Emlékezetünk titkai

Emlékezetünk titkai

Ausztrál és amerikai kutatók úgy vélik, sikerült izolálniuk egy olyan új mechanizmust, amellyel az agyunk tanul és emlékeket tárol. Az eredmény segíthet az agysérülések- és rendellenességek kezelésében. Bryce Vissel, a sydney-i Garvan Intézet kutatója szerint a felfedezés megkérdőjelezi az agy információkódolásáról- és megragadásáról szóló, régóta elfogadott elméletet.

Az agyban lezajló tanulási és emlékezeti mechanizmusok tekintetében az eredmények alapvető változást jelentenek értelmezésünkben" - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek. "Úgy vélem, fennáll a lehetősége annak, hogy nem csak az agyműködés megértését befolyásolhatja, hanem a gyógyszerfejlesztéseket és az Alzheimer-kórban szenvedő betegek kezelésének pszichológiai megközelítésmódjait is."

A hatéves program során az egerek agyműködésére gyakorolt hatást vizsgálták akkor, amikor egy bizonyos receptort, amelyet korábban kulcsfontosságúnak tartottak az első alkalommal történő tanulás esetében, kémiai úton kikapcsoltak. Kiderült, hogy az agy akkor használja ezeket a receptorokat, amikor első alkalommal tanul egy tapasztalatot, de nem lényegesek egy hasonló esemény későbbi megtanulásának kezelésében, mert ez esetben más molekuláris mechanizmusokat alkalmazunk.

A kutatók azt remélik, hogy ez a második útvonal gyógyszerekkel vagy más terápiákkal másolható, és így kezelni lehet az agysérülést szenvedett, illetve az Alzheimer-kórban, Parkinson-kórban és más hasonló betegségekben szenvedő betegeket. Vissel hozzátette, hogy a PLoS ONE folyóiratban publikált eredmények egyelőre a felfedezés szakaszában vannak, de reménnyel kecsegtetnek új gyógyszerek és viselkedésterápiák kifejlesztésében a neurológiai betegségekben és sérülésekben szenvedő betegek számára, illetve az egészséges agyműködésű emberek tanulásának fejlesztésében.

"A kutatás azért különösen jelentős, mert kiderült, hogy létezik egy különálló mechanizmus a tanulásra az agyban, amelyet a második tanulásnak nevezett folyamathoz használunk" - mondta Vissel. "Olyan ez, mint egy új lencse a fényképezőgépen. Újszerűen tekintünk a tanulásra és az emlékezetre. Rögtön az jut az eszünkbe, hogy milyen sokféleképpen lehet ezt felhasználni."

A legutóbbi kutatások szerint az Alzheimer-kórban szenvedő betegek száma a várható élettartam emelkedésével a következő 20 évben megkétszereződik, és több mint 65 millió főre ugrik.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek