Érzékeny fogak

Érzékeny fogak

Egy új kutatás megállapította, hogy a fluorid képezte védőréteg a fogunkon 100-szor vékonyabb, mint korábban gondolták. A vizsgálat eredménye felveti a kérdést, hogy egy ilyen vékony réteg valóban olyan nagymértékű védelmet tud nyújtani a fogszuvasodás ellen?

Frank Müller és kollégái rámutattak, hogy a fogszuvasodás az egyik legelterjedtebb népbetegség világszerte. Egyedül az Egyesült Államokban évente több mint 50 milliárd dollárt költenek az emberek fogkezelésekre. A bizonyos fogkrémekben és szájöblítőkben megtalálható fluorid az egyik leghatékonyabb eszköz a fogszuvasodás elleni küzdelemben.

A tudósok sokáig úgy tartották, hogy a fluorid hozza létre a fogunk felszínét védő fehér kemény réteget, a fogzománcot. Néhányan úgy vélték, hogy a fluorid egyszerűen csak átalakítja a fogzománcot alkotó legfőbb ásványt, a hidroxiapatitot egy fluorapatit nevű, a fogszuvasodásnak még inkább ellenálló anyaggá.

Az új vizsgálatok során kiderült, hogy a fog felszínét borító, így kialakult fluorapatit réteg mindössze 6 nanométer vastagságú. Ez azt jelenti, hogy 10 000 ilyen vékony réteg tenné ki egy emberi hajszál vastagságát. A tudósok továbbra is arra keresik a választ, hogy egy ennyire vékony réteg hogy képes hatékony védelmet nyújtani a fogszuvasodás ellen. A szakértők szerint lehetséges, hogy a fluoridnak van még egy eddig ismeretlen hatása is fogzománcra.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek