Hirdetés
Erős kézfogás, egészséges szív

Erős kézfogás, egészséges szív

A tenyerünkből, pontosabban a markolásunk erejéből kikövetkeztethető, mekkora az esélye annak, hogy valaki szívinfarktust vagy stroke-ot kap, vagy fiatalon meghal, állítja egy új tanulmány.

2015.05.15

Egy majdnem 140 000, 14 országból származó ember bevonásával végzett, a tekintélyes Lancetben publikált nagy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a markolás erőssége jobb egészségügyi kockázatjelző, mint a vérnyomás. A nemzetközi kutatócsoport hozzáteszi, hogy ennek mérése egyszerű és olcsó módszer lenne az orvosok számára.

A markolásunkkal kifejtett maximális szorítóerő a korral csökken. Az egészségügyi problémák azonban azokat fenyegetik a legjobban, akiknél a leggyorsabb ez a hanyatlás.

A nők átlagos szorítási ereje a 20-as éveikben nagyjából 34 kilogramm (helyesebben 340 newton), ami 20 kilogrammra csökken 70 éves korra. A férfiaknál ugyanez 54 és 31 kilogramm.

Erős kézfogás, egészséges szív

Az új tanulmány szerint a markolási erő minden 5 kilogrammos csökkenése 16%-kal növeli a korai halál esélyét. A végzetes szívproblémák esélye 17%-kal, a stroke-é pedig 9%-kal nő.

Az orvosok jelenleg kérdőívek segítségével becsülik meg a szívinfarktus vagy a stroke kockázatát. Beírják a beteg életkorát, dohányzik-e, mennyire elhízott, a koleszterinszintjét, a vérnyomását, az lakhelyét és a családi anamnézist.

A kutatók meg vannak győződve arról, hogy a szorítási erő sokkal pontosabb előrejelzést tesz lehetővé, mint a vérnyomás önmagában, és új eszköze lehet a kockázatfelmérésnek.

A kutatók egyike, dr. Darryl Leong, a kanadai McMaster Egyetem munkatársa azt mondta, hogy a szorítási erő könnyű és olcsó vizsgálati módszer arra, hogy felmérjék, mennyire veszélyeztetett az egyén a korai halál vagy a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából.

„Ahhoz további vizsgálatok szükségesek, hogy megállapítsák, vajon az izomerő növelésére tett erőfeszítések csökkentik-e az egyéni kockázatot” – mondta Leong.

Több szakember – bár elismerte, hogy érdekes a tanulmány – felhívta a figyelmet arra, hogy az eredmények nem adnak magyarázatot arra, miért állna összefüggésben a marokerő a szív- és érrendszeri betegségekkel. További kutatások szükségesek ahhoz, hogy felderítsenek bármilyen lehetséges kapcsolatot a kettő között.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend