Évi két oltással karbantartható a magas vérnyomás

Évi két oltással karbantartható a magas vérnyomás

Az évente kétszer beadott oltóanyaggal kordában lehet tartani a magas vérnyomást, ami több millió embert mentesítene a vérnyomásgyógyszerek napi szedésének terhe alól.

2014.01.24

A vakcina egy hormon hatását gátolja a szervezetben, amely a vérerek körül lévő izmok összehúzódásának kiváltása révén növeli a vérnyomást. Az angiotenzin 2 nevű vegyület állandó összehúzódásra készteti az izmokat, melynek következtében az erek összeszűkülnek, és megnő az érfalakra gyakorolt nyomás, ami megnöveli a szívroham és az agyérgörcs kockázatát. Az oltóanyag ráveszi az immunrendszert, hogy olyan ellenanyagot termeljen, amelyek megakadályozzák, hogy az angiotenzin 2 elérje az izmokat.

Évi két oltással karbantartható a magas vérnyomás

Az eddig csak patkányokon tesztelt kísérleti oltóanyag az állatokban sikeresen csökkentette a magas vérnyomást, és legalább hat hónapig alacsonyabb, biztonságosabb szinten tartotta a vérnyomásukat, mielőtt emlékeztető oltásra lett volna szükség. A vakcinát fejlesztő japán Oszakai Egyetem kutatói azt remélik, hogy két éven belül megkezdhetik a humán kísérleteket.

A magas vérnyomás a felnőttek körülbelül 20 százalékát érinti, és a becslések szerint a szívrohamok és agyérgörcsök feléért felelős. Akkor alakul ki, amikor a vérerek fala nem képes többé megnyúlni és kitágulni, és ezáltal korlátozza a vér áramlását az egész testben. Egyes betegekben a sófogyasztás csökkentésével és a testmozgás fokozásával leszorítható a magas vérnyomás, de több millió betegnek gyógyszerekre van szüksége a rendellenesség kontrollálásához. Az egyik fő ellenszere az angiotenzin 2 receptor gátló (ARB) gyógyszerosztályba tartozó gyógyszerek.

Az új oltóanyag angiotenzin 2 DNS töredékeket tartalmaz. Amikor ezeket befecskendezik a szervezetbe, az immunrendszer antitestek termelésével válaszol, amelyek elpusztítják a káros hormont. Az állatkísérletekben a kutatók a magas vérnyomásban szenvedő patkányoknak három injekciót adtak, amelyek vagy igazi oltóanyagot, vagy placebót tartalmaztak. Az Amerikai Szív Társaság dallasi éves konferenciáján bemutatott eredmények azt mutatták, hogy az oltóanyag legalább hat hónapra csökkentette a vérnyomásértékeket.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek