Ez a legkegyetlenebb fogromboló
A Journal of Public Health Dentistry szaklapban megjelent friss tanulmány szerint a fogerózió súlyossága tekintetében az üdítőitalok számítanak a legjelentősebb tényezőnek.
A fogerózió a fogzománc kopásával, károsodásával járó betegség, amelyet a savak, savas ételek fogyasztása okoz. A fogzománc kopása fájdalom kialakulásához vezethet, ez különösen meleg vagy hideg ételek fogyasztásakor jelentkezhet, mivel szabaddá válik az érzékeny fogdentin felülete.
A fogat borító zománcréteg a savas ételek fogyasztásakor felpuhul, és elveszíti ásványianyag-tartalmát. Ezt a savasságot azonban a nyál közömbösíti, lassan helyreállítva a természetes egyensúlyt a szájüregben. Ha azonban nem adnak elég időt a szájüregnek az regenerálódásra, mert túl gyakorivá válnak a savas támadások, a fog felszíne lekopik.
Minden 5,5-nél alacsonyabb pH-értékű élelmiszer károsítja a fogakat. A diétás és a hagyományos üdítőitalok, a szénsavas italok, az ízesített ásványvizek, a sportitalok, a gyümölcsök és a gyümölcslevek mind-mind közismerten károsak a fogakra – túlságosan gyakori fogyasztás esetén.