Engedjétek a férfiakat apává lenni!

Engedjétek a férfiakat apává lenni!

Az apákat köszöntjük ezzel a cikkel, akkor is, ha fiatalok és GYED-re mentek a feleségük helyett, akkor is, ha 62 évesen lettek újra édesapák, mint a cikkünkben szereplő két István. (A cikk 2019. júniusában jelent meg a Patika Tükörben.)

2019.07.31

Apa GYED-en

- Egyáltalán nem esett nehezemre, hogy nekem kellett otthon maradni a lányunkkal (és akkor már a nagyobbik fiunkkal is), sajnos volt már tapasztalatom a gondozással kapcsolatban, idős nagypapámat ápoltam sokáig. Így amikor át kellett gondolni, hogy miként járunk jobban anyagilag a második gyermekünk születése után, akkor nem esett nehezemre elvállalni, hogy most én megyek GYED-re – mesélte a Patika Tükörnek a Debrecenben élő Nagy István, becenevén Picúr. – A feleségem fodrász, állandó vendégkörrel, nagyon várták vissza, jobban jártunk azzal, ha ő dolgozik napi 8 órát, én pedig otthon maradok.

Így hát Lia fél éves korától István pelenkázott, etetett, altatott, takarított, ment a játszótérre másfél évig – és cseppet sem bánta! A családtagok és barátok jól fogadták a döntést, a kollégák pedig pasis vicceket eresztettek meg a kispapának és kispapáról, ám egyszer csak kiderült, hogy a cégnél nem ő az első, aki ezt a megoldást választotta, így aztán lassan elcsendesedett a környezet.

Túl fogják élni?

A felesége, Viki persze aggódott, hogy a férje hogyan lesz képes venni az akadályokat, olyan helyzetekben hogyan tud majd helyt állni, amelyekben a nőknek ösztönösen megvan, hogy mit kell tenni – de nagyon ügyes diplomáciai érzékkel nem árulta el férjének a kételyeit. Csak utólag vallotta be, hogy bizony többször is megfordult a fejében, hogy otthon merje-e őket hagyni egyedül.

- Akkor volt a legnehezebb, amikor Lia sírt, és nem tudtam sehogyan megnyugtatni. Ha minden összejött: front, fogzás, fáradtság, akkor tehetetlen voltam, de igyekeztem megoldani a helyzetet. soha, egyetlen percre sem fordult meg a fejemben, hogy visszacsinálnám, hogy a feleségem szabadítson meg a feladattól.

Engedjétek a férfiakat apává lenni!

Amikor a nagypapának babát hoz a gólya

- Leszállt a gólya a házunk tetejére 5 vetélés után – meséli Kis István, a 63 éves apuka, aki 39 éves feleségével él boldogan, nagy-kispapaként.

- 17 éve vagyunk együtt, jóban-rosszban. 2018-ig csak rosszat kaptuk az élettől: öt kisbabánk ment el. Már vannak gyermekeim, maguk és édesapák és édesanyák, nagypapa is vagyok, de nagyon szerettem volna a második házasságomból is gyermeket – nagyon elkeserített, hogy egyetlen várandósság sem maradt meg. Annyira nem reméltünk már semmit, hogy a babaholmikat is elajándékoztuk, semmit sem tartottunk meg, úgy gondoltuk, a feleségem szervezete nem tudja megtartani a magzatot.

Aztán egyszer csak megtörtént a csoda

- A feleségemmel üldögéltünk a hintaágyban és beszélgetünk. Nagy csattogásra lettünk figyelmesek, ugyanis gólya szállt le a szomszéd háztetőre és kelepelni kezdett. A feleségem felállt, keresztbe tette a lábát és azt mondta, de csak úgy humorosan: baba áll a házhoz! Ebben a pillanatban megérkezett a párja is, egy vesszővel a csőrében, amit leejtett – én pedig eltettem. (Azóta bekeretezve ott van a szobában alá írva: az élet fája.)

És pár hét múlva, egy nap, amikor hazaértem a munkából, a feleségem elém tette a terhességi tesztet, ami pozitív volt! Azt sem tudtam, hova legyek újra örömömben!

Az örömmel együtt jött az aggódás is, de végül minden komplikáció nélkül, császármetszéssel világra jött 2018 nyarán Zalán. Én azóta sietek haza, nem járok már ultizni, vár a fiatal feleségem és a pici fiam, úgy érzem, megfiatalodtam. Segítek otthon, ablakot pucolok, boltba járok, újra mozogni kezdtem, figyelek magamra, az egészségemre, nagyon boldog vagyok, és azóta is szerelmes vagyok a feleségembe!

- És az különleges az egészben, hogy Zalánka lett a pici nagybácsija az unokáimnak – az unokáimnak, akik már persze sokkal nagyobbak nála!

Eljött az apák ideje!

Apának lenni más ma, mint pár évtizeddel ezelőtt. Megváltozott a világ körülöttünk, a nők is sokat változtak, és mások az elvárások a férfiak, az apák felé is – hívta fel a figyelmet Bőtös Balázs apacoach.

Engedjétek a férfiakat apává lenni!

- A szüleimnek is más gyermekkorban szerzett mintáik voltak, hozzájuk képest már nekem is más mintáim voltak, a világ gyorsul, változik. A mai apáknak már nem csak a pénzt kell hazahozniuk, a biztonságot kell megteremteniük a család számára, de jelen is kell lenni: érzelmileg elérhetőnek kell lenniük. De egyben ez óriási lehetőség is arra, hogy valódi szülök lehessenek, és ne csak a család mellett, hanem a családban éljenek. Ám sokszor nem könnyű az anyának sem „beengedni” ezekbe a szerepekbe a férfit, az apát, elhinni nekik, hogy ők is képesek gyengéden, gondoskodóan foglalkozni a gyerekkel. Amit a nők szívesen fogadnának, az a házimunkában való aktív részvétel – ezt viszont a férfiak nem forszírozzák - tette hozzá a coach.

- Nincs útmutatás sem, amibe a férfiak kapaszkodhatnának, amikor apává válnak. Olyan akarok lenni, mint az én apám volt? Vagy pont olyan nem akarok lenni? De ha olyan nem akarok lenni, akkor milyen? Vagy ha az én apám tökéletes volt, akkor hogyan lehetek én is legalább annyira jó szülő, mint ő? Rengeteg a megválaszolatlan kérdés, és én ebben próbálok segíteni, ha valaki hozzám fordul, mert apának sem születik az ember, hanem azzá válik.

Apának lenni tehát kihívás, és az apák gyakran a gyerekeikre való tekintettel kezdenek figyelni az egészségükre, komolyan venni, ha valami tünet aggasztja őket vagy a párjukat.

Ha ebben támogatást kapnak, akkor életmódot is váltanak, pláne, ha a feleség ügyesen zsonglőrködik a megváltozott étkezési szokások szerinti főzéssel, vagy ha a gyerekeik noszogatják őket, hogy menjen velük a papa is kirándulni. Ha szeretetben élnek, ha jók a családi kapcsolatok, akkor jobban betartják az orvosi utasításokat is – hajtja őket a vágy, hogy megélhessék gyermekük felnőtté válását, az unokák születését.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek