Érelmeszesedés: személyre szabott terápia

Érelmeszesedés: személyre szabott terápia

Magyarországon minden második halálozást szív- és érrendszeri betegség okoz, amelyek között kiemelkedik az érelmeszesedés.

Tudatosabb életmóddal megelőzhető a betegség, de ha már kialakult, akkor a felismerését követően védelmet biztosítanak a sztatintartalmú gyógyszerek. Ezeket mintegy 700 ezren szedik hazánkban, de a páciensek 4-5 százalékánál izompanaszokat okozó mellékhatás jelentkezik. Nekik segíthet a sztatinszint vérvételből történő mérése, amellyel személyre szabják a gyógyszeradagolást a Semmelweis Egyetemen. Ez a megoldás 28-35 ezer ember életminőségén javíthat hazánkban, jelentkezni az egyetem honlapján lehet.

Életmóddal az érelmeszesedés megakadályozásáért

A szívinfarktus annak ellenére vezető haláloknak számít Magyarországon, hogy az elmúlt évtizedben 60 százalékkal csökkent az esetszám. Az infarktusok 85-90 százalékát az érelmeszesedés következtében az érfalon keletkező lerakódásokból, az úgynevezett plakkokból kiáramló szöveti anyag miatti vérrögképződés okozza – hívta fel a figyelmet dr. Karádi István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika igazgatóhelyettese.

Érelmeszesedés: személyre szabott terápia

Megállítható a plakkok növekedése

Az eleve érszűkületet okozó plakk idővel rugalmatlanná, sérülékennyé válik, és ekkor következhet be plakk megrepedése és olyan szöveti anyag kiáramlása, amely vérrög kialakulásához vezet és akár halált is okozhat. A vérnyomás és a cukorháztartás élettani keretek között tartása, illetve az ideálishoz közeli testsúly, valamint a mediterrán étrend hozzájárul az érelmeszesedés megakadályozásához, de közvetlenül az érfalra gyakorolt hatást a sztatinkezeléssel lehet elérni. Megfelelő gyógyszerrel megállítható a plakkok növekedése, sőt ideális esetben vissza is fordítható a folyamat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek