése javasolt. Amennyiben ekkor a PSA értéke 1,5 ng/ml alatt van, elegendő 50 éves kortól ismételni a vizsgálatokat, rendszeresen, évente egyszer – mondta a Patika Tükörnek dr. Riesz Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika adjunktusa. - Ha minden érintett rendszeresen járna szűrésre, akkor valószínűleg 30-40 százalékkal csökkenteni lehetne a prosztatarák miatt évente elveszített betegeink számát!

Korai stádiumban gyakran tünetmentes, vagy nem egyértelműek a tünetek, ám figyelmeztető jel lehet, ha valaki rendszeresen küzd vizelési problémával, vizeletében vagy ondójában vért fedez fel, és úgy általában a dülmirigy jóindulatú megnagyobbodásával kapcsolatos tünetek egyben akár daganatos elváltozásra is utalhatnak. Amikor a rák már előrehaladottabbá válik, akkor reumás jellegű fájdalmak jelentkezhetnek – a csontáttét miatt. A rákra jellemző általános tünetek: fogyás, gyengeség is jelentkezik idővel. Sajnos a férfiak hajlamosak sokáig húzni, halogatni az orvoshoz fordulást, amíg a panaszok még tűrhetőek, mivel a prosztatavizsgálat lelkileg és testileg is kellemetlen a férfiak számára.

Amennyiben a panaszok és az ujjal végzett vizsgálat is kóros elváltozásra utal, akkor további diagnosztikai eszközöket vetnek be: ultrahangvizsgálat, a vizeletáramlás mérés, végső soron pedig szövettani vizsgálat segítségével határozzák meg a betegséget és annak típusát.
Prosztatarákból is többféle van, ezek a növekedési és áttétképzési hajlamaikban különböznek egymástól.

A stádiumok

1-es stádium: tünetmentes, klinikailag észrevétlen tumor, nem tapintható és rendszerint a képalkotó vizsgálatok sem mutatják ki, a tumor nem lépi át a prosztata tokját. Prosztatamegnagyobbodás miatt elvégzett operációk után, az eltávolított szövetek utólagos (kötelező) patológiai vizsgálatakor derül ki, hogy daganat kezdett kifejlődni a dülmirigyben.
2-es stádium: a daganatos sejtek még mindig „csak” a prosztatában vannak jelen, de a tumor már nagyobb.
3-as stádium: a daganat áttörte a prosztata tokját, a rákos elváltozás a közeli szerveken is megjelenik, tüneteket okoz.
4-es stádium: a rák átterjed a nyirok- vagy csontrendszerre, a daganatos sejtek más szervekben is kimutathatók, egyre fájdalmasabbak, erőteljesebbek a tünetek.

- A szervre lokalizált stádiumban – amikor a daganat a prosztata határait még nem hagyta el – a teljes gyógyulás esélye meghaladja a 90 százalékot! – hívta fel a figyelmet az urológus.

Mi történik a beteggel?

A prosztatarák kezelése, annak sikere függ a betegség stádiumától, a beteg életkorától, de még az általános állapotától is. A terápiás lehetőségek között szerepel a sebészi beavatkozás, a sugárkezelés, a hormonterápia és a kemoterápia. Napjainkban Magyarországon is végeznek klinikai vizsgálatokat, és egyes új készítmények már hazánkban is elérhetőek a betegek számára!

- A legújabb kutatási eredmények alapján, szigorúan meghatározott kritériumok szerint az alacsony kockázatú daganatok esetén választható az úgynevezett aktív követés. Ilyenkor rendszeres ellenőrzések zajlanak, de nem történik beavatkozás vagy gyógyszeres kezelés, így az ezekkel járó mellékhatásokkal nem terheljük a beteget. Természetesen nagyon fontos a beteg együttmüködése, mert ha időközben a rák tulajdonságai megváltoznak, akkor további késlekedés nélkül tudunk optimális kezelést választani.

Nemzetközi tanulmányok szerint számottevően kisebb a prosztatarák miatti halálozás azon férfiak körében, akik a diagnózis után is rendszeresen végeznek a pulzusszámot tartósan emelő fizikai aktivitást.
Emellett a szövődmények és mellékhatások csökkentésében a speciális gyógytornának is fontos szerepe lehet. Ezt népszerűsíti  az a program is, melyet urológusok, onkológusok és gyógytornászok, valamint betegszervezetek dolgoztak ki közösen. Nemrég ennek a programnak a megismertetése érdekében a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának orvosai (köztük én is) egy ultramaraton versenyen egymást váltva körbefutottuk a Balatont – tette hozzá dr. Riesz Péter

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek